Dva kvalitní obránci, vedle kterých by se měl formovat základ prostějovské obrany. To jsou Jaroslav Mrázek a Martin Novotný. Prvně jmenovaný přišel na Hanou – stejně jako další tři útočníci – z Chomutova.

„Očekáváme od něj nadstandardní výkony a předávání zkušeností mladším spoluhráčům,“ prohlásil trenér Prostějova Jiří Vykoukal.

Ano, přesně to by měla být role Jaroslava Mrázka, který by společně s duem Divíšek & Nouza měl být vůdčí osobností v šatně i na ledě. K němu by se měl určitě přidat Martin Novotný, který do Prostějova přestoupil z týmu regionálního rivala – nedalekého Přerova.

„Chtěl jsem se hokejově posunout a nezastírám, že mě lákají týmové ambice,“ sdělil Novotný důvody odchodu z Přerova pro klubový web Jestřábů.

Třicetiletý bek může rozhodně zařadit minulý ročník k těm povedeným. Za Zubry si v 47 duelech připsal 19 bodů (2+17), což jej katapultovalo do extraligového Zlína, kterému vypomáhal v předkole play-off proti Mladé Boleslavi.

VELKÝ NÁVRAT

Dalším zkušeným hráčem, který oblékne dres Jestřábů, bude navrátilec do útočných řad Lukáš Krejčík. Po dvou ročnících, které strávil na Slavii a částečně ve Zlíně, jej tak mohou fanoušci opět vidět na prostějovském ledě.

„Lukáš se se Slavií nedomluvil na uplatnění opce a my jsme využili situace,“ prohlásil nadšeně Vykoukal.

Prostějovští Jestřábi. Ilustrační foto
Jestřábi doma vynulovali Třebíč a slaví první výhru

Po odchodu Jana Rudovského postrádala prostějovská přesilovka šikovného praváka. To by měl však napravit Roman Chlouba. „Potenciál tohoto hráče převyšuje první hokejovou ligu,“ pravil marketingový manažer Prostějova Štefan Žigárdy.

Chlouba by měl vytvořit duo se svým kamarádem a bývalým spoluhráčem Markem Račukem.

„S Romanem se znám strašně dlouho a vím, že spolupráce na ledě s ním vždy fungovala.,“ neskrýval Račuk nadšení.

MLÁDÍ VPŘED

Nejen zkušení, ale i mladí a perspektivní hráči doplnili během léta prostějovský kádr. Nejstarší z nich je 23letý forvard Dominik Hrníčko, který na Hanou přišel z Jihlavy. Nejde o žádnou mašinu na góly nebo asistence. Minulý ročník zaznamenal v 50 zápasech 15 bodů (8+7). Hrníčko to však dokáže nahradit jinými dovednostmi.

„Je to typ útočníka, který je platný v útoku i v obraně a je to pravák. To nám loni trošku chybělo,“ řekl Vykoukal.

Dalším mladíkem je obránce Jakub Muška, který stejně jako brankář Daniel Dvořák má do Prostějova vyřízené hostování z Hradce Králové. Muška minulý ročník strávil převážně v druholigovém Vrchlabí. Člen reprezentační devatenáctky má však zkušenost i s Chance ligou, když v pěti zápasech vypomáhal Ústí nad Labem.

„Jakub má výborné parametry. Navíc dobře bruslí a buduje svoji kariéru,“ pravil Vykoukal k 190 centimetrů vysokému bekovi.

To o rok mladší Dvořák minulý ročník pendloval mezi Litoměřicemi a juniorkou Hradce. V Prostějově by měl krýt záda jedničce Jakubu Neužilovi.

„Dan má dlouhodobě výborná čísla. Navíc bojuje o účast na MS U20, takže má o motivaci postaráno,“ uvedl k příchodu Dvořáka pro oficiální web Jestřábů Vykoukal.

POTENCIÁL

Otazník se tyčí nad hokejovými dvojčaty Petrem Chlánem a Kryštofem Ouřadou. Oba se rozhodli opustit chomutovskou akademii a upsali se Jestřábům.

Dvacetiletý Chlán minulý ročník zářil v juniorské extralize, kde si v 54 utkáních připsal 75 kanadských bodů (43+32). Navíc se stal druhým nejlepším střelcem celé soutěže. Tři zápasy stihnul také v prvoligovém Ústí (2+1) a dva duely odehrál v Mostě (0+1).

O rok mladší Ouřada je na tom de facto stejně. Během minulého ročníku v chomutovské juniorce si připsal v 54 duelech 73 kanadských bodů (31+42) a nastoupil také za Ústí ve čtyřech zápasech (1+2).

„Oba dva jsou ambiciózními hráči s velkým potencionálem do budoucna,“ komentoval Vykoukal.

Předposledním mladíkem, který minulý rok hájil barvy Ústí nad Labem, je jednadvacetiletý Tomáš Jandus. Kmenový hráč pražské Sparty si v minulém ročníku připsal v 50 utkáních 15 bodů (5+10).

Novou tváří v prostějovském dresu a posledním mladíkem je i nedávná posila z extraligového Litvínova Jakub Březák. Dvaadvacetiletý obránce bude v dospělém hokeji nastupovat teprve třetí sezónu. Poprvé do něj nakoukl v ročníku 2016/2017 v druholigovém Mostě. Zlomový ročník pro něj byl bezpochyby ten minulý, kde si vyzkoušel jak Chance ligu, tak i nejvyšší soutěž v dresu Litvínova.

„Klubové vedení doufá, že Kuba uplatní své parametry, prokáže své kvality a svými dovednostmi posune náš tým zase o kousek nahoru,“ uvedli Jestřábi na svém webu na adresu urostlého zadáka.

Autor: Jiří Horák