„Soupeř nám ukázal, že hráči musí hrát agresivně a být blíž sebe, aby se uplatnila nějaká kombinace. My jsme byli od sebe daleko, a i když to trénujeme, přijde zápas a ty věci na tom ledě poté nevidíte. Je to zarážející, ale asi to je limit našich hráčů,“ popisoval po utkání prostějovský trenér Jiří Šejba.

Do zápasu lépe vletěli hosté, kteří prvních deset minut Hanáky do šancí nepouštěli, a proto se také ujali vedení zásluhou Jakuba Doktora, který dorazil puk za brankovou čáru.

„Dá se říct, že chvíli to vypadalo dobře, tak tu první třetinu. Potom byl vidět rozdíl v tom, že soupeř se udržel více na kotouči a byl silnější v soubojích. My každý souboj prohráli a o tom ten hokej je,“ mrzelo Šejbu.

Jestřábi svoji jedinou branku, kterou skóre srovnali, vstřelili ke konci první části v přesilové hře. Matěj Novák se krásně uvolnil a poté překonal i havířovského Stezku v brance hostí.

Hanáci tahali za kratší konec

I prostřední část vyzněla lépe pro Havířovské. Hanáci tahali za kratší konec a po čtyřiceti minutách mohli být díky brankáři Bláhovi rádi, že prohrávají jen o jednu branku. Hosté se totiž prosadili hned z kraje třetiny, když Kachyňa přízemní střelou prostějovského brankáře dokonale načapal a protože strážce hanácké svatyně nic neviděl, lovil poté puk až za brankovou čárou.

„Kvalita hráče je v tom, že pozná, kdy má hrát takticky a kdy to vzít na sebe individuálně. Kvalita našich hráčů asi odpovídá desátému místu,“ ví kouč Jestřábů.

Kdo čekal dotírání na hostující branku ve třetí třetině, spletl se. Svěřenci trenéra Šejby se sice snažili se zápasem ještě něco udělat, ale dvě branky Prokeše dali zápasu jasný směr, a proto hosté už překvapení nedovolili.

„Hráči to nechtějí dávat do hloubky, nechtějí za tím jít a nechtějí přistupovat. Tím pádem se nezkracuje vzdálenost k brance a soupeř má čas na vše,“ vysvětloval Šejba.

Hanáci tak prohráli počtvrté v řadě a dále padají tabulkou. Nicméně k postupu do předkola play-off jim stačí vyhrát jeden z nadcházejících tří zápasů. V dalším utkání je čekají ve středu Litoměřice.

„Do play-off potřebujeme udělat jeden zápas. Máme tam Litoměřice, Slavii a Porubu. Pokud ale budeme hrát takhle, budeme se klepat do poslední chvíle. Musíme si sednout, rozebrat to a udělat nějaké změny, abychom byli příště úspěšní,“ řekl Šejba.

„Jde o to se tam dostat. Poté je jedno, na koho narazíte. Play-off zápasy začínají od nuly. Teď se musíme vzchopit a v dalších zápasech zvítězit,“ burcuje.

Důvod výpadku? Asi uspokojení

Před reprezentační pauzou se mohli Hanáci pyšnit šňůrou pěti výher v řadě. Nyní? Přesný opak.

„Bylo tam možné nějaké uspokojení a reprezentační pauza nám asi taky neprospěla. Výsledky výher předtím jsme ale měli, kromě Vrchlabí, se soupeři pod námi. Nyní jsme hráli se soupeři, co jsou v tabulce výše a s nimi se musíme naučit hrát bez chyb a bez vyloučení,“ vysvětlil na závěr osmapadesátiletý trenér.

LHK Jestřábi Prostějov – AZ Heimstaden Havířov 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 17. M. Novák (Hrníčko, Bláha) – 7. Doktor (Maruna, O. Procházka), 21. Kachyňa (F. Seman), 44. Prokeš (Kachyňa), 54. Prokeš (R. Szturc, Chroboček). Rozhodčí: Souček, Jaroš – Měkýš, Polák. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: Bez diváků.

Prostějov: Bláha – Matyáš, Hrdinka, Drtil, Piegl, Staněk, Kellner, Hefka – Mrázek, Bartoš, Gago – Žálčík, T. Kaut, M. Novák – Vachutka, Chlán, Hrníčko – Podlaha, Motloch, T. Jandus. Trenér: Jiří Šejba.

Havířov: Stezka – Chroboček, Rašner, Bořuta, Mrowiec, R. Havel, Kachyňa – Rudovský, Prokeš, R. Szturc – O. Procházka, F. Seman, Doktor – Mrva, Maruna, Cihlář – Horváth, Becher, Petriska. Trenér: Jiří Režnar.