„Nevypadli jsme devět sekund před koncem. Devět vteřin před koncem jsme ještě měli šanci na prodloužení. Bohužel jsme dohrávali oslabení, před bránou se špatně odrazil puk a to nám nakonec zlomilo vaz,“ vracel se trenér Prostějova Petr Zachar k rozhodujícímu okamžiku, kdy Klimša našel Sedlářem vyraženou střelu Jana Danečka mladšího.

Jestřábi chtěli napotřetí v Havířově uspět, a proto do utkání vstoupili aktivně. Přesto je domácí tým postupem času přitlačil do vlastního pásma, což mělo vyústění v poslední minutě první třetiny. Prostějov ji dohrával pouze ve třech a to potrestal Jan Daneček.

Po nástupu do druhé části bylo ještě hůř, Maruna od modré propálil Sedláře mezi betony a AZ vedl 2:0.

Havířovský stadion nabídl vynikající kulisu, kterou výborně doplnily stovky prostějovských fanoušků, a ti stále hnali svůj tým dopředu. Ve 32. Minutě se mohli radovat, kontaktní branku vsítil Michal Černý. Prostějovu svitla naděje a najednou svým nasazením domácí přehrával.

Paškova vyrovnávací pumelice

Ve třetí třetině dokonal jejich návrat do zápasu pumelicí do sítě Lukáše Danečka Jiří Paška.

„Jak jsem srovnal na 2:2, tak jsem si říkal, že teď jsme na koni my,“ řekl po zápase smutný střelec. Havířov v závěru pořádně topil pod kotlem, což ještě umocnilo vyloučení Duby. Už to vypadlo, že závěrečnou přesilovku domácích Prostějov ustojí, ale když prostějovský kapitán naskakoval zpátky na led, havířovská aréna explodovala radostí po vítězné trefě Klimšy.

„Už jsem věřil, že to kluci nějakým způsobem odehrají. Ale je to sport, tohle se prostě stává,“ krčil rameny smutný kouč Jestřábů.

„Před dvěma týdny se mi zdálo, že Klimša rozhodl zápas. Tak jsem ho tam v závěru minulého zápasu poslal a nedal. No přišlo to o dva dny později,“ neskrýval radost havířovský trenér Jan Daneček.

„O našem vítězství rozhodla lepší fyzická kondice. V závěru zápasu už Prostějovští vůbec nemohli. Celkově to byl určitě hokej, který se divákům musel líbit. Takové zápasy mám rád, když oba celky chtějí hrát. Mnohem víc se nervuji, když se trápíme s e slabším soupeřem,“ dodal Daneček, který už začal pomalu spřádat plány na finále, ve kterém Havířovští vyzvou v okresním derby Karvinou. Série začne v pátek od 18 hodin v Havířově.

AZ HAVÍŘOV – LHK JESTŘÁBI PROSTĚJOV 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 20. Daneček J. (Říčka, Pechanec), 24. Maruna (Zientek L.), 60. Klimša (Daneček J.) - 32. Černý (Osina, Čuřík), 52. Paška (Žajgla). Diváků: 3398. Konečný stav série: 3:2.

AZ Havířov: L. Daneček - Prokop, Rimel, Krisl, Balčík, Machálek, Vydra, Zientek L., Zientek M. - Lhotský, Pechanec, Maruna, Sztefek, Potočný, J. Daneček ml., Říčka, Klimša, Kraft, Stránský, Pavlas, Kopún. Trenér: Jan Daneček st.

LHK Jestřábi Prostějov: Sedlář - Kumstát, Doseděl, Osina, Kolibár, Peštuka, Paška - Stejskal, Duba, Smejkal – Ševčík, Mikšovský, Žajgla – Černý, Čuřík, Šebek – Meidl. Trenér: Petr Zachar.