„Shodou okolností byl zrovna Pramínek na našich úplně prvních Klebetách před 15 lety," zavzpomínala organizační vedoucí pořádajícího Klasu Eliška Slezáčková. Název akce nevznikl nijak jednoduše.

„Nejdřív jsme se trochu hádali, já jsem navrhovala Tancování na zámku, ale to přišlo všem moc vznešené. Nakonec jsme se shodli na Kraleckych klebetách, které celé vymyslela Vlaďka Šolcová," řekla Eliška Slezáčková, která se folklóru, jenž podle svých slov miluje, věnuje od svých dvaceti let.

V kroji tentokrát nebyla umělecká vedoucí souboru Vladimíra Šolcová. „Připravovala jsem na vystoupení naše nejmenší, a měla jsem kolem něj tolik práce, že jsem se do kroje už nepřevlékla," řekla. Připomněla také, že soubor z Kralic na Hané letos slaví úctyhodných 45 let od svého založení.

„V současné době máme celkem 30 dětí v Klásečku, osmnáct v Klásku a 35 členů je v Klasu. A věk se pohybuje od čtyř do sedmdesáti let," doplnila.

Kralecky klebete připravují organizátoři přibližně tři měsíce před samotnou akcí a výdělečná pro ně není.

„Zaplatíme náklady na hosty, a to je všechno. Podstatné pro nás je, že můžeme lidem, co sem přijdou, ukázat, co všechno umíme, čím se zabýváme, a co nás baví. A taky se těšíme na to, že si pořádně poklebetíme," shrnula na závěr.

MARCELA ŽŮRKOVÁ