Honzovy buchty

Budeme potřebovat:

  • 1/2 kostky čerstvého droždí (20 g)
  • 50 g cukru moučka
  • 250 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 4 žloutky
  • 80 g másla
  • na naplnění
    • povidla, mák, ořechy, tvaroh…
  • na potření
    • 60 g másla
    • 1 lžíce rumu
    • 2 lžíce javorového sirupu

Postup:

1. Do mísy robota vsypejte obě mouky a promíchejte. Doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte polovinu vlažného mléka. Posypejte cukrem a rozdrobte droždí.

2. Nechejte 15 minut na teplém místě. Na povrchu se udělají bublinky a můžete pokračovat.

3. Přidejte zbylé mléko, žloutky, máslo, špetku soli. Vypracujte nelepivé těsto. Podle potřeby můžete lehce přidat mouku.

Voda z cizrny Aquafaba je skvělou náhražkou především vaječného bílku při pečení
Cena vajec roste. Existují náhražky, se kterými zvládnete moučník i míchanici

4. Nechejte hodinu kynout na teplém místě. A já teď pracuji tak, že si těsto rozvalím a řežu na čtverečky, doprostřed dám náplň, zabalím.

5. V malé misce mám rozpuštěné máslo, v něm vymáchám ze všech stran buchtu a položím do Remosky. Až je plná, peču dozlatova.

6. V klasické troubě na 180 °C asi 20 minut.

7. Ihned po upečení potřu směsí zbytku másla, ve kterém jsem buchtičky máchala, javorového sirupu a rumu.

Alena Elly Kolaříková, autorka blogu Bohyně kuchyně, má tři děti, práci a koníčky, ale nechce sebe ani rodinu šidit na jídle. Naučila se tedy vytvářet chutná a na pohled krásná jídla, u nichž nemusíte trávit hodiny v kuchyni, ale která jsou většinou hotová do třiceti minut. Na svém kontě má dvě Božské kuchařky. Její recepty můžete sledovat i na Instagramu.