Prvoligoví regionální rivalové na sebe narazili po delší době poprvé a nic si nedarovali.

Hosté ovládli úvodní polovinu zápasu, v té druhé byli lepší domácí a nakonec zaslouženě zvítězili 4:2.

Úvod první třetiny byl vlažný. Na obou týmech byla vidět únava z přípravy a prakticky žádná chuť k útoku.

První tři minuty nepřinesly ani střelu na branku.

Až v páté minutě zápasu si vysloužil dvouminutový trest Aleš Knesl. Hosté se okamžitě nastěhovali před Juraje Šimbocha a začali dorážet na jeho svatyni.

Tlak se Drakům nakonec vyplatil, Beneš si sjel od mantinelu a prostřelil domácího brankáře u bližší tyče.

Vzápětí se do útoku pustil Luňák a Roupec, ale Zelenka si čisté konto ohlídal. Zastavil i únik Kajaby.

Další branka už do konce první dvacetiminutovky nepřišla, a tak Jestřábi prohrávali o gól.

Tři góly k obratu

„První třetina byla z naší strany absolutně bez pohybu. Nedohrávali jsem souboje, ustupovali jsme a dostávali se do tlaku," posteskl si prostějovský lodivod Tomáš Sršeň.

Na začátku druhé části se dostali domácí do početní výhody. Vyloučení Vávry znamenalo pro Šumperk ztrátu vedení. Přesilovou hru totiž využil Matouš Venkrbec.

Vyrovnaný stav poté vydržel pět minut. Robin Malý vypálil od modré, Zelenka stačil kotouč vyrazit, ale Jedlička jej bez zaváhání zasunul do branky.

O minutu později se dopředu prodral Belay společně s Coufalem. Prvně jmenovaný poslal dlouhý pas přes útočnou třetinu a Coufal blafákem posunul svůj tým do vedení.

Draci však neztráceli naději a využili prostějovské radosti a prakticky okamžitě snížil Vachutka. Jeho střela prošla Šimbochovi mezi betony přímo do branky. Po čtyřiceti minutách Jestřábi vedli 3:2.

„Myslím si, že ve druhé části jsme začali hrát aktivně. Dobře jsme si obsazovali hráče a získali jsme pevnou půdu pod nohama. Od této chvíle jsme byli lepší," zdůraznil Sršeň.

Poslední část zahájili Draci svým náporem, ale většina jejich pokusů ztroskotala na obraně nebo na Šimbochovi v prostějovské bráně. Nejblíže gólu byli Cink a Žalčík, ale oba jejich pokusy pokryla Šimbochova lapačka.

Sršeň: Zapracovat na koncovkách

Hru ale většinou kontrolovali domácí. Až tři minuty před koncem dostal Šumperk možnost srovnat stav, ale Plášek své trestné střílení neproměnil. Naopak vzápětí upravil na konečných 4:2 Vladimír Stejskal.

„Ve třetí třetině jsme ustoupili od naší hry z té předcházející části. Celkově to však bylo lepší a nyní musíme zapracovat na koncovkách. I v přesilovkách se nám dařilo, ještě bychom měli zapojit víc obránce a chodit více do brány," zhodnotil vystoupení svých svěřenců Tomáš Sršeň.

„Tak je to příprava," začal své hodnocení šumperský trenér Kučera a pokračoval: „My stále jedeme dvoufázovou přípravu, takže kluci jsou v plné zátěži. V úterý jsme udělali několik osobních chyb a přišly dvě branky v oslabení. Naše hra se nám líbila jen do poloviny zápasu, pak hráči přestali plnit naše pokyny."

Radek Kučera také zhodnotil hru prvoligového nováčka: „Prostějov dobře bruslí i kombinuje. Uvidíme, jak se mu bude dařit v soutěži. Zatím vypadají velice dobře."

Dalším soupeřem prostějovského týmu budou přerovští Zubři. Ti dorazí na prostějovský zimní stadion už ve čtvrtek v 18 hodin.

LHK JESTŘÁBI PROSTĚJOV – HOKEJ ŠUMPERK 2003 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 25. Venkrbec (Vosátko), 30. Jedlička (Malý), 31. Coufal (Belay), 59. Stejskal (Švaříček) – 7. Beneš (Plášek), 31. Vachutka (Gewiese). Vyloučení: 6:5. Využití: 2:1. V oslabení 0:0.

LHK Jestřábi Prostějov: Šimboch – Švaříček, Roupec, Kaluža, Knesl, Malý, Vosátko, Jedlička, Skřivánek – Haluza, Luňák, Stejskal, Černý, Belay, Venkrbec, Sršeň, Indra, Coufal, Kajaba, Procházka, Kuchta. Trenér: Tomáš Sršeň.

Šumperk: Zelenka – Sedlák, Slavík, Holík, Beneš, Gewiese, Novotný, Drtil, Vrdlovec, Moskal, Staněk, Velecký, Plášek, Haas, Žalčík, Vachutka, Brunec, Veselý, Berger, Vávra, Cink.Trenéři: Radek Kučera a Jaromír Jindřich.