To je výčet jen těch nejpodstatnějších faktů, tým z Hané se navíc prezentoval zřejmě nejlepším výkonem od svého loňského nástupu do soutěže. Alespoň to tvrdí jeho kouč František Jura.

„Očekával jsem, že bychom tam mohli bodovat. Vím, jak jsme hráli v zimě proti silným soupeřům. Ale dopadlo to nad všechna očekávání. Hráli jsme výborně, před kluky smekám klobouk. Orlovou jsme prakticky k ničemu nepustili."

Do sestavy 1. FK se oproti poslednímu utkání s Novým Jičínem vrátil Tomáš Hunal a Lukáš Zelenka. Na soupisce se navíc poprvé od svého zranění v září minulého roku objevil Petr Papoušek, byť zatím jen v roli nahrádníka. „Už trénuje s míčem, nejraději by tam vletěl hned, ale ještě tak dva týdny to bude trvat," prozradil Jura k zdravotnímu stavu exlibereckého fotbalisty.

Lahůdka od Machálka

Čtyřiatřicetiletý záložník mohl z lavičky pozorovat, jak jeho spoluhráči od úvodních minut nejlepší tým soutěže přehrávají. V první velké šanci se objevil Michal Pospíšil po centru Zelenky, ale v těžké pozici neuspěl. Prostějov přestál i jedinou domácí příležitost Přecechtěla a v 39. minutě otevřel skóre utkání lahůdkovou trefou Tomáš Machálek.

„Na takových pětatřiceti metrech dostal vrchem přihrávku, zpracoval si to na prsa, dvakrát si popostrčil balon a vystřelil neuvěřitelnou ránu přímo do šibenice. Byl to úžasný fotbalový moment," popisoval kouč vedoucí branku.

Centr Pospíšila, koníček Machálka a gól

Zatímco jeho svěřence ještě více nabudila, Orlovou neprobudila z letargie ani poločasová přestávka. Prostějov pokračoval v nastoleném tempu a v 61. minutě udeřil Machálek podruhé, tentokrát hlavou a stylově koníčkem po centru Pospíšila z levé strany. Dvaadvacetiletý Machálek naskočil po zranění teprve v minulém kole proti Novém Jičínu, stal se hrdinou utkání a svou formu dokázal v Orlové ještě vygradovat.

„Má obrovskou chuť do hry. Navíc do ní vnáší kvalitu. Je na něm vidět, že po přestupu k nám ožil," ocenil přínos prostějovského rodáka, který prošel líhní olomoucké Sigmy.

Klimkova chvilka

Po druhé brance už domácí definitivně rezignovali a 1. FK si v poklidu kráčel po výhru. Tu ještě umocnil další pohlednou brankou Pavel Klimek, který se v 71. minutě trefil z hranici šestnáctky po halfvoleji. „Celkově to byl z naší strany bezvadný zápas. Ze sestavy bych mohl pochválit úplně všechny. Ale nejvíc vynikali Machálek a Svozil, který hrál přesně tak, jak bych si od něj představoval," pokračoval ve slovech uznání František Jura.

Orlovským nezbývalo než uznat kvality svého soupeře, Prostějov se Slavii přiblížil na jedenáctibodový rozdíl osm kol před koncem. „Bylo poznat, že jejich obrovský náskok se trochu promítá do nižší motivace. To ale nebyl případ tohoto utkání, brali ho jako důležitý duel, který je může srazit nebo naopak nakopnout," přemítal nad situací svého soupeře.

„My se soustředíme jenom na sebe. Myslím si, že jedenáct bodů je tolik, že není možné to dohnat. Chceme skončit druzí a teď to máme ve svých rukou. Teď musíme tři body z Orlové potvrdit proti Krnovu, ale to rozhodně nebude jednoduché, protože hrají o záchranu," vztyčil Jura varovný prst před dalším kolem. To jeho tým čeká v sobotu 5. května od 16.30 na domácím hřišti.

FK Slavia Orlová-Lutyně – 1. FK Prostějov 0:3 (0:1)

Branky: 39. a 61. Machálek, 71. Klimek. Rozhodčí: Kondler – Svoboda, Řezníček. ŽK: Svozil, Hirsch. Diváků: 380.

Orlová: Szarowski – Pražák, Derych, Silveira – Pešek, Kadlčák (83. Lička), Kušnír, Vyskočil (65. Jonek) – Kovář (69. Perič), Přecechtěl, Václavek. Trenér: Lubomír Vlk.

Prostějov: Bureš – Hloch, Hunal, Zbožínek, Dostál – Hirsch, Svozil, Zelenka (80. Fládr), Klimek (70. Poláček) – Pospíšil, Machálek (89. Hatle). Trenér: František Jura.