Prostějov nastupoval do utkání oslaben o pět hráčů základní sestavy, kromě zraněného Kolibára chybělo i kvarteto hokejistů, kterým start nepovolila jejich mateřská Olomouc – Filip Smejkal, Jiří Paška, Ivo Peštuka a Petr Žajgla. Trenér Petr Zachar tak mohl točit jen tři pětky.

Toho využil Slezan a ujal se už ve čtvrté minutě první třetiny vedení zásluhou Tumovy střely od modré. Jestřábi se ale nedali zaskočit a v deváté minutě se napodruhé prosadil Robert Jedlička. Vyrovnaný stav ale dlouho nevydržel, když se ve dvanácté minutě odrazil puk k Tomáši Polokovi, který neváhal a prostřelil prostějovského brankáře Vrbu.

„První gól mi tak nevadil, bylo to prostě vyústění situace, ale ten druhý gól jsme jim přímo nachystali," kritizoval chybu svých svěřenců trenér Petr Zachar. Jestřábům se do konce první třetiny povedlo znovu vyrovnat, a to zásluhou Michala Černého.

Druhá třetina byla plně v režii domácích. Prostějov vstřelil čtyři branky, zatímco sám inkasoval jen jednu. „O přestávce jsme si řekli, že když půjdou puky po mantinelu, tak pro ně musí útočníci chodit. To dělali a s tím přicházely přečíslení, šance a góly," popsal obrat v druhé třetině Zachar.

Jako první se prosadil Pavel Handl, a to hned dvakrát. Nejprve do branky tečoval Jedličkovo nahození a o pět minut později překonal brankáře Šafránka střelou od modré. Na 5:3 zvýšil o minutu později Michal Černý. Čtyřgólový náskok pak Jestřábům získal David Šebek. Opavanům se v druhé třetině podařilo využít jen početní převahy, kdy v 35. minutě skóroval Tichy. Stav po čtyřiceti minutách byl 6:3.

„Druhou třetinu, jsme zaspali, inkasovali jsme dva nebo tři góly z přesilovek, a to si myslím, že rozhodlo všechno," konstatoval opavský trenér Karel Suchánek.

Poslední dvacetiminutovku lépe zahájili hráči Slezanu. Ve 45. minutě se se prosadil Pavelek a o šest minut později snížil na 6:5 Galvas. Závěrečné drama začalo ohlášením posledních dvou minut zápasu. Opavané odvolali brankáře, ale power play se jim nezdařila. Po necelých třech sekundách trefil odkrytou klec Robert Jedlička.

Slezané zápas ještě zdramatizovali po vyloučení domácího Pavla Kumstáta, které rychle využil Petr Chalupa. Stav zápasu byl 48 vteřin před koncem 7:6 a hosté opět odvolali brankáře, ale prostějovský David Zachar rozhodl střelou do prázdné brány o konečném výsledku 8:6.

„Pro nás to jsou velmi cenné body. Nastoupili jsme prakticky s patnácti hráči ze základu. Navíc nás teď doma čeká Přerov a Havířov. Rozlosování je těžké. Tyhle tři body jsou pro nás k nezaplacení," vysvětloval kouč Zachar.

„V závěru jsme šahali po bodu, ale bohužel jsme prohráli buly. Prostějov dal do prázdné branky," shrnul opavský trenér Suchánek. Se hrou svých svěřenců nebyl spokojený. „Dostali jsme osm gólů, což je strašně hodně. S takovou můžete jen těžko myslet na nějaké lepší umístění," uzavřel Suchánek.

Jestřábi odehrají další domácí zápas v sobotu 29. září, kdy je čeká derby v Přerově.

LHK Jestřábi Prostějov – HC Slezan Opava 8:6 (2:2, 4:1, 2:3)

Branky a nahrávky: 9. Jedlička (Duba, Novosad), 14. Černý (Šebek, Kaluža), 23. Handl (Novosad, Jedlička), 28. Duba (Arnošt), 29. Černý (Zachar), 34. Šebek (Zachar, Černý), 59. Jedlička (Duba), 60. Zachar – 4. Tuma (Pavelek), 12. Polok, 35. Tichý (Polok), 45. Pavelek (Vítek, Polok), 51. Galvas (Bednárek), 60. Chalupa (Wolf, Galvas).

Prostějov: Vrba – Arnošt, Jedlička, Tomiga, Kumstát, Finkes, Kaluža, Dufka – Matoušek, Duba, Novosad – Handl, Zachar, Šebek – Černý, Stráněl, Kryl – Berčák, Prokop. Trenér: Petr Zachar.

Opava: Šafránek – Vrabel, Galvas, Tichý, Tuma, Kukol, Bednárek – Mlýnek, Džemla, Měch, Herman, Vítek, Polok, Vlašánek, Pavelek, Koschatzký, Wolf, Baďura, Černý, Chalupa. Trenér: Karel Suchánek.

Autor: Lukáš Horák