O víkendu měli Jestřábi volný los. To znamenalo víc času na dobití baterek a vymyšlení taktiky pro pondělní bitvu na Lapači, kterou se otevřela poslední čtvrtina základní části Chance ligy.

Jenže vyhrát a tím zlomit sérii proher se Hanákům na ledě v tu dobu třetího celku soutěže nepovedlo.

Prostějovští, kteří se kromě Divíška a Hantáka museli tentokrát obejít i bez druhého nejproduktivnějšího beka ligy Zdráhala, za Valachy herně nezaostávali, chvílemi možná naopak.

Ale góly dávali domácí. Nakonec o tři víc než Prostějov.

„Ačkoli výsledek mluví pro soupeře, myslím si, že na to, že jsme měli menší počet přesilovek a počet střel byl vyrovnaný, bych se nebál říct, že jsme byli lepším týmem,“ mluvil trenér Jestřábů Jiří Vykoukal navzdory prohře v pozitivním duchu.

Milan Lutonský
Prostějov se dohodl s Lutonským a testuje Slovince Nikoliće

Hrubka a vlastní gól

Veškeré plány na přerušení nelichotivé série dostaly trhliny už krátce po startu utkání.

V páté minutě využil hrubky v prostějovské obraně Kopta, který si následně bekhendovým blafákem poradil i s brankářem Neužilem. Když si pak v poslední minutě první části srazil do vlastní branky Rácovu nahrávku Mikliš, ztráceli hosté dvě branky.

„Bohužel jsme dělali individuální chyby, které nás stály už mnoho bodů. Soupeř je dokázal na rozdíl od nás využít,“ štvalo Vykoukala.

Výchozí pozici pro zbytek utkání jeho svěřencům ještě o něco ztížil lídr bodování a tabulky střelců Chance ligy Rob, který udeřil jen 85 vteřin po začátku druhé třetiny.

Brilantně vyřešené přečíslení tři na jednoho, které střelou do prázdné branky zakončil Račuk, sice dalo Jestřábům do závěrečné dvacetiminutovky naději na body, jenže podruhé v zápase už Prostějov vsetínského gólmana Gábu nepřekonal.

„V poslední třetině nás Prostějov zatlačil a měl několik možností zdramatizovat zápas. David Gába naštěstí podal výborný výkon a hodně nám pomohl k tříbodovému vítězství,“ hodnotil spokojený Luboš Jenáček, jeden z trenérů Vsetína.

Konečnou podobu skóre pak dal po dalším zaváhání hostující obrany důrazný Pitule.

Hráči zápas odedřeli

Přesto, že ho výsledek 1:4 tížil, dokázal kouč Vykoukal vystoupení svého celku ocenit. „Hráči zápas takticky i herně odedřeli. I když nevezeme body, za přesvědčivý výkon jsem jim musel poděkovat,“ uvedl.

I čtvrtý vzájemný zápas tak skončil výhrou domácího celku. Tým trenérů Jiřího Dopity a Luboše Jenáčka se navíc díky ztrátě Kladna ve Frýdku-Místku posunul na druhé místo. Jestřábi jsou i po další venkovní ztrátě stále šestí.

„Věřím, že si do dalších zápasů přeneseme chuť z tohoto utkání,“ přál by si Vykoukal.

O body se tak Prostějov znovu pokusí ve středu doma proti Benátkám nad Jizerou. Na svém ledě Jestřábi oproti venkovním zápasům válí, před svými fanoušky vyhráli pětkrát v řadě.

VHK ROBE Vsetín – LHK Jestřábi Prostějov 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Kopta, 20. Rác (Mikuš, Theoret), 22. Rob (Jonák, Pechanec), 57. Pitule – 35. Račuk (Žálčík, Mikliš). Rozhodčí: Doležal, Dědek – Měkýš, Coubal. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Diváci: 2510.
Vsetín: Gába – Mikuš, Hryciow, Slováček, Teper, Frolo, Jeřábek, Jenáček – Vávra, Kucharczyk, Rác – Jonák, Pechanec, Rob – Kopta, Pitule, Theoret – Klímek, Šilhavý, Vítek. Trenér: Jiří Dopita a Luboš Jenáček.
Prostějov: Neužil – Žovinec, Mikliš, Čáp, D. Kolář, Havlík, Husa, Bažant, P. Krejčí – Starý, Račuk, Žálčík – Venkrbec, Prokeš, Nouza – L. Luňák, V. Meidl, Dvořáček – Matýs, Krejčiřík. Trenér: Jiří Vykoukal.

Autor: David Jahoda