Prostějovským Jestřábům se totiž už pět zápasů nepodařilo vyhrát, a tak se v tabulce propadli na jedenácté místo. Přerovští Zubři naopak porazili Benátky a poskočili na desátou příčku o jediný bod před svého prostějovského rivala.

„V poslední době se nám výsledkově a ani herně nedaří. S Přerovem na nás čeká opravdu těžký zápas okořeněný atmosférou derby. Doufám, že nás to vyhecuje a navážeme na naše výsledky před reprezentační přestávkou," přeje si asistent prostějovského trenéra Jiří Vykoukal.

Sám také připouští, že v týmu dojde i na změny.

„Nějaké změny by nastat mohly, myslím tím, třeba složení útoků. Vše je plně v kompetenci pana Přecechtěla, ale nějaká změna přijít musí," dodal Vykoukal.

Také Zubři se na derby připravují a rozhodně nedarují domácím ani metr ledu.

„Je to šesté utkání venku a myslím si, že ve všech pěti předešlých jsme odvedli dobrou práci, třikrát jsme vyhráli. Chtěli bychom samozřejmě vyhrát počtvrté. Předešlé výsledky se ale stírají, derby nemá favorita. I postavení v tabulce tomu napovídá," připomněl trenér Přerova Vladimír Kočara.

První utkání úspěšnější pro Jestřáby

Oba týmy se v letošní sezoně už jednou střetly, a to na přerovské půdě. Tehdy byli úspěšnější Jestřábi, kteří zvítězili 3:2.

„Domácí zápas se nám nepovedl jak výsledkově, tak herně. Z našeho pohledu jsme k tomu nepřistoupili jako k derby. Teď jsme ale zase někde o měsíc a půl dál. Postupně se nám uzdravuje kabina a máme tady i nějaké posily. Pevně věříme tomu, že to z naší strany bude úplně jiné kafe," řekl Kočara.

Chystá se speciální choreo

Na derby se těší i samotní hráči. Bitva o Hanou je jeden ze svátků v dlouhé hokejové sezoně. Dobře to ví i nejlepší prostějovský obránce Marek Drtina.

„Těším se strašně a doufám, že přijdou plné tribuny, aby byla pěkná atmosféra. Potřebujeme, aby nás fanoušci hnali dopředu. Fandové jsou v Prostějově výborní. Čím víc jich přijde, tím lépe pro nás. Určitě nás poženou dopředu pro tři body," doufá Drtina.

Domácí fanoušci berou derby s Přerovem také smrtelně vážně, a proto svolali velký pochod od prostějovské radnice až na zimní stadion. Příznivci prostějovského hokeje mají sraz v 15.45 u radnice, poté společně vyrazí na stadion, kde bude opět připravena jedna z velkých a pověstných prostějovských choreografií.

Hosté však nenechají stadion jen domácímu publiku. Do Prostějova míří nejméně tři autobusy zubřích fandů a spousta dalších přijede po vlastní ose.

„Fanouškům děkujeme, protože bez nich bychom ve venkovních zápasech nebodovali. To, co předvedli v Budějovicích, na Kladně i v nehokejovém prostředí v Benátkách, nám pomohlo k bodům. Je to pro nás klíčový faktor. Ti, co jsou tady letos noví, tak tohle vnímají velice silně," zdůraznil Vladimír Kočara.

Druhá letošní bitva o Hanou začne v sobotu v 17 hodin na prostějovském zimním stadionu. Jestřábi se doma pokusí udržet si titul prvoligového krále Hané. Přerov chce naopak vrátit rivalovi porážku z domácího ledu. Čeká nás tak derby s obrovským nábojem.