„Definovat automatickou kresbu je vcelku složité. Každý si v tom najde něco jiného. Pro mě je to transformace okolních energií, které nemůžeme uchopit, na papír pomocí barev a tvarů. V tomto případě nehraje roli žádný umělecký talent, automatické kresbě se může věnovat opravdu každý," popsala svou činnost Anetta Pantělejevová, která se kresbě začala věnovat před sedmi lety.

„Vystudovala jsem střední oděvní průmyslovku, takže ke kreslení jsem měla vždycky blízko. Jen jsem byla zpočátku mnohem více technicky zaměřená. Všechno se změnilo na jednom semináři, který jsem před lety navštívila," řekla o svých začátcích lektorka a pokračovala:

„Měli jsme za úkol intuitivně nakreslit symbol, který nám tehdy lektorka ukázala. Nechápala jsem, jak mám jiným způsobem namalovat něco, co už přeci existuje. Všichni okolo mě kreslili a já se bála, že budu jediná, která nebude mít na papíře nic," usmála se Aneta Pantělejevová a dodala, že tehdy přišel takřka osudový okamžik.

„Najednou se mi sama od sebe pohnula ruka a začala jsem kreslit tahy na papír. Byl to fascinující zážitek, který vlastně přetrvává až doposud. Od té doby jsem začala zkoumat automatickou kresbu a možnosti jejího využití," uvedla nynější lektorka.

Automatická kresba může sloužit jako diagnostická, při níž se zaznamenávají energetické bloky, vykreslovací anebo harmonizační.

„Lidé nemusí předávat na papír jen pozitivní energie, často se v jejich tvorbě objeví skryté strachy nebo úzkost či nervozita," vysvětlila Anetta Pantělejevová.

„Při kreslení se musí člověk uvolnit, nechat volně plout myšlenky a soustředit se jen na kresbu. Nepřemýšlet nad tím, jaký bude výsledný obraz. V tom je právě ta krása, že nikdy dopředu nevím, jakou podobu na sebe vezmou energie, které proudí skrz mou ruku na papír," rozvykládala se Anetta Pantělejevová, která se snaží ve svých přednáškách přiblížit lidem cestu k automatické kresbě, která ji mnohonásobně obohatila život.

„Díky kresbě mohu vnímat mnohem více věcí, než kdy předtím. Je to navíc výborná metoda k sebepoznání, relaxaci i načerpání potřebné energie. Doporučila bych ji každému, nezávisle na výtvarném talentu," usmála se prostějovská lektorka automatické kresby, jejichž semináře mohou zájemci navštívit například v Čajovně pod pokličkou.

Anetta Pantělejevová

Lektorka automatické kresby

Věk: 53 let

Bydliště: Prostějov

O mé činnosti: Automatická kresba je způsob práce s energií

Koníčky: drátkování, jízda na kole, četba, tai-chi, intuitivní tanec

Motto: Být dobrým člověkem

Cíl: Napsat knihu o její cestě k automatické kresbě