----------

Další články ze SUMÁŘE

ČTĚTE TAKÉ: Brankář Jestřábů Sedlář: V Prostějově jsem znovu dostal chuť do hokeje

PODÍVEJTE SE NA STATISTIKY: Prostějovští Jestřábi v řeči čísel - velké hokejové statistiky /SUMÁŘ/

HLASUJTE V ANKETĚ: Vybírejte největší událost hokejové sezony Jestřábů 2011/12

----------

Ohlédnutí za sezonou s koučem Zacharem

V konečné tabulce bronzový prostějovský tým byl několika desítkám příznivců k dispozici pro společné fotografování, podepisoval plakáty, dresy i čepice. Až jako poslední na rozlučku dorazili ti, kteří za výsledky nesli největší míru odpovědnosti – trenéři Petr Zachar a Juraj Jurík. Oba ještě dohlíželi na zápas juniorky Prostějova, která se po vítězství nad Frýdkem-Místkem definitivně zachránila v Lize juniorů.

„Bylo to velmi důležité, protože pokud chceme někoho vzít z mládeže do mužů, tak musí hrát minimálně tuto soutěž,“ vysvětloval Petr Zachar, hlavní kouč áčka a Juríkův asistent u juniorského týmu.

„Pak by na ně zbyl krajský přebor, což už je pralesní soutěž a s hokejem nemá nic moc společného, jen se to mydlí a netrénuje se tam. Pokud chtějí hokejově růst, musíme jim nabídnout alespoň Ligu juniorů. Navíc to bylo zajímavé až do konce, do sestupu byl namočený Vsetín, Brno, donedávna i Šumperk. Pořád se o něco hrálo, zápasy měly náboj. Tohle hráčům jenom prospívá,“ pochvaloval si trenér druhou vydařenou misi své sezony.

Ta první skončila už před čtrnácti dny v Havířově. Jak tedy Zachar hodnotí sezonu Jestřábů s takovým časovým odstupem? „Abych byl spokojený po všech stránkách, tak bychom museli projít baráží a postoupit do první ligy,“ usmíval se.

„Ale musíme být spokojení i s tím výsledkem, kterého jsme dosáhli. Naopak nejsem spokojený se stálostí našich výkonů v průběhu základní části. Dokázali jsme vyhrávat v Havířově, v Karviné nebo Novém Jičíně, ale doma jsme tyto soupeře porážet nedokázali. Kdybychom měli o šest nebo o sedm bodů víc, šli jsme do play off z jiné pozice a možná bychom se dostali dál,“ uvažoval kouč, který na sebe coby hráč nejvíc upozornil v dresu Třince na začátku devadesátých let.

Na lavičku svého rodného Prostějova usednul na začátku minulé sezony po trenérských angažmá v nižších německých soutěžích a začal budovat tým, který bez výraznějších změn pokračoval i v tomto ročníku.

„Měli jsme zkušený tým, ale na druhou stranu byl základní kádr patnáctičlenný,“ namítl s tím, že šíře jeho mužstva byla menší než u největších soupeřů. „A zaplaťpanbůh, že se nám celkem vyhýbala zranění. Kdyby došlo k tomu, co se nám stalo minulý rok, že jsme měli zároveň třeba sedm marodů, byli bychom na tom daleko hůř. Celou dobu jsme to táhli na tři pětky, to se taky možná podepsalo na postavení v tabulce,“ ohlížel se.

Benzin si svoje odvedl, tvrdí Zachar

Prostějovský tým po celou sezonu patřil k těm nejofenzivnějším. Své soupeře trápil technickým hokejem, ke kterému měl vhodné typy hráčů jako Michala Černého, Jakuba Čuříka nebo Martina Stejskala. Na druhou stranu Jestřábi často své akce překombinovali tolik, že vyzněly do ztracena.

„Když se na to podíváme, tak nám to táhlo pět šest hráčů, kteří dávali branky. To bylo důležité. Jiná mužstva měla třeba jednoho nebo dva. A když vám takový hráč vypadne, je to těžké. My chtěli poskládat lajny tak, aby si kluci vyhověli, měli k sobě blízko, byli stejně herně založení,“ vysvětloval Zachar.

A i když individuálně své svěřence hodnotit nechtěl, u jednoho udělal výjimku. Michal Černý byl totiž hráčem, který poutal obrovskou pozornost. Nedůvěra některých fanoušků z úvodu sezony ale časem vyprachávala a v play off už většina z nich uznala, že je to velmi platný hokejista.

„Sice už ztratil na rychlosti, ale kdo sledoval celou sezonu, musel to vidět: Do vyřazovacích bojů jsme se hodně trápili v přesilovkách. Pak jsme ho postavili na obránce a jeho přehled, technika, postavení na puku se ukázaly jako klíčové u rozhodujících gólů Vsetínu i Havířovu,“ ocenil trenér. „Všechny přesilovky jsme potom hráli přes Michala, protože tam se právě projevila jeho zkušenost. Má osmatřicet, kondičně na první ligu už asi nemá, ale pořád to má v hlavě a rukách. V play off a v přesilovkách svoji práci odvedl,“ vyjádřil se Zachar.

Teď si většinou klidný trenér, který se ale umí hodně rozzlobit, konečně může odpočinout. Během play off s týmem absolvoval deset zápasů ve dvacíti dnech a pak se ještě celý týden věnoval juniorce.

„Zatím jsem si užíval hlavně o víkendu, protože v sobotu a v neděli jsem měl volno. Ale ještě do pátku jsem se musel soustředit na juniorku, která se zachraňovala v soutěži. Teď se nám to povedlo, takže pořádně začnu odpočívat až teď.“

Sledovat bude pochopitelně i počínání Havířova v baráži. Jeho vítězství v sérii s Karvinou očekával. „Já jsem tipoval Havířov jako jednoho z největších favoritů a nakonec to potvrdil,“ uvedl na adresu vítěze základní části i play off. Výši jeho šancí na postup do 1. ligy ale tipovat nechce.

„Baráž je strašně specifická, je tam hodně faktorů. V Havířově si hlavně musí dát dohromady, jestli vyšší soutěž vůbec chtějí hrát nebo ne. Pak se musí rozhodnout hráči, protože když postoupíte, tak ať chcete nebo ne, musíte velkou část kádru vyměnit. Třetí věc je momentální forma a štěstí. Kdyby hráli tak, jak to zatím předváděli v play off, tak mají šanci. Další otázka je finanční. Není tajemství, že by měl Havířov za dva roky přijít o městské dotace,“ přemítal nad tím, jestli je šance, že by Prostějov v příštím ročníku na kvalitního soupeře ve druhé lize už nenarazil.

Ale o tom, jestli Jestřábi povede do hokejových bojů ze střídačky on, hovořit nechtěl. „Nějaké sezení už proběhlo, ale zatím se k tomu nebudu vyjadřovat. Má to čas,“ dodal s omluvným úsměvem.

ZAJÍMAVOSTI HOKEJOVÉ SEZONY 2011/12

Nejvyšším vítězstvím prostějovských hokejistů byl výprask 7:0, který ve 20. kole uštědřili Valašskému Meziříčí. Na nejvyšší porážku si Jestřábi počkali až do prvního semifinálového utkání v Havířově, kde padli v poměru 6:2.

Celkem jedenáctkrát dokázali hráči LHK nastřílet na domácím ledě pět a více branek. Po celou sezonu patřili k nejofenzivněj­ším týmům.

Nejvíce bodů v jednom zápase nasbírala trojice Jakub Čuřík (44. kolo), Lukáš Duba (ČF5) a Michal Černý (44. kolo). Všichni dokázali vstřelit dvě branky a na další dvě přihrát.

V celém startovním poli východní skupiny druhé ligy se v průběhu sezony 2011/12 nenašel tým, který by Jestřábi nedokázali porazit. Nejhorší bilanci přitom mají s Karvinou, kterou dokázali v základní části přehrát jen jednou, stejně jako Havířov, se kterým se ale potkali v semifinále. Naopak jejich nejoblíbenějšími soupeři byli hokejisté Poruby a Frýdku-Místku, kteří ze všech čtyř zápasů s Prostějovem odešli poraženi.

Jestřábi v základní části nastoupili do nejmenšího počtu prodloužení ze všech účastníků soutěže. Nerozhodný výsledek po 60 minutách je potkal pouze dvakrát, oba zápasy pak prohráli.