První větší šanci zápasu měl na lopatě nejlepší střelec Jestřábů v základní části Lukáš Žálčík. Tomu se ale v play-off zatím střelecky nedaří, takže na Šelepňeva si nepřišel. Odražený puk se dostal na hůl Račuka. Ani ten ale vsetínského brankáře nepřekonal.

Na druhé straně našel Slováček křižnou přihrávkou Roba, který dobře mířil ke vzdálenější tyči. Neužil ale předvedl skvělý zákrok.

V polovině 18. minuty diváci viděli první branku a mohli slavit. Čápova střela od modré skončila na holi Tomáše Nouzi, který rychlou dorážkou otevřel skóre zápasu.

hokej ROBE Vsetín- Jestřáby Prostějov
Jestřábi zmrazili Lapač! Odvrátili mečbol a vrací sérii do Prostějova

„Bylo super, že jsme dali první gól. Vsetín měl stále postupový mečbol, takže první branka nás trochu zklidnila a splnilo se to, co jsme chtěli,“ řekl dvougólový střelec utkání Radek Prokeš.

Gól v oslabení

Na začátku druhé třetiny právě Prokeš zvýšil v oslabení na dvoubrankový rozdíl, když jej v situaci dvou na jednoho krásně uvolnil Pšenička a prostějovský útočník poté překonal Šelepňeva střelou do horní části branky.

Po druhém gólu ale nastal na prostějovské straně útlum, který vyústil v častá oslabení a kontaktní branku Vsetína. Jiří Drtina nahodil puk od modré čáry a přes clonící hráče jej Neužil lovil až za brankovou čárou.

„Zbytečně jsme přestali hrát. Dostali jsme Vsetín na koně. Naštěstí jsme tuto pasáž přežili,“ komentoval Prokeš.

Hosté pokračovali v tlaku, ale občas zapomínali na zadní vrátka. Do těch se dostal po samostatném úniku Dvořáček. Svou čtvrtou branku v sérii ale nepřidal.

Vyrovnání viselo na vlásku

Na konci druhé části už to vypadalo, že Jestřábi půjdou do třetí třetiny s jednobrankovým vedením.

Jenže Vsetínští dokázali dostat puk do před brankového prostoru a po střele jednoho z Valachů slavili vyrovnání.

Naštěstí pro domácí branka padla ale již po odehraných 40 minutách, tudíž nemohla být uznána.

Klíčový moment přišel ve třetí třetině, když svěřenci trenéra Vykoukala dokázali využít dvojnásobnou početní výhodu a opět odskočili na rozdíl dvou branek.

Po pěkné kombinaci se prosadil Tomáš Divíšek.

„Třetí gól byl opravdu důležitý. Vsetín tam předtím měl pár šancí. Kluci to ale sehráli skvěle. Hodně stříleli, unavili bránící trojici a hlavně nikam nespěchali. Věděli, kolik jim zbývá času a poté udeřili,“ chválil své spoluhráče forvard s desítkou na zádech.

O pár minut později přidal Prokeš po krásné přihrávce Meidla svou druhou branku v utkání a bylo rozhodnuto.

Pátý zásah přidali Hanáci v přesilové hře, kterou využil od modré čáry Žovinec. Ten tak stanovil konečnou podobu výsledku šestého čtvrtfinále.

„Po druhé třetině se trochu zvýšil hlas v kabině, protože jsme věděli, že takhle hrát nemůžeme,“ popisoval prostějovský útočník, který přiznal, že nikdy předtím sedmý zápas série nehrál.

„Strašně se těším. Poslední dva zápasy si říkáme, že musíme. Čeká nás to ještě jednou. Kdo vyhraje, postoupí. Náš cíl je jasný – chceme jít dál,“ dodal odhodlaně na závěr.

Sedmý duel je na programu v úterý od 17.30 na vsetínském ledě.

LHK Jestřábi Prostějov – VHK Robe Vsetín 5:1 (1:0, 1:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 18. Nouza (Čáp, Prokeš), 22. Prokeš (Pšenička), 48. Divíšek (Račuk, Starý), 51. Prokeš (V. Meidl), 55. Žovinec (Žálčík, Račuk) – 29. J. Drtina (Březina, Pitule). Rozhodčí: Kubičík, Wagner – Bosák, Maštalíř. Vyloučení: 7:7. Využití: 3:0. Diváci: 4193. Stav série: 3:3.

Prostějov: Neužil – Čáp, Havlík, D. Kolář, Žovinec, P. Krejčí, Husa, Bažant – Žálčík, Račuk, Krejčiřík – Dvořáček, Pšenička, Hanták – Nouza, Divíšek, Starý – Prokeš, V. Meidl, Venkrbec. Trenér: Jiří Vykoukal.

Vsetín: Šelepněv – J. Drtina, Mikuš, Teper, Slováček, Jeřábek, Frolo, Hryciow – Rác, Kucharczyk, Theoret – Rob, Pechanec, Jonák – Hořanský, Šilhavý, Kopta – Karafiát, Pitule, Březina. Trenér: Jiří Dopita.

DALŠÍ VÝSLEDEK čtvrtfinále play-off:

Havířov – České Budějovice 1:4 (konečný stav série 2:4)

JIŘÍ HORÁK