Po předchozích úspěších v okresním a krajském kole na stadionu SK Hranice zabodovali hoši na kvalifikačním turnaji ve fotbale o „Pohár Josefa Masopusta" v Bílovci, který s přehledem vyhráli. Ze šesti set přihlášených družstev z celé republiky se jako jediní z Moravy kvalifikovali mezi šest nejlepších na republikové finále do Prahy na stadion Juliska.

Utkání zvládli studenti vybraní ze všech čtyř ročníků SOŠp a SOUs dobře. Ve velice těžké skupině prohráli žáci ve vyrovnaných duelech s Plzní a smolně s Hradcem Králové. V zápase o konečné 5. místo porazili Prahu 5:2.

Studenti SOŠ průmyslové a SOU strojírenského v Prostějově coby úspěšní fotbalisté

Zápasy byly hrané ve vysokém tempu a obešly se bez zranění, protestů anebo nesportovního chování. Organizace turnaje byla na vysoké úrovni a účast legendy Josefa Masopusta a ligových hráčů Sparty Praha pro všechny hráče a trenéry příjemným zážitkem.

„Kluci hráli jako o život, páté místo v republice je pro nás obrovským úspěchem." „Naše skupina byla velice těžké oproti druhé, zasloužili bychom stát na bedně," řekl po turnaji kapitán Jakub Chvojka. Jedno vítězství si ale kluci domů dovezli. Josef Rozsíval byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje. Hned po zápase s maturitou tedy „kluci ze strojárny" zabodovali i na poli sportovním a vzorně reprezentovali Olomoucký kraj a „strojárnu".

PETR BUŘT (Autor je zástupce ředitele SOŠ průmyslová a SOU strojírenské)