Všemi fanoušky Jestřábů toužebně očekávaný okamžik přece jen nastal. Hokejisté Prostějova mají za sebou první trénink na ledě. Zdánlivě optimistickou větu poněkud kazí fakt, že se tomu tak stalo 23. srpna. Do začátku druholigové sezony 2008/09 zbývají pouhé tři týdny.

Nezmiňujme se o všeobecně známých finančních potížích, které vyvrcholily neuvěřitelně pozdním zahájením přípravy. Podstatné je, že vůbec začala.

„Nálada na prvním tréninku byla spíš taková veselá. Panovalo nadšení, že se podařilo rozjet chod prostějovského A týmu,“ popsal pro Deník dojmy z úvodních vteřin tvrdé přípravy trenér Alois Chlustina.

Aby snad alespoň částečně Jestřábi dohnali gigantické fyzické manko, čekají na ně náročné dvojfázové tréninky. „Musíme se dát do práce. Deficit máme opravdu velký a my vše musíme dohnat. Trénovat budeme na ledě, na suchu, v posilovně,“ nastínil program několika příštích dnů, které by měly hodně omlazený tým dovést minimálně k důstojné roli v soutěži.

Ale je vůbec možné, smazat mávnutím kouzelného proudku tolik promarněných týdnů? „Je to běh tak na půl roku,“ uvědomuje si protřelý trenér a sportovní manažer v jedné osobě.

Šest měsíců třemi týdny ani navzdory zákonům relativity nenahradíte. „Máme jen tři týdny, ale někteří kluci trénovali v jiných klubech, takže aspoň trošičku to deficit smazává. Tři čtvrtě týmu už byla předtím na ledě,“ podotýká Chlustina. „Do listopadu to můžeme dohnat.“

Soupiska Jestřábů jakoby měla teprve po maturitě

Na první rozbruslení vyjelo osmnáct hráčů, z nich valná většina má ještě velmi živé vzpomínky na nutné celoobličejové mřížky na přilbě. „Skládáme to zapochodu. Chceme tým doplnit ještě třemi čtyřmi zkušenými borci. Bude se ještě vyzařovat z vyšších lig. Čekají nás jednání s manažery. Jsme s nimi ve styku. Ale mládí je zatím problémem,“ přiznává Chlustina, který by se mohl stát zosobněním prostějovského zmrtvýchvstání.

Odmítl několik lukrativnějších nabídek, aby dokončil na Hané započatou práci. „Nechci za sebou stavět pomníky,“ prohodil trefný bonmot.

Minimálně jedno jméno ale vnáší na led i zkušenosti – Petr Doseděl. Bývalý bek Jestřábů se přes chrudimské angažmá vrací. „Na něm chceme stavět, ale musíme k němu nabalit tři čtyři zkušené borce, jak jsem říkal,“ dodává hlavní kouč, jemuž by měl dělat asistenta Svatopluk Vařeka. „Je tady Svaťa, ale ten je teď zaneprázdněný. Musím to zvládat sám. Jsem tady pro prostějovský hokej.“

Samotnou kapitolu tvoří nepřehledná situace kolem již dříve podepsaných posil. Michal Láníček, Petr Dostál, Lukáš Dobrý a Pavel Žibrita. Pouze posledně jmenovaný se poslušně hlásil na tréninku. Brankář Láníček se připravuje s Českou Lípou, Dobrý míří do Šternberku a Dostál už dává první rozhovory jako čerstvá akvizice Šumperku. To vše navzdory podepsaným pracovním smlouvám.

„Jestli se tady ještě objeví, je věc jednání,“ pokrčil rameny Chlustina. Pokud nechcete být zklamaní, nečekejte je.

Těšit se naopak můžete na první přátelské utkání. Nově tvořící se tým Aloise Chlustiny má naplánovaný premiérový duel na 2. září od 18 hodin v domácím prostředí s Uničovem.

Prozatimní soupiska Jestřábů

Brankáři: Turek, Hruban, Vodička.
Obránci: Doseděl, Dvořák, Šimek, Spurný, Hanslíček, Kryl, Finkes, Kolibár (prvního tréninku se nezúčastnil, nemocný).
Útočníci: L. Cik, Žibrita, J. Cik, Ondrejkovič, Berčák, Kučera, Konopčík, Koudelka, Minařík (prvního tréninku se nezúčastnil, nemocný).

Ohlasy fanoušků

z diskuzního fóra FOP1913

„V žádném případě nechci hanět ta jména, jaká má pan Chlustina k dispozici. Jenže na druhou ligu mají tak tři až čtyři hráči. Smutná to realita. Jestli pan trenér chce tohle utáhnout, tak je podle mě šílenec. Scotty Bowman hadra.“ Jiříček

„Podle jmen je tam většina Prostějováků, kteří se nikdy, nebo jen minimálně prosadili v seniorských mužstvech.“ Roos

„S těmito hráči, co dnes byli na tréninku, budeme rádi za záchranu. Vím, že mně tady hned někdo nadá za to, že je soudím, když ještě nic neodehráli, ale opravdu to vidím dost špatně.“ Mara.pv

„Žijem jen pro jeden klub, od září až do konce března, je Prostějov město hokejové, jen Jestřáby v srdcích máme, jen jim fandíme. Tak jsem zvědavá, kolik se nás tam za tři týdny sejde.“ fanynkaHK