Sigma prohrála poslední tři zápasy s Libercem, na Slavii i se Slováckem a logicky vyklidila pozice dobyté při vydařeném rozjezdu. V Plzni se pokusí pád zastavit.

„Je to pro nás výzva, abychom se z výsledkového propadu dostali,“ řekl pro kllubovou televizi jednoznačně asistent trenéra Jílka Jiří Saňák.

Ze tří porážek v krátkém sledu je podle něj třeba se oklepat. „Nesmíme se podělat z prohry, obzvlášť, když soupeři byli kvalitní. Vyhodnotili jsme si, proč jsme zápasy nezvládli. Zároveň jsou tam i věci, na kterých můžeme stavět,“ řekl Saňák.

Fotbalové střípky Davida Kobylíka
Střípky D. Kobylíka: Krmenčíka jsem zažil, pověsti o inteligenci nelžou

Odhodlaně hovoří i obránce Ondřej Zmrzlý. „Věříme, že tentokrát šňůru proher protrhneme a nějaké body získáme,“ uvedl. „Chceme hrát nebojácně, rozdat s i to s nimi. Podat především dobrý výkon a podpořit to i dobrým výsledkem,“ doplnil.

Saňák je možná ještě o něco důraznější. „Naší povinností je do Plzně tam s maximální koncentrací- Pokusit se soupeře eliminovat v jeho silných stránkách. Uznáváme kvalitu Viktorky, ne nadarmo je na první místě. Na druhou stranu věříme, našim herním principům a snad se nebudeme vracet s prázdnou. Chceme vyhrát. V naší lize se každý může poměřit s každým,“ burcuje.

Sigma už by body opravdu potřebovala. V tabulce je aktuálně po třinácti kolech osmá, ale z posledních osmi duelů porazila jen zoufalou Karvinou. O posledních třech porážkách řadě už řeč byla.

Proč by to tedy mělo vyjít právě v Plzni? I lídr tabulky má svoje problémy. Před týdnem nezvládl vyhrocený šlágr na Slavii, který se ze svátku fotbalu změnil ve festival hysterie a ublíženosti. Sešívaní vyhráli 2:0, Plzeň odjela bez bodů, zato se třemi červenými kartami.

Vojtěch Šrom v dresu SFC Opava proti Plzni.
Ligový brankář Šrom zase pomáhal Litovli. Tentokrát ale v útoku!

Kvůli nim bude proti Sigmě postrádat obránce Řezníka s Pernicou i záložníka Mosqueru. Kouč Michal Bílek tak bude muset tentokrát sáhnout hlouběji do svého kádru, který ukrývá hned několik borců s olomouckou minulostí. Pilířem ve středu zálohy je Lukáš Kalvach, na hrotu tvrdí muziku a občas i dmýchá emoce Tomáš Chorý. Jen Šimon Falta se dostává v poslední době na hřiště prakticky minimálně a o jeho další budoucnosti ve Viktorii se už spekuluje. Třeba dostane šanci proti bývalým spoluhráčům.

Hanáci mají také mužstvo probrané kartami. Kouč Jílek se bude muset obejít bez dua středopolařů Radim Breite, Pablo González, kteří byli proti Slovácku napomínáni počtvrté v sezoně.

Dá se tedy vcelku očekávat nástup mladíka Daňka, zřejmě i zloděje míčů Sedláka, jemuž však poněkud vázne další distribuce. A nebo Jílek vymyslí jinou variantu? Třeba s vysunutím Poulola do středové řady, či přesunem Zmzlého z kraje obrany? Uvidíme. Navrch je nejistý i start pravého beka Chvátala, který byl v létě díky vysoké produktivitě jedním z tahounů týmu.

Bývalý olomoucký záložník Jakub Plšek v dresu Puskás Akadémie.
VIDEO: Plšek zazářil v Maďarsku. Luxusní otočka a chladnokrevná penalta

V Plzni Sigma na úspěch čeká dlouho. Sedmkrát za sebou ve Štruncových sadech prohrála, což je taky už slušná doba. Celkem čekají Hanáci na triumf na Viktorií dokonce 14 zápasů.

Změní se na tom něco v sobotu? Duel začíná v 18 hodin.