Druhá bitva o Hanou této sezony odstartuje ve středu v 18 hodin v přerovské MEO Aréně.

Domácí budou chtít pokračovat v nadvládě z posledních zápasů, Prostějov naopak ukázat, že bilance z nedávných vzájemných duelů je pouze dílem náhody.

Říjnové výsledky Zubrů se rozhodně nedají srovnat s famózním vstupem Přerovanů do soutěže, díky němuž se chvíli vyhřívali na prvním místě tabulky.

Svěřenci trenérů Přecechtěla s Dočkalem po dvojnásobné prohře na ledě Litoměřic později padli i se Vsetínem, Benátkami a Jihlavou, přičemž poslední dva zmíněné duely dopadly debaklem.

Vše šlo ruku v ruce s nepříjemnými absencemi klíčových hráčů. Marodka se ale pomalu vyprazdňuje, mimo hru jsou aktuálně pouze dlouhodobě zranění útočníci Goiš, Rachůnek a Dvořák.

Mikuláš Zbořil
Zbořil si zahrál v extraligu a hned bodoval. Čekal jsem větší záhul, oddechl si

V posledním duelu proti Českým Budějovicím, kde Zubři padli 1:3, se poprvé představila i nová posila Ondřej Kopta ze Vsetína. A Přerov si proti lídrovi přes prohru vůbec nevedl zle.

„Přišel jsem na rozbruslení a hned jsme jeli do Budějovic na těžký zápas, který z naší strany nebyl vůbec špatný. Rozhodly dvě oslabení ve třech,“ ohlížel se Kopta za svou první zkušeností v přerovském dresu.

Také ta další bude ve středu stát za to.

„O té rivalitě samozřejmě vím. Určitě to bude zajímavý zápas, pro mě se ale nic nemění, jde o to, abychom získali tři body, má jasno bývalý mládežnický reprezentant.

Posila Zubrů Ondřej Kopta k měsíčnímu hostování:
„Na Vsetíně mi řekli, že je v Přerově rozsáhlejší marodka, že by o mě trenéři stáli. Já jsem nebyl tolik vytěžovaný, tak jsem se rozhodl, že sem půjdu a budu se snažit podávat co nejlepší výkony. Vsetín posílil, první dvě lajny dostávaly více prostoru. Může to pro mě být i takový impuls, ale nejde mi úplně o góly a asistence. Chci podat takový výkon, abych byl v týmu platný a hrál, co po mně trenéři chtějí. Mám informace takové, že je to zatím čistě jen na měsíc. Ale jak se pak kluby budou domlouvat mezi sebou a se mnou, to uvidíme až po měsíci.“

NÁŠ STYL PROSTĚJOVU NESEDÍ, VĚŘÍ KLIMEŠ

Bilance Přerova v derby je vzhledem k tradiční vyrovnanosti obou rivalů vzácným úkazem. Z deseti posledních bitev o Hanou, kdy už Zubry vedl do boje bývalý trenér Jestřábů Kamil Přecechtěl, vyhráli osmkrát.

„Myslím, že Prostějovu úplně nesedí náš styl hokeje. Někteří jsou tam takoví hračičkové, my jsme spíš zarputilí a často dokážeme pokrýt i jejich přesilovky, což je jejich velká zbraň. Musím to ale zaklepat, snad to bude fungovat znova,“ nechtěl nic zakřiknout přerovský brankář číslo jedna Lukáš Klimeš.

V některých vzájemných soubojích to také vypadalo, jako by Přerované soupeře předčili v nasazení. Derby má přeci jen v krvi více Zubrů než Jestřábů, kteří v posledních sezonách hodně obměňovali kádr.

„Určitě to hraje svou roli, jde za tím vždy fakt celý náš mančaft,“ přitakal Klimeš.

Ten už je po menším zranění stoprocentně fit. „V Jihlavě borec projížděl kolem brány, já jsem to nečekal, neviděl jsem ho, vzal mně hlavu do špatného směru, jakoby na druhou stranu. Hrklo mi v tom, tak jsem měl pár dní takovou těžkou hlavu. Do zápasu v Budějovicích už jsem byl stoprocentní,“ přiblížil Lukáš Klimeš.

Na rozdíl od prvního derby v Prostějově, kde se poprvé v přerovské bráně představila pardubická výpomoc Klouček, by měl dostat šanci.

„Těšíme se jako na každé derby. Navíc hrajeme doma, bude to zase super zápas, snad potěšíme naše fanoušky,“ uzavřel přerovský gólman.

Hokejisté Přerova. Ilustrační foto
Zubři ve slavnostním duelu v Českých Budějovicích sahali po bodech

VYKOUKAL ŘEŠÍ BRANKÁŘSKOU TAJENKU

A právě maskovaní muži nedávají spát trenérovi Jestřábů Jiřímu Vykoukalovi. Čtrnáct inkasovaných branek za dva zápasy. To je současná vizitka prostějovské defenzivy, která doplácí na velké hrubky obránců i slabší formu gólmana Neužila.

Před derby s Přerovem tak Vykoukal řeší brankářský rébus.
Neužila v obou duelech pokaždé vystřídal devatenáctiletý Daniel Huf, pravděpodobnější je však nasazení zkušeného Tomáše Štůraly, který prostředí v Přerově dobře zná. Ať už ale do branky nastoupí kdokoli, čeká ho těžká úloha. Obrana Jestřábů totiž v posledních kolech nefunguje.

„Děláme fatální chyby a soupeř to trestá. I Kuba Neužil musí jít nahoru. Co šance, to gól. To týmu taky nepomáhá,“ řekl na rovinu kouč Vykoukal.

Jakub Neužil v minulé sezoně podával stabilní výkony a střídán byl jen minimálně. Nyní ale opustil svou branku předčasně při debaklu v Jihlavě a také během domácího utkání proti pražské Slavii. Pokaždé shodně po čtyřech inkasovaných brankách.

„Kuba musí chytat lépe. Už kolem toho nemusíme chodit a je potřeba si to pojmenovat. Musí navázat na to, co předváděl minulou sezonu,“ apeluje na třiadvacetiletého gólmana Vykoukal.

Vzhledem k dlouhodobé spolupráci mezi Zlínem a Přerovem nastupoval Huf v minulosti i v dresu Zubrů, nyní ale vyhlíží středeční derby z druhé strany.

"Dva roky jsem do Přerova dojížděl. Většinu týmu i trenéry znám. Těším se na atmosféru v Přerově. Užijeme si to a snad vyhrajeme,“ přeje si Huf.

Jakub Neužil
Trable s obranou. Jestřábi před derby řeší brankářský rébus

JAK SI VEDOU BRANKÁŘI OBOU RIVALŮ?

HC ZUBR PŘEROV:
Lukáš Klimeš – 13 zápasů, 90,96% úsp., průměr 2,57
Milan Klouček – 5 zápasů, 93,38% úsp., průměr 1,82
Michal Šurý – 1 zápas, 88,24% úsp., průměr 3,53

LHK JESTŘÁBI PROSTĚJOV:
Jakub Neužil – 13 zápasů, 89,92% úsp., průměr 3,38
Tomáš Štůrala – 5 zápasů, 89,70% úsp., průměr 3,40
Daniel Huf – 2 zápasy, 86,11% úsp., průměr 4,69