Slaný koláč s chřestem

Budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g tvrdého sýra (dávám grana padano)
  • 1 žloutek
  • 100 g másla
  • 10 lžic studené vody
  • svazek zeleného chřestu
  • cherry rajčata
  • 150 g sýr niva (nebo třeba gouda)
  • 4 ks vejce
  • sůl
  • pepř
  • 200 g zakysané smetany
  • může být i šunka nebo slanina
Zeleninové placky
Zeleninové smažené placky: ideální recept nejen na letní měsíce

Postup:

Do misky odvažte mouku, nakrájejte studené máslo na kostky a prsty tvořte drobenku. Přidejte žloutek, nastrouhaný sýr grana padano, studenou vodu a rychle vytvořte těsto. Zabalte do potravinářské folie a nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici.

Poté předehřejte troubu na 175 °C a těsto vyválejte na tenké kolo, přeneste do formy a vytvarujte dno koláče. Já si vytvarovala dva čtverce, ale ve formě to budete mít pohodlnější. Propíchejte dno vidličkou a předpečte ve vyhřáté troubě 15 minut.

Mezitím si nachystejte náplň. V misce smíchejte vejce a zakysanou smetanu, lehce osolte a opepřete. Vylijte na předpečený korpus, posypejte na kostky nakrájenou nivou a naskládejte výhonky chřestu (odkrojte tak 2 cm odspodu), můžete proložit ještě přepůlenými cherry rajčátky, dolů klidně i šunkou nebo orestovanou slaninou na kostičky. Dopečte dalších cca 30 minut, povrch ztuhne a začne zlátnout.

Nechte téměř vychladnout, ozdobte rukolou a servírujte.

O Markétě

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.