„Náš loňský cíl byl umístit se do třetího místa a stabilizovat celý klub, což se nám podařilo. Nebýt malého výpadku způsobeného zraněním pěti hráčů, tak jsme mohli skončit ještě lépe. Přesto jsme se sezonou spokojeni," zhodnotil předseda klubu Petr Langr uplynulou sezonu a okomentoval i výhledy na tu nadcházející: „Výsledkově se nám vydařila i příprava. Jsme na tom vcelku dobře i ekonomicky. Všichni partneři nám přislíbili své příspěvky a pokud dostojí slovu, tak bychom měli fungovat velmi dobře. Cíle na letošní rok si zatím žádné nedáváme, protože nevíme, jak soutěž odstartuje. Vyměnily se tam nejsilnější celky. Přišla Opava a Holice, každopádně chceme hrát nahoře, alespoň do pátého místa. V žádném případě však nechceme postoupit, protože druhá liga není pro nás atraktivní a ekonomicky je velmi silná."

Bitva o Spartu

Prostějovští fanoušci se přesto mohou těšit na zajímavé fotbalové okamžiky. Tím prvním bude pohárová bitva se Zlínem.

„Prvotním cílem je pro nás pohárový zápas se Zlínem, tam kdyby se nám podařilo postoupit a uděláme proto vše, tak by do Prostějova přijela Sparta Praha," připomíná Langr.

„Pohár je pro nás odměna. Už jsme se byli podívat na Zlín. Soupeř má nesporné kvality, ale viděli jsme i pasáže hry, kde bychom se mohli prosadit. Kdyby pak přijela Sparta, tak by to byl svátek pro celý region," doplnil předsedu klubu trenér František Jura.

Změny v kádru

Tým prošel i hráčskými změnami. Odešli tři hráči a přišli tři mladí fotbalisté.

„Ivo Zbožínek a Martin Svozil odešli do Určic, Ondra Dostál hraje v Rakousku. Kádr jsme doplnili, tak aby měl osmnáct jmen. Přišel třetí nejlepší střelec minulého ročníku MSFL Aleš Krč, takže jsme se zaměřili na kvalitu do koncovky. Potom jsme se domluvili se Sigmou Olomouc na hostování Filipa Studeného a Martina Souška. Studený odešel od nás ve dvanácti do Sigmy a nám se v přípravě líbil. Rozhodující je to, že je Prostějovák. Martin Soušek je také mladý nadějný fotbalista, bude alternativou na post stopera, kdyby se nám někdo zranil," vysvětloval Jura.

Starost o mládež

Kromě mužského fotbalu je prioritou pro 1. SK také mládež.

„U dorostu máme všechny kádry stabilizované už po ročnících, takže by tam neměl být žádný problém. Obdobná situace je i u patnáctek, čtrnáctek a třináctek. Nově nám naskakuje do nejvyšší soutěže dvanáctka, kterou povede jako šéftrenér mladších žáků pan Musil, který bude zároveň trénovat dvanáctky i třináctky," řekl Langr a jedním dechem dodal: „Myslím si, že v každém ročníku máme minimálně dva až tři hráče, kteří jednou naskočí do A-mužstva. Momentálně jsme pustili několik hráčů do okolních klubů. Posílili jsme Určice, Kralice, Klenovice a Čechovice. Pár kluků šlo i do Smržic, takže předpokládáme, že se pozdvihne fotbal v celém okrese."

Z podpory týmu nižších soutěží má radost i trenér Jura: „Konečně jsme začali plnit základní cíl našeho klubu, podpořit fotbal v okrese. S radosti můžeme říct, že do Určic, které jsou nově v divizi můžeme posílat prostějovské hráče. Našich šest fotbalistů bude působit v Kralicích, tak aby se pohybovaly na špici krajského přeboru. Pomáháme i Klenovicím a Čechovicím, aby se popraly o postup do krajského přeboru."

Proti Uničovu

První ostrý start čeká na 1. SK Prostějov už tuto neděli proti Uničovu.

„V neděli hrajeme v Uničově, což je bývalý klub Aleše Krče a i Tomáš Machálek, tam nedávno hrál, takže to pro nás bude malé derby," usmíval se František Jura. Doma se pak jeho svěřenci ukáží v sobotu 17. srpna v 16.30 proti Třebíči.