Cíl „eskáčka“ bude jasný. Nezopakovat nevydařenou epizodu ve druhé lize z ročníku 2016/2017, kdy Prostějov získal jen dvanáct bodů a sestoupil do MSFL.

Podle šéfa klubu k tomu bude potřeba posílit a přivést minimálně tři až čtyři zkušené hráče.

„Pracujeme na tom. Jsem ve fázi, kdy jednáme se spoustou hráčů,“ přiznává František Jura.

Ten před dvěma lety dovedl Prostějov do druhé ligy jako trenér, nyní to dokázal i z pozice funkcionáře.

„Trénoval jsem osm let, zažil jsem dva postupy. Pořád jsme hráli nahoře a byli nejhůř třetí. Těžko se to srovnává. Z pozice předsedy je to složitější v tom, že máte na starosti všechno a musíte shánět hráče i finance,“ pokusil se porovnat obě pozice Jura.

Fotbalisté 1. SK Prostějov. Ilustrační foto
Vítězné loučení s MSFL. Prostějov vyhrál v Hlučíně

Olda si vytváří tlak sám na sebe

Ten loni v létě vsadil na trenéra Oldřicha Machalu a tahle sázka vyšla dokonale.

„Olda je asi podobný typ jako já, že si taky vytváří tlak sám na sebe,“ usmívá se Jura, který o správnosti výběru nepochyboval.

„Sledovali jsme jeho práci a věděli jsme, že to je člověk, který zapadne do našeho kolektivu,“ dodává předseda 1. SK Prostějov.

Přestože má Jura bohaté trenérské zkušenosti, snažil se Machalovi mluvit do práce co nejméně.

„Já jsem do mužstva zasáhl jen jednou, když se prohrálo s Líšní. Jinak jsem jim dával prostor k práci a nevytvářel přehnaný tlak. Samozřejmě, když se spolu bavíme, probíhá nějaké hecování. Ale vím sám z trenérské zkušenosti, že když se mužstvo dostává pod tlak z vedení, je to složité,“ popisuje Jura.

Kulaté jubileum. Zdeněk Protivánek oslavil osmdesátiny jak jinak než s píšťalkou na hřišti.
Padesát let s píšťalkou

Druhá liga: méně fotbalu, více soubojů

Fakt, že v čele klubu stojí člověk s trenérskými zkušenostmi, sám trenér Machala kvitoval.

„Přál bych trenérům, aby měli takového funkcionáře, protože on přesně ví, o čem je fotbal. Trénoval od žáků až po A mužstvo a je to znát,“ poznamenal po postupu trenér Prostějova.

Ten stejně jako Jura často vyzdvihoval pozitivní atmosféru v klubu.

„Jsem v Prostějově moc rád. Je to rodinný klub. Postup se dokázal hlavně díky tomuhle skvělému kolektivu. To nebylo jen o mé práci, vůbec ne,“ odmítá zásluhy za postup kouč Prostějova.

Předseda klubu František Jura se podle svých slov při řízení klubu snaží vycházet ze zkušeností, které získal od zesnulého Petr Langra, jenž "eskáčko" dlouhá léta řídil.

„Dnes můžu říct, že mě všechno naučil Petr Langr. Měl jsem dobrý příklad a ten se snažím předávat dál. Máme tady lidi, které jsme spolu v minulosti vybrali a tvoříme spíš rodinný klub,“ myslí si prostějovský funkcionář.

Nyní před klubem stojí další výzva. Ve druhé lize na něj čeká úplně jiný fotbal, než na jaký byl zvyklý v MSFL.

„Druhou ligu znám. Je to trošku jiná soutěž. Je více soubojová a ne tak fotbalová,“ upozorňuje trenér Machala.

Lutín se raduje z triumfu v krajském přeboru.
Lutín slavil titul, legenda se do branky nedostala

Ze Sigmy posily nepřijdou

Ten oproti původním předpokladům pravděpodobně nepřivítá v kádru pro druhou ligu žádného hráče ze Sigmy Olomouc, se kterou Prostějov navázal spolupráci.

Prvoligová Sigma sice nabídla „eskáčku“ několik hráčů, ti ale nesplňovali prostějovské požadavky.

„Potřebujeme tři čtyři zkušené fotbalisty, kteří prošli první nebo druhou ligou. Taková nabídka nepřišla, nabídli nám spíš mladé hráče. Spolupráce tady funguje, ale v této chvíli těch hráčů ze Sigmy moc nebude, pokud vůbec někdo,“ přiznává předseda František Jura.

Letní přípravu Prostějov zahájí už v pondělí 25. června. Start druhé ligy je pak naplánován na víkend 21. a 22. července.