Oba celky bojují o první osmičku tabulky Chance ligy, takže zápas byl pro oba kluby z tohoto pohledu důležitý. Hanáci navíc svého soupeře v prvním střetnutí na domácím ledě porazili, takže Valaši jim měli co vracet. Své druhé utkání v pozici hlavního trenéra Jestřábů si připsal nedávno angažovaný Ladislav Lubina, který ale ani ve svém druhém střetnutí neslavil vítězství.

Úvod utkání vyšel lépe domácím, kteří se z první větší šance dokázali prosadit zásluhou Martina Procházky, který se dostal až před Dvořáka a překonal jej střelou nad lapačku.

„První třetinu jsme odehráli dobře. Měli jsme dobrý pohyb a Prostějov moc do ničeho nepouštěli,“ řekl spokojeně po utkání vsetínský trenér Luboš Jenáček. „První třetinu se hrál vyrovnaný hokej,“ oponoval prostějovský kouč Ladislav Lubina.

Scénář z první třetiny se poté opakoval i ve třetině druhé. Valachům opět vyšel vstup, když pěknou kombinací rozebrali prostějovskou bránící čtveřici a využili tak nabídnutou přesilovou hru.

Hanáci ale hned vzápětí dokázali snížit, když Kafka dojel nahozený kotouč, který přihrál před branku nejlepšímu střelci Prostějova Lukáši Žálčíkovi a ten jej dostal za Gábova záda.

„Dvě třetiny času z druhé části jsme byli lepší. Bohužel jsme neproměnili brankové příležitosti. Utkání jsme tady měli převrátit na svoji stranu,“ vysvětloval Lubina.

Cyklisté prostějovské stáje TUFO-PARDUS poměřili síly se světovou špičkou.
Prostějovští cyklisté měřili síly s Cavendischem

Třetí gól Vsetína z ofsajdu?

Jednobrankový vedení domácím ale vydrželo pouhé tři minuty, protože se jim opět podařilo odskočit. I když to zavánělo postavením jednoho ze Vsetínských v ofsajdu, rozhodčí nakonec branku, která se později ukázala jako vítězná, uznali.

„Nepřesností od rozhodčích tam bylo více. Nechci o tom polemizovat, ani se tím zabývat. Řeknu k tomu pouze jednu věc. Je strašná škoda, že když snížíme, tak hned na to inkasujeme na rozdíl dvou branek. To se nám prostě nemůže stávat,“ popisoval dvaapadesátiletý kouč.

Neproměněný nájezd

Hanáky ale spíše mohl mrzet moment z 29. minuty. Zásluhou Husovy první branky v sezoně totiž opět snížili a ani ne o půl minuty později mohli vyrovnat, když po faulu Holomka na Krejčíka nařídil hlavní rozhodčí trestné střílení. K tomu se rozjel sám faulovaný, ale střelou mezi betony si na Gábu nepřišel.

„Kdybychom vyrovnali, bylo by to o něčem jiném. Zápas by byl znovu otevřený,“ sdělil Lubina.

„Jak za stavu 2:0, tak 3:1 jsme dostali hloupý gól, který by se nám neměl stávat. Ten utkání zdramatizoval,“ řekl nespokojeně Jenáček.

Jestřábi se ovšem i nadále hnali za vyrovnáním. Obrovskou šanci měl na holi Račuk, jehož pas v přesilové hře si jeden ze Vsetínských srazil směrem do vlastní branky. Gába ale pohotovou lapačkou zabránil téměř jasnému gólu.

V 37. minutě dokonce zatím skvěle chytající vsetínský brankář nerozehrál za svojí brankou úplně dobře. Puku se zmocnil jeden z prostějovských hráčů a okamžitě jej předložil Miškářovi. Ten ale skákající puk úplně nezkrotil a jeho střela tak skončila pouze v lapačce Gáby.

Ihned po startu třetí části měl na lopatě vyrovnání prostějovský Krejčík, kterému ale proti Gábovy nebylo přáno. Trefil pouze horní tyč.

Ubráněná přesilovka nestačila

V dalším průběhu zápasu mohli diváci na stadionu Na Lapači vidět šance na obou stranách, ovšem ani jeden z týmů se již nedokázal prosadit. Domácí měli dokonce dvouminutovou přesilovou hru pět na tři, ve které mohli definitivně zápas rozhodnout. Hanáci ji ale skvěle ubránili a drželi tak stále naději na vyrovnání. I když to v závěru zkoušeli i bez brankáře Dvořáka, srovnat se jim nepodařilo a tři body tak zůstaly domácímu Vsetínu.

„V závěru utkání nás vykolejilo dvojnásobné oslabení. Nebyli jsme schopni se dostat do žádného souvislého tlaku, ze kterého bychom mohli vyrovnat,“ mrzelo prostějovské kouče.

„Závěr jsme zvládli velmi dobře a vítězství si pohlídali, takže bereme důležité tři body,“ komentoval vsetínský trenér.

Jestřábi se tak nachází v nelichotivé bilanci, jelikož z posledních šesti zápasů si připsali pouze bod za prohru s ostravskou Porubou v prodloužení. V tabulce se tak nachází až na jedenáctém místě a na postupovou osmičku už ztrácí osm bodů.

„Nemáme body, takže spokojeni být nemůžeme, ale kluci bojovali a je škoda, že si nějaký bod neodvážíme. Myslím, že jsme si ho zasloužili,“ litoval Lubina.

Poslední zápas před reprezentační pauzou tak čeká svěřence trenéra Lubiny v sobotu, kde na svém ledě hostí Frýdek-Místek. Zápas začíná v 17 hodin.

„Musíme to zlomit, nic jiného nám nezbývá. Jak hráči, tak my v realizačním týmu uděláme maximum, abychom vyhráli, připsali si tři body a měli větší chuť do práce během reprezentační pauzy,“ burcuje rodák z Dvora Králové.

VHK ROBE Vsetín- LHK Jestřábi Prostějov 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Procházka (Hunkes, Kudělka), 22. Kucharczyk (Slováček, Jonák), 26. Vítek (Holomek, Dudáš) – 22. Žálčík (Kafka, Novotný), 28. Husa (P. Krejčí, Chlán). Rozhodčí: Wagner, Pilný – Hanzlík, Zedník. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:0. Diváci: 2580.

Vsetín: Gába – Kudělka, Slováček, Hunkes, Dudáš, Jeřábek, J. Drtina, Holomek – D. Tůma, Kucharczyk, Jonák – Dostálek, Rehuš, Procházka – L. Volf, Pechanec, Gorčík – Vítek, Šilhavý, Hořanský. Trenéři: Jiří Dopita a Luboš Jenáček.

Prostějov: D. Dvořák – Hrdinka, Mrázek, M. Novotný, Drtil, Husa, P. Krejčí, Muška – Kafka, Račuk, Žálčík – Chlán, V. Meidl, Nouza – L. Krejčík, M. Novák, Berger – R. Pilař, Miškář, T. Jandus. Trenér: Ladislav Lubina.

Jiří Horák