„Je to spíše hra do heren mateřských škol a podobných prostor, kde by při třiceti divácích byli součástí hry všichni. Takhle byly bohužel některé děti ošizené,“ řekl po představení jeden z herců Jiří Lysý. Na něj a jeho dva kolegy dorazil plný sál dětí a učitelek. A často propukal v smích.

Závěr pak okořenilo vhození velkého plážového míče do publika, což děti ocenili pokřikem a spoustu nadšení. „To byl od herců dobrý nápad. Myslím, že celkově to představení bylo dobré. Hlavně v tom, že se do něj děti aktivně zapojily,“ řekla jedna z divaček, Emílie Řezáčová, která dorazila i se synem.

Hanácký divadelní máj je přehlídkou ochotnických souborů z Moravy, která už má svou tradici. V některých věcech se však klání v průběhu let změnilo.

„Letos máme méně představení, i tak se nám ale podařilo naplnit program. Dorazili k nám z Velké Bystřice, Brodku u Přerova či Kroměříže. Hlavně se jedná o soubory z Moravy, ale kdokoli má zájem se zúčastnit, je vítaný,“ řekla provozovatelka kina Linda Lešikarová.

V soutěži divadel ocenění herci dostanou ceny od místních podnikatelů a organizací. „Hlavní cenou je ale maskérský kufřík, což určitě ochotnický soubor ocení,“ prozradila Lešikarová.

Klání zakončí v sobotu o půl šesté slavnostní vyhlášení výsledků. Do té doby můžou však lidé během pátku dorazit v deset hodin na Příběh Mauglího a o půl osmé večer na venkovské drama Kříž u potoka.