Oba čtvrtfinálová střetnutí na Hané skončila v normální hrací době nerozhodně. Zatímco v sobotu se rozhodovalo až v samostatných nájezdech, nedělní zápas Jestřábi strhnuli na svou stranu už v prodloužení díky gólu Marka Drtiny.

„Všechny zápasy jsou v této série vyrovnané. Vždycky se to převáží na stranu toho šťastnějšího. Jsme rádi, že jsme ten míč přehodili zpátky,“ radoval se po dvou zvládnutých bitvách na domácím ledě kouč Jiří Vykoukal.

Prostějovští Jestřábi. Ilustrační foto
Tlak? Ten je jen v pneumatikách, říká před klíčovými duely Vykoukal

Nedělní utkání začalo lépe Kladno. Domácí Divíšek šel po třiceti sekundách hry na trestnou a Rytíři využili zásluhou přesné střely Tůmy přesilovku. Prostějov se ale z brzkého úderu vzpamatoval a díky třem přesilovkám v řadě si vynutil na konci první třetiny tlak. Z něj pak vyplynula vyrovnávací branka Starého.

Ve druhé části pokračovala převaha Jestřábů, kteří si vybojovali zasloužené vedení. Daniel Kolář ve 34. minutě vypálil od modré a Luňák šikovnou tečí usměrnil puk do branky. Podobný gól však vstřelilo na začátku třetí třetiny i Kladno a utkání stejně jako v sobotu zamířilo do prodloužení.

V něm dostal Prostějov velkou šancí na rozhodnutí. Miloslav Hořava fauloval a Jestřábi hráli přesilovku 4 na 3. Po chvilce se puk dostal k Marku Drtinovi, který napálil puk na bránu a brankář Cikánek proti jeho prudké ráně neměl nárok.

Předprodej lístků na čtvrtfinálovou bitvu Jestřábů s Kladnem
Fronty lidé nestáli. Stadion však bude plný, slibují Jestřábi

Prostějovský zimák tak podruhé během dvou dnů zalila vlna euforie. „Bylo to něco úžasného,“ popisoval své pocity Drtina. „Chtěli jsme tam sehrát nějaký signál, což nám vůbec nevyšlo. Tak jsem nakonec zkusil vypálit a doufal jsem, že to trefím. Naštěstí to jejich obránce tečoval přímo do víka,“ komentoval svou trefu šťastný střelec.

Prostějov – Kladno 3:2pp (1:1, 1:0, 0:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 19. Starý (M. Drtina, Divíšek), 34. L. Luňák (D. Kolář, Venkrbec), 64. M. Drtina (A. Holík) – 2. D. Tůma (J. Kloz, Kurjanov), 46. Kružík (M. Hořava). Rozhodčí: Doležal, Veselý – Lučan, Novák. Vyloučení: 4:7. Využití: 2:2. Diváci: 3386. Stav série: 2:2.

Prostějov: Neužil – D. Kolář, M. Drtina, Havlík, Rašner, Mikliš, Žovinec, A. Holík – Nouza, Divíšek, Starý – Dvořáček, Venkrbec, L. Luňák – Švarc, V. Meidl, Fiala – Švec, Prokeš, Zabloudil. Trenér: Jiří Vykoukal.

Kladno: Cikánek – Zelingr, Štich, Kehar, Štindl, P. Hořava, F. Matula – M. Hořava, Machač, Jágr – J. Strnad, R. Přikryl, Pekr – J. Kloz, Kurjanov, D. Tůma – Redlich, T. Kaut, Zikmund – Kružík. Trenéři: Miloslav Hořava a Pavel Patera.