„Německá armáda ustupovala, ale u Klenovic proběhla veliká bitva. Padlo v ní hodně lidí," vzpomínal jeden z kmotrů knihy a pamětník Cyril Přecechtěl. Ke konci války mu bylo třináct let. Právě ze vzpomínek či obecních kronik také autoři knihy čerpali. Při shánění materiálu do jednotlivých kapitol přitom neváhali leccos podstoupit. Například Zdeněk Bezrouk ujel během loňského roku při cestách za pamětníky dva a půl tisíce kilometrů. Na kole.

„Při vyprávění se mi lidé před očima proměnili zpátky v děti, kterými byli na konci války. Zejména muži. Často mi ukazovali, kde se co před sedmdesáti lety odehrávalo," řekl právě Zdeněk Bezrouk při křtu knihy, v níž se nachází desítky příběhů. A nejen to. Jednotlivé události jsou také poskládané podle toho, jak se odehrávaly den po dni. A navíc podle jednotlivých obcí. K dispozici tak zdaleka nejsou pouze kusé informace o tom, kdy rudá armáda kterou vesnici osvobodila, ale mnohem více.

Možná i proto bylo publikum na křtu velmi početné. Sál kulturního domu byl téměř zaplněný. Řada lidí si navíc už na místě knihu pořídila. Jedním z nich je i Bedřich Šimek. „Jsem zde i proto, že jeden z autorů je můj kamarád. Navíc si rád něco počtu když je čas," prozradil muž s tím, že mu historie není úplně cizí. Přání, aby tomu tak bylo i u dalších lidí, vyslovil také prostějovský exprimátor Miroslav Pišťák. Coby tajemník Československé obce legionářské se stal také jedním z kmotrů díla. „Na minulost se nesmí zapomenout, vše má zůstat v paměti. Historie se bohužel může opakovat," varoval před ztrátou paměti Miroslav Pišťák.