Někteří se byli lehce sklouznout už ve středu, jiní se ještě potí jen v útrobách stadionu. „Doufám, že do konce týdne, nebo nejpozději od pondělka budeme všichni,“ věří trenér a sportovní manažer Jestřábů v jedné osobě Jiří Vykoukal.

Ten si vzal na starosti především druhou skupinu obránce. Čemu se s nimi věnoval? Bývalý vynikající bek se zhruba na hodinu proměnil v instruktora bruslení.

„Sami jste asi viděli, jaké mají problémy s otočkami a dalšími věcmi. Určitě se tomu chceme letos hodně, hodně pověnovat,“ říká. Sám zvládal složité obraty nejšikovněji ze všech. „Snažím se pořád vzdělávat, dívám se hlavně do Švédska a Finska. Chci, abychom nemuseli volat nějaké specializované trenéry a mohl to klukům předat sám,“ uvádí muž, jenž v roli trenéra načne v Prostějově už třetí ročník.

Páteční ranní nehoda na D46 u Žešova.
Mikrospánek přemohl řidiče. Obrátil Felicii na střechu, sám skončil v nemocnici

TRENÉR SE BLÝSKL NA FYZICKÝCH TESTECH

Ostatně svým svěřencům jde příkladem ve všech směrech. „Pochlub se,“ křikne okolo mix-zóny procházející Tomáš Divíšek. „Trenér s námi fyzické testy a byl jeden z nejlepších,“ prozradil na usmívajícího se Vykoukala. Chtělo by se říct, že kdyby chtěl, se svou formou by si ještě mohl střihnout pár zápasů. „Nevím, jestli formou, ale fyzičkou bych na to asi měl,“ přiznává mistr světa z let 1996 a 1999.

Zatímco on pracoval s obránci, útočníky úkoloval Lukáš Majer, 23letý kouč, jenž se soustředí především na mládež v Kralupech nad Vltavou. „Lukáš je z Prostějova. Je ambiciózní, vzdělává se, snaží se někam posouvat. Vždycky jsem s ním domluvený na první dva dny. Klukům do toho vnese něco jiného mladický elán, mladou krev,“ těší Vykoukala.

Čtvrteční srážku osobního auta s divočákem na D46 u Olšan prase nepřežilo.
Kanec si vběhl na dálnici pro smrt

Dovednostní tréninky nebudou u Jestřábů jen záležitostí letní přípravy. „Jsem přesvědčený, že když ty dovednosti u kluků zvedneme, tak to pomůže. Myslím si, že je to zanedbané,“ mračí se. „Bude to samozřejmě náročné, ale bez toho to nejde. Nikam se nedá vylézt, aniž byste pro to něco udělali,“ ví 48letý kouč.

KDE VZÍT PROSTŘEDKY NA DALŠÍ POSILY?

Tvrdá práce ho ještě čeká i v kanceláři. Nad šíří kádru (tři brankáři, sedm obránců a 12 útočníků) totiž nemůže skákat radostí do vzduchu. „Vzhledem k rozpočtu nejsme zatím schopni poskládat širší kádr,“ trápí ho. „Snažíme se na posilách pracovat, jsme v kontaktu s extraligovými mančafty. Ale vždycky je to o financích, a těch tu už nemáme moc nazbyt,“ konstatuje.

„Byl bych samozřejmě rád, kdybychom měli ještě dva tři hráče navíc, protože kádr je hodně, hodně úzký. V případě nějaké marodky by to bylo těžké. Jako vloni, kdy jsme to skládali i na tři lajny,“ vzpomíná na nepříjemné chvilky.

Vladimír Furdík coby Noční král v seriálu Hra o trůny
Noční král je z Olomouce. Miluje ji a volný čas tráví na zahradě v Jeseníkách

Rád by zkusil hodit laso po hráčích, kteří se nevlezou do nabobtnalých celků z nejvyšší soutěže. „Budeme čekat, ale znovu opakuju, jsou na to potřeba finance. Potřebujeme nějakého místního zarytého fanouška, který by nám ty dva tři hráče pořídil,“ usmívá se.

Zatím si ale musí vystačit s tím, co má. Zápasovou přípravu načnou Jestřábi za necelé dva týdny ve čtvrtek 8. srpna narazí venku na polské Tychy. S těmi se utká dvakrát, stejně jako s Třebíčí, Jihlavou. Po jednou duelu sehrají s Vítkovicemi a Frýdkem-Místkem. „Něco nám to ukáže, ale nejvíc nás prověří až samotná soutěž,“ míní Vykoukal o přípravných střetnutích.