O osudu zápasu rozhodla situace ze 63. minuty. Z pravé strany sklepnul míč do vápna varnsdorfský středopolař Nikolas Daníček a do vlastní branky si jej nešťanstně srazil domácí stoper Aleš Schuster.

„Byl to podle mě vyrovnaný zápas. Utrpěli jsme nešťastnou porážku, protože jsme si vstřelili vlastní branku," posteskl si trenér Prostějova Miroslav Takáč.

Duel ale žádnou krásnou fotbalovou podívanou nenabídl. Oba celky sváděly spíše souboje ve středu hřiště, a když už se s balonem dostaly blíže soupeřově brance, zastavila je pozorná obrana.

V první půli dvakrát vážněji zahrozili pouze hosté. V osmé minutě se Oskar Fotr probil do zakončení na hranici malého čtverce, když proklouzl za záda svého strážce. Jeho střele ale scházela jak patřičná přesnost, tak razance, a Zdeněk Kofroň se natáhl k tréninkovému zásahu.

Ještě lepší palebná pozice se Varnsdorfu naskytla ve 39. minutě. Richter zkusil od rohového praporku zahrát míč formou zřejmě secvičeného signálu. Přízemní pas propadl až do blízkosti penaltového puntíku k Nikolasi Daníčkovi, jenže ten mířil jen do dobře postaveného domácího gólmana.

„V prvním poločase jsme mohli jít do vedení. Vytvořili jsme si pár šancí, které mohly skončit gólem," věděl kouč Varnsdorfu Roman Veselý.

Prostějované se asi ke své největší možnosti úvodního dějství prodrali po Fládrově volném kopu. Centr šikovného středopolaře ale Schuster hlavičkoval o několik decimetrů vedle.

Obraz hry se příliš nezměnil ani ve druhé pětačtyřiceti­minutovce. Varnsdorf se mohl radovat v 56. minutě, leč proti střele nikým neatakovaného Daníčka se výborným obranným skluzem vyznamenal prostějovský defenzivní štít Michal Skwarczek.

O sedm minut později již ale Nikolas Daníček slavil úspěch. Jeho přihrávku před branku přetavil ve smolnou vlastní branku Aleš Schuster. Míč se ocitl v horní části Kofroňovy svatyně.

„Nakonec jsme se prosadili až díky vlastnímu gólu soupeře," konstatoval varnsdorfský lodivod Veselý. Do té doby však se hrou svého mužstva nebyl zcela spokojen. „Nehráli jsme dobře z hlediska mezihry a finální fáze. Už předtím jsme tam měli situace, které volaly po gólu," netajil se.

Trefě Varnsdorfu, která nakonec zápas rozhodla, však předcházela slibná příležitost Prostějova. „Šli jsme tři na jednoho, ale nějak jsme to nedořešili," zlobil se Miroslav Takáč.

Jeho svěřenci se ještě snažili s nepříznivým skóre něco udělat, avšak Fládr z dobré pozice přestřelil. Na hrot útoku Hanáků se dokonce vysunul obránce Martin Sus. Ani jemu ale nebylo přáno, v samotném závěru střetnutí trefil na přední tyči po pasu Fládra jen brankáře.

Ani hosté ovšem nebyli úplně bezzubí. Richterova pohledná rána z voleje skončila těsně nad břevnem. Ještě větší možnost měl už v nastavení druhého poločasu střídající ukrajinský fotbalista Pavlo Rudnytksyy. Ten z úhlu postupoval sám na Kofroně, prostějovský muž s rukavicemi ale jeho pokus vytěsnil na roh.

Varnsdorf tak po výhře 1:0 odvezl z Hané všechny tři body. „Naše obrana až na malé výjimky fungovala velmi dobře a výhra v Prostějově je pro nás velmi důležitá," ocenil těsné vítězství kormidelník Severočechů Roman Veselý.

Jeho protějška Miroslava Takáče trochu mrzel výkon některých hráčů prostějovského týmu: „Tato soutěž je o něčem jiném, zase tolik fotbalovosti tam z jejich strany nebylo," uvedl a dodal: „Ve druhé lize je těžký každý zápas, musíme se tedy pokusit příště vybojovat tři body."

1. SK Prostějov – FK Varnsdorf 0:1 (0:0)

Branky: 63. vlastní Schuster. Rozhodčí: Pechanec – Matějček, Vít. ŽK: Sus – Houser, Zieris, Daníček. Diváci: 820.

Prostějov: Kofroň – Hirsch, Sus, Schuster, Pančochář – Šteigl (64. Štrombach), Fládr, Skwarczek, Langer (80. Píchal) – Machálek (76. Petržela), Kroupa. Trenér: Miroslav Takáč.

Varnsdorf: Samoel – Zieris, Neuberg, Filip – Rys, Houser (68. Beránek), Daníček, Richter, Knejzlík – Durdević (83. Kozma), Fotr (78. Rudnytksyy). Trenér: Roman Veselý.

PETR KOMÁREK