Vláda totiž zpřísnila již dříve vydaná opatření a snížila počet osob, které se smějí zúčastnit sportovních a společenských akcí ze 100 na 30 osob. Nouzový stav má platit 30 dnů.

Za nových podmínek není aktuálně možné zápasy uspořádat a odehrát. Olomoucká Sigma se měla o víkendu představit v nejvyšší soutěži na Slovácku. Druholigový Prostějov měl hrát v Pardubicích.

„Z rozhodnutí Vlády ČR o zavedení nouzového stavu od 12. března 2020 s ohledem na hrozbu nákazy koronavirem COVID-19 v Česku vyplývá, že je zakázáno pořádání jakýchkoliv sportovních akcí většího charakteru. Z tohoto důvodů musí Ligová fotbalová asociace odložit všechna střetnutí obou nejvyšších fotbalových soutěží až do odvolání nouzového stavu,“ píše se v prohlášení na webových stránkách FORTUNA:LIGY.

„O dalším vývoji bude LFA jednat s ohledem na další vývoj epidemiologické situace v Česku a v souladu s dalšími opatřeními českých státních orgánů,“ sdělilo vedení soutěže.

Moravskoslezská fotbalová liga, tedy třetí nejvyšší soutěž, a divize, které spravuje Fotbalová asociace České republiky, přijaly rozhodnutí o odložení zápasů už ve středu večer před vyhlášením nouzového stavu.

Původně se nemělo hrát do konce března, nouzový stav však přerušení soutěží protáhne.

"Jsme připraveni hrát třeba až do konce června. Na rozdíl od profesionálních soutěží nás například nelimituje Euro," řekl ve středu večer předseda Řídící komise FAČR pro Moravu Pavel Nezval.

Nehraje se ani okres a kraj

FAČR v reakci na rozhodnutí Vlády o nouzovém stavu přerušila také všechny krajské a okresní soutěže, které původně plánovala od příštího týdne hrát v režimu se 100 účastníky.

"Soutěže, které řídí FAČR, KFS a OFS jsou do dalšího rozhodnutí státních orgánů přerušeny," sdělil prostřednictvím sociálních sítí generální sekretář Jan Pauly.

Odložení případně zrušení hrozí i mezinárodním soutěžím. Evropská fotbalová unie už zrušila zápasy juniorských reprezentačních týmů. Na příští úterý pak svolala videokonferenci všech členských zemí, kde se bude řešit budoucnost rozehraných ročníků Ligy mistrů a Evropské ligy a také případné odložení mistrovství Evropy, které se má hrát v červnu po celém kontinentu.