O vysoké vítězství Prostějova se postarali především obránci, kteří vstřelili tři ze čtyř gólů. Hosté navíc velkou část utkání dohrávali po vyloučení Juráně o deseti a Hanáci měli vývoj zápasu celou dobu pod kontrolou.

Kanonádou Prostějova odstartovala 16. minuta. Pravý obránce Machynek svou slabší levou nohou napřáhl za hranicí pokutového území a míč k údivu všech přítomných zapadl do šibenice hostující brány.

Machynek se trefil v sezoně podruhé, ale takový gól už dlouho nepamatuje.

„Nevím, jestli jsem vůbec někdy tak pěkný dal. Z pozice obránce je to určitě první takový gól,“ komentoval svou trefu dvaadvacetiletý bek.

Ten přitom původně ani střílet nechtěl. „První myšlenka byla, že to pravou nohou nacentruju, ale špatně jsem si míč připravil a dal si to na levačku. Tak jsem si řekl, že to zkusím. Neplánoval jsem, že to pošlu do šibenice, ale jsem rád, že to tam spadlo,“ radoval se Machynek.

Podle kouče Machaly si Machynek krásný gól zasloužil.

„Luboš to má v krvi. Je to moderní obránce, který po té své pravé straně hodně útočí. Je prakticky u každé útočné akce a tak by mělo vypadat,“ vysekl prostějovský trenér pochvalu svému svěřenci.

Také další góly proti Otrokovicím zařídili obránci. Ke konci půle svou čtvrtou brankou v sezoně zvýšil na 2:0 levý bek Aleš Rus, ve druhé půli pak přidal další gól po standardní situaci stoper Martin Sus. Ten se trefil i v minulém kole na hřišti 1. HFK Olomouc.

Podle slov Lubomíra Machynka není střelecká úspěšnost obránců náhodou.

„Trenér po nás chce, abychom byli trošku ofenzivnější, vyjížděli a nezůstávali jen bránit na své polovině. Je to asi dobrá strategie,“ cítí obránce Prostějova.

Také trenér „eskáčka“ Oldřich Machala si uvědomuje, že ofenzivní hra obránců je v dnešním fotbale klíčová.

„Když hrajeme do plné obrany, jsou krajní obránci velmi důležití. To, že i oni dávají góly, je velká nadstavba,“ těší Machalu.

I díky gólovým obráncům tak Prostějov tentokrát zvládl hru proti deseti s grácií a dal zapomenout na častá trápení proti oslabeným soupeřům. „Dneska jsme to zvládli s přehledem, hlavně tu druhou půli. Takhle by to mělo vypadat,“ neskrýval spokojenost trenér 1. SK Prostějov.

1. SK Prostějov – FC Viktoria Otrokovice 4:0 (2:0)

Branky: 16. Machynek, 40. Rus, 56. Sus, 66. Šteigl. Rozhodčí: Kulička - Mojžíš, Bureš. ČK: 22. Juráň. ŽK: Schuster, Pančochář, Sus - Dobeš. Diváci: 280.
Prostějov: Neoral - Machynek, Sus, Schuster, Rus - Hapal, Fládr (82. Petrović), Pančochář, Petržela (72. Zapletal), Píchal (63. Šteigl) - Kroupa. Trenér: Oldřich Machala.
Otrokovice: Semanko - Zábojník, Juráň, Škubník, Jasenský - Reteno Elekana (76. Foltýn), Chwaszcz, Pěnička, Dobeš (63. Bahounek), Slaný (88. Červenka) - Mlýnek. Trenér: Marek Sedlák.