Kdy nastoupí, podléhalo rychlosti jeho rekonvalescence. Jestřábi v čele s trenérem Jiřím Vykoukalem přesto do této nejistoty šli.

„Už jenom to, jakou mi zajistili lékařskou péči nehledě na to, že nevěděli, jak na tom budu, pro mě byla informace, že o mě tady stojí,“ těšilo 23letého útočníka, který si do té doby počínal nadmíru dobře v na chvostu tabulky krčícím se Ústí nad Labem.

A hanáckému celku už začíná splácet důvěru. Svými góly pomohl stvrdit postup do play-off.

V rozhovoru pro Deník se rozpovídal například o tom, jak rozdílná nálada panuje v kabině Prostějova či o tom, proč si do čtvrtfinále přeje České Budějovice.

V prvních dvou zápasech za Prostějov jste si připsal vždy po gólu. Dobrý vstup do nového angažmá, co říkáte?
Pocit mám samozřejmě dobrý. Důležité je, že jsme si ve středu zajistili play-off. To, jaký já jsem měl start, bych úplně neřešil. To je na druhé koleji. Každopádně jsem rád za to, že mi tam padly dva góly. Ale celkově mě těší, jak mi tu pomohli se do toho po zranění zase dostat zpátky. Ať už kondiční trenér nebo trenéři áčka. Udělali jsme všichni maximum pro to, abych se dostal co nejdřív do zápasu, což se podařilo. Samozřejmě potřebuju potrénovat, ještě to není úplně stoprocentní. Ale celkově – musím to zaklepat – ten start byl dobrý a hlavně to pomohlo týmu.

Dlouho jste jistotu play-off neměli. Je velká úleva, že se vám to povedlo?
Popravdě jsem ještě, dejme tomu, měsíc zpátky vůbec nepředpokládal, že by to mělo být takhle vyrovnané. Jenže Frýdek udělal neskutečnou šňůru, dotáhl se tam a bylo to okolo osmého místa fakt našlapané. Vlastně je to i teď, Litoměřice mají jen dva body náskok. Takový vývoj jsem nečekal ani před sezonou. Je dobře, že jsme to udělali už teď, protože jet v sobotu do Frýdku s tím, že tam musíme vyhrát… mně osobně by se tam nejelo dobře.

Jan Starý
Nechtěli jsme zklamat sebe ani fanoušky, hlásil po postupu Jan Starý


Potěšilo vás, že vás Prostějov chtěl i přesto, že jste byl v tu dobu zraněný?
Určitě to byl dobrý pocit. Ty námluvy probíhaly už na začátku ledna, jenže já jsem se právě tehdy zranil. Pan Vykoukal mi ale hned po zápase, ve kterém jsem se zranil, volal. Už jenom to, jakou mi zajistili lékařskou péči nehledě na to, že nevěděli, jak na tom budu, pro mě byla informace, že o mě tady stojí. To bych řekl, že je pro každého hráče vždycky důležité… cítit nějaký zájem.

Jak tedy vaše rekonvalescence probíhala?
Čekalo se, jak na tom moje noha bude. Bylo ale příjemné vědět, že mi trenéři dávají tak nějak volnou ruku – až řeknu, že jsem OK, tak jsem OK. Samozřejmě jsem chtěl co nejdřív hrát, na druhou stranu jsem to nechtěl uspěchat, protože to zranění jsem měl podruhé za sebou. Rozhodně jsem nechtěl na nic tlačit. Tady mi ale pomohli nejenom s tréninkem, ale i lékařskou péčí. Všechno mi domluvili. To bylo skvělé.

Když jste k Jestřábům přišel, byl cítit velký rozdíl v náladě? Přece jenom v Ústí jste se celou sezonu krčili na konci tabulky.
Samozřejmě je to rozdíl. Obrovský. Zase na druhou stranu, já jsem sem přišel v době, kdy byla tabulka okolo osmého místa vyrovnaná, zato v Ústí už se o nic nehrálo. Byla tam, nechci říct pohoda, protože když se prohrává, jste předposlední, nemůže být pohoda. Ale prostě o nic se nehrálo, když se nepadá. Vědělo se, že se udělala špatná sezona, ale že by se kvůli tomu dělo bůhvíco… samozřejmě my ani vedení jsme za to nebyli rádi, to ani náhodou, ale bylo to už takové uvolněné. Chtělo se to samozřejmě dohrát důstojně, ale prostě už nebylo o co hrát.

Zatímco v Prostějově se teprve připravovali na tuhý finiš…
Přesně tak. Když jsem sem přišel, věděl jsem, že je potřeba vyhrávat, což jsem v Ústí prostě tolik nezažil. Takže super. Zase tu byl ale větší tlak. To ale na jednu stranu není na škodu. Myslím si, že nám to může do budoucna pomoct, hlavně nám mladším. S tlakem se budeme muset vypořádávat v kariéře dál a dál. Jde ale i o atmosféru v kabině. Je to takové, že se sem člověk těší, není to tak, že se musí. V Ústí to bylo takové, že „no, tak si to jdu rychle oddělat, ať jsem co nejdřív doma“. Tady je to jiné. Člověk ví, že je o co hrát, těší se do kabiny. Zkrátka nejde sem z povinnosti.

Vy osobně jste měl ale v Ústí skvělou vizitku – 33 zápasů a 30 bodů (9+21). Alespoň to vás mohlo těšit, že?
Samozřejmě. Byl jsem rád, že se mě osobně dařilo, ale je na houby, když člověk udělá v zápase třeba dva tři body a prohrajete 3:4. Myslím, že tam to rozhodl už začátek sezony, kdy jsme prohráli snad osm zápasů v řadě o gól, což jako… (odmlčí se) nás hrozně uzemnilo. Těžko se z toho pak dostává. Z osobní stránky jsem mohl být spokojený, i když samozřejmě ne úplně, protože když je tým předposlední, člověk úplně nehledí na to, jak se mu osobně daří. Ale říkal jsem si, že by bylo dobré, kdyby si mě někdo vytáhl takhle na play-off. Nikomu se nechce mít 24. února po sezoně a čekat až někdy do září, než se zase začne hrát. Jsem tedy rád, že se mi alespoň trošku dařilo a že si toho tady v Prostějově všimli.

Ústí, Prostějov. Co příště? Chystáte se zabojovat o místo ve svém kmenovém týmu – Mladé Boleslavi?
Určitě. Byl bych za to rád. Budu se snažit připravit a porvat se o místo v extralize, pak už to bude jenom na mně, jestli to vyjde, nebo ne. Každopádně by bylo hezké zkusit extraligu. Uvidíme. Doufám, že Boleslav půjde v play-off daleko a třeba jim pomůžu ještě letos. Teď jsem ale tady a budu se tu snažit odvést svoje maximum. Boleslav každopádně sleduju a doufám, že se jim bude dařit a opravdu dojdou daleko. Věřím, že příští rok bych se tam o to mohl poprat s nimi.

Jak už jste ale sám řekl, rozdělanou práci máte v Prostějově. Do play-off se vám rýsuje někdo z trojice Vsetín, Kladno, České Budějovice. Koho byste vy osobně rád vyzval?
Budějovice!

Proč?
Jsem z Písku, takže by to pro mě bylo dost zajímavé. Znám tam spoustu kluků, už odmala to bylo proti Budějovicím největší derby. Navíc v našem týmu jsou i kluci z Budějovic, takže by to podle mě mělo takový zvláštní náboj. Osobně si taky myslím, že by pro nás byly nejhratelnější. Takový je můj názor. Víme i to, že v Budějovicích by přišlo šest a půl tisíce lidí, určitě by v hojném počtu přijeli i sem. Sérii by bezpochyby doprovázela dobrá atmosféra. Mohlo by to být to pravé play-off.

Ale ať už vám z té trojice vyjde kdokoliv, bude na co se těšit, souhlasíte?
Jasně. Každý ten soupeř má něco. Vsetín… mě osobně se tam hraje špatně, ale lidi tam jsou prostě fantastičtí, je to úplně něco jiného než v Budějovicích. Lidi jsou tam blíž k ledu, je to tam provoněné slivovicí (usmívá se). Kladno… tam je zase tahák Jágr – Plekanec. Jak už jsem řekl, každý tým má něco, ale já bych byl i tak raději pro Budějovice.

Hokejisté Prostějova. Ilustrační foto
Jestřábi jsou v play-off! Porazili Litoměřice a slaví postup