Cyklovýlet po krásách Němčicka je tu

Němčice na Hané – Organizátoři srdečně zvou na již tradiční cyklovýlet Na bicyklech Němčickem, kterou pořádají v sobotu 10. září. Start je v devět hodin ráno v každé z šestnácti obcí mikroregionu. Cílem je projet se po všech němčických obcích a poznat jejich krásy.

„Místa startu a stanoviště s razítky jsou vypsány uvnitř letáku k této akci. Zájemci si mohou vybírat trasu sami dle svého uvážení," sdělili organizátoři. Konečným cílem je hřiště v obci Hruška, kde pořadatelé přichystali zábavný program.

„Dojezd si naplánujte mezi 14:30 a 15:30," radí pořadatelé. Kromě poznání sousedních obcí se můžete těšit i na večerní ohnivou show, která tuto akci zakončí. Na bicyklech Němčickem patří již mezi tradiční akce a těší se velké popularitě. V posledních letech se jí účastnilo kolem sedmi stu cyklistů. Letos tato akce oslaví desáté narozeniny. Pokud vás baví cyklistika a chcete poznat okolí Němčic, neváhejte a přijeďte.

Brodek se v neděli promění ve středověkou dílnu

Brodek u Prostějova – Doslova ve středověkou dílnu se v neděli 11. září promění zámecký park v Brodku u Prostějova. Skupina oživené historie Čeládka řemeslná tu od 15. do 18. hodiny pořádá akci s názvem Středověké odpoledne. K vidění budou ukázky středověkých řemesel jako kovářství, výroba textilu, truhlářství, sedlářství a mnoho jiných.

„Jako perlu mezi řemesly jsme si nachystali ochutnávku středověké kuchyně," lákají organizátoři.

„Pro děti jsme připravili starodávné hry a soutěže jako hod podkovou, hod polenem a lukostřelba," doplňují pořadatelé. Během celého odpoledne se návštěvníci mohou těšit na šermířská vystoupení a ukázky středověkých zbraní v podání skupiny historického šermu Sarras. Chcete-li si nedělní odpoledne užít ve znamení rytířů, mečů a středověké zábavy, je tato akce přesně pro vás.

Hody lákají i na Lenku Dusilovou či projížďky kočárem

Prostějov – Jako každý rok, tak ani letos nesmí na programu města chybět hodové slavnosti. Druhý zářijový víkend tak Prostějov ožije folklorní hudbou, tancem, jarmarkem a kolotoči. Některé věci jsou již stálicemi, jiné zase úplně nové. Neváhejte a přijďte si užít 34. Hanácké slavnosti.

VÍCE O PROGRAMU A DALŠÍCH ZAJÍMAVOSTECH HODŮ NAJDETE ZDE: Čí só hode? Naše. Nabídnou vám i tradiční jarmark a řadu koncertů

Objeďte noční Prostějov na kolečkových bruslích

Prostějov – Jestli jste milovníky kolečkových bruslí a toužíte po nevšedním zážitku, tak v pátek 9. září se již podruhé v tomto roce koná Blade Night. Jedná se o noční projížďku městem na kolečkových bruslích, kdy celý peloton bruslařů doprovázejí policejní vozy. Sraz všech účastníků je ve 20 hodin na Dětském dopravním hřišti.

„Startuje se v půl deváté a délka trasy se bude pohybovat okolo 10 kilometrů. Je opravdu nezbytně nutné přinést si s sebou kolečkové brusle, chrániče, blikačky, světýlka a hlavně ochrannou přilbu. Ta je pro účastníky povinná a bez ní není možné jet," uvádějí organizátoři. Pokud máte chuť se projet po prostějovských silnicích bez obav z toho, že vás něco přejede, neváhejte a přijeďte v pátek na kolečkových bruslích k dopravnímu hřišti!

Na výstavě bonsají si můžete nechat poradit

Prostějov – Máte doma bonsaj? Potřebuje úpravu a Vy si s tím nevíte rady? Anebo chcete vidět nové a nevšední odrůdy? V tom případě můžete přijít od 9. do 11. září v čase od 9:00 do 17:00 do rajské zahrady u kostela Povýšení svatého Kříže v Prostějově na výstavu bonsají. Členové Bonsai klubu Haná rádi každého seznámí s bonsaji, péčí o ně a jejich tvarováním.

„Své bonsaje si k nám můžete přinést a my vám poradíme, co s nimi dělat. V neděli budeme předvádět ukázky tvarování stromů," sdělili organizátoři. Máte-li rádi pohled na něco malého, milého a hezkého, výstava bonsají je přesně pro Vás.

Partnerská města se budou prezentovat v kině

Prostějov – Kromě hodových slavností, které jsou hlavním kulturním tahákem města o tomto víkendu, se v sobotu 10. září uskuteční ve vestibulu kina Metra 70 prezentace prostějovských partnerských měst. Jsou jimi slovenské lázeňské město Vysoké Tatry a polské město Środa Wielkopolska nacházející se ve Velkopolském vojvodství.

„Od 10 do 12 hodin si návštěvníci budou moci prohlédnout krásné lokality, kterými se pyšní naši partneři. Kromě zajímavých tipů na výlet či dovolenou si také užijí ochutnávku místních specialit," slibují pořadatelé. Akce je zajímavým zpestřením hodového programu, které může inspirovat nadšené cestovatele, kteří preferují poznávat krásy našich nejbližších sousedů.

V sobotu proběhne první moravské setkání automobilů RVHP

Plumlov – Kemp Žralok v Plumlově v sobotu 10. září ožije rámusem dvoutaktních motorů a zápachem oleje a benzínu. Všichni majitelé motorových vozidel, jejichž datum výroby sahá až do padesátých let minulého století, se sejdou u příležitosti prvního moravského setkání automobilů zemí bývalého východního bloku.

„Cílem akce je pochlubit se svými plechovými miláčky, poznat se navzájem a ukázat, čím se dříve jezdilo," uvádějí organizátoři na svém webu. Na programu, jenž začíná v deset hodin ráno, jsou soutěže, spanilá jízda do Olomouce, Retro Disko Show a mnoho dalšího. Úplný program je k dispozici na webových stránkách pořadatelů: http://www.pohotovostni-utvar-vb.cz/.

Hasiči přivítají s dětmi nový školní rok

Jednov – Sbor dobrovolných hasičů srdečně zve na pátý ročník vítání školního roku. Akce proběhne na jednovském hřišti v sobotu 10. září od 14 hodin. Pořadatelé si připravili bohatý program nejenom pro děti, ale i pro dospělé.

„K vidění bude vrtulník Mil Mi-2 CLV Pardubice, přehlídka westernových a historických zbraní Klubu Vojenské Historie z Prostějova, Laserová laboratoř Přírodovědecké fakulty UP Olomouc a mnoho dalšího," slibují organizátoři. Všechny atrakce jsou pro děti zdarma.

Určice se rozloučí s prázdninami netradičním fotbalovým zápasem

Určice – Kulturní klub Určice se rozhodl rozloučit s prázdninami poněkud netradičním způsobem. Na sobotu 10. září naplánoval nejenom pestrý a zábavný program pro děti, ale i ženské fotbalové utkání. „Odpoledne změří své síly a fotbalové dovednosti svobodné dívky, které nastoupí proti týmu vdaných žen," uvádí organizace. Program začíná od půl třetí v areálu sokolovny. Fotbalové utkání začne v 16 hodin.

„Všechny vás srdečně zveme. K občerstvení budou speciality z udírny. Děti dostanou párek v rohlíku zdarma," lákají organizátoři. Vstupné na akci je dobrovolné.

Hanácká trefa láká na kuličky

Čelčice – Prostějovsko má hned několik mek v méně tradičních sportovních odvětvích. V pétanque je jí Krumsín, v krasojízdě Němčice nad Hanou. A kuličky, ty se hrají především v Čelčicích. Jedno z takových klání nazvané Propagační kuličkový turnaj se odehraje právě tuto sobotu u tenisového hřiště v Čelčicích.

„Zúčastnit se může každý příchozí bez ohledu na věk a pohlaví. Kuličky zdarma zapůjčíme, jednoduchá pravidla vysvětlíme," lákají na akci pořadatelé ze sportovního klubu Hanácká trefa. Účastníci musí počítat se startovným – pro dospělé činí třicet korun, pro děti deset. Nováčci neplatí nic. Turnaj začíná prezencí od deseti hodin.

Devátý veganský piknik klepe na dveře

Prostějov – Už deváté dostaveníčko chystají na tuto sobotu vegani z Prostějova a okolí. Již tradiční akce se uskuteční v Kolářových sadech od čtrnácti hodin. Pořadatelé slibují, že akce bude za každého počasí – v případě jeho nepřízně by se měla přesunout do klubu Echo v Kostelecké ulici.

„Přineste na piknik veganské jídlo, o které se budete chtít podělit, případně si s sebou vezměte i pití, talířek, příbor a deku. Nenapadá vás, co připravit? Inspiraci najdete na mnoha stránkách s vegan tématikou nebo na různých vegan food blozích," uvádějí organizátoři na facebookové události. (sob)

Dožínkové slavnosti lákají na farmářské produkty a hry

Vrbátky – Na Zlaté farmě ve Štětovicích vypuknou dožínkové slavnosti, které slibují pořádnou porci zábavy pro děti i dospělé. Akce začíná v sobotu 10. září od 13 hodin. Program bude bohatý a plně nabitý.

„Pro děti jsou připraveny hry, výroba strašáků, projížďky na koni a fotokoutek. Dospělí si zase přijdou na své na prodejním jarmarku, výstavě zemědělské techniky a ochutnávkách faremních produktů. Každý si bude moct opéct špekáček nebo bramboru," lákají pořadatelé. Dožínky slibují příjemně strávené odpoledne ve znamení dobrého jídla a zábavy.

Děti si v sobotu užijí pohádkové údolí

Smržice – TJ Sokol Smržice si pro děti nachystala příjemný program s názvem Pohádkové údolí. Akce se koná v sobotu 10. září na hřišti za sokolovnou. „Start jsme naplánovali mezi 14 a 16 hodinou. V případě, že bude špatné počasí, se přesuneme do sokolovny," sdělili pořadatelé akce. Pro všechny účastníky organizátoři nachystali posezení s občerstvením.

Romana Soukupová, Michal Sobecký