Nezapomenutelných zápasů mezi Prostějovem a Přerovem by fanoušci dokázali jmenovat spoustu, z nedávné historie však vyčnívají zejména dvě jedinečné bitvy.

Finálová série play-off 2. ligy z března roku 2014, po níž Jestřábi vzlétli do druhé nejvyšší soutěže, a „zubří odplata“ v předkole play-off WSM ligy v únoru loňského roku.

Vítězné finále

Současný kapitán Prostějova Matouš Venkrbec pochopitelně nejraději vzpomíná na vítězné finále.

Jestřábi v něm zvítězili 3:1 na zápasy a v následné baráži si vybojovali postup do první ligy. Pro Venkrbce to byla první sezona, kterou odehrál v Prostějově.

„Ta série mi nejvíc utkvěla v paměti. Zvlášť poslední rozhodující zápas, který jsme vyhráli v Přerově o gól. Dodnes si vybavuji to poslední střídání při power play Přerova,“ vzpomíná Venkrbec na čtvrté utkání finále, ve kterém Jestřábi ustáli velký tlak soupeře a vyhráli 3:2.

Karel Plášek mladší
Derby bych si strašně rád zahrál, říká Plášek mladší

Bitva v předkole

Hůře už se prostějovskému kapitánovi dívá rok a sedm měsíců nazpět. Zubři ovládli vyhecované předkolo play-off 1. ligy taktéž 3:1 na zápasy. Prostějov první domácí utkání prohrál 2:4 a podle Venkrbce tehdy jeho tým poškodili rozhodčí.

„Tam jsem cítil trochu křivdu. V tom zápase jsme dostali dva góly po vyloučeních, která byla trochu nefér. Byly tam dva nafilmované pády. To mi ještě dlouho leželo v žaludku,“ přiznává prostějovský útočník.

Nejen, že Přerované slavili postup do čtvrtfinále a dokonalou odplatu. Velkou satisfakcí byl triumf pro trenéra Kamila Přecechtěla, který byl v průběhu ročníku 2016/2017 odvolán z funkce prostějovského kouče, angažmá však poté našel právě v Přerově. A pomsta byla sladká.

„S odstupem času už se na to dívám trošku jinak. Tenkrát v předkole to bylo hodně emotivní, ale od té doby už pak derby byly zápasy jako každé jiné. Samozřejmě je to vždy více nahecované, navštěvované i herně pohledné,“ zamyslel se Kamil Přecechtěl.

Na postup z předkola vzpomíná také velezkušený přerovský útočník Milan Procházka.

„Vrylo se mi to do paměti, pro mě to byl asi nejkrásnější zážitek z derby,“ prozradil jednačtyřicetiletý forvard.

5:0 pro Zubry

Ten byl zatím u jediné naprosto jednoznačné bitvy o Hanou posledních let. V prosinci roku 2016 Zubři doma sestřelili Jestřáby poměrem 5:0, Procházka tehdy vstřelil dva góly, oba v přesilovkách.

„Už si to přesně nepamatuji, ale někdy vám ty zápasy sednou. Ale zrovna přesilovky jsou důležité, stejně jako to, jak zachytají gólmani. Je důležité se tlačit do koncovky,“ hledal Milan Procházka recept na středeční úspěch.

Kdo se bude radovat tentokrát? Uvidíme vyrovnaný boj, nebo se dočkáme nečekaně jednoznačné záležitosti? V derby je zkrátka možné vše.

Prostějovští Jestřábi. Ilustrační foto
Skvělý Neužil vychytal Slavii a Jestřábi vezou z Prahy tři body