Do bojů v okresním poháru se přihlásila z Prostějovska pouze tři mužstva, Čechovičtí postoupili do finále proti Konici zásluhou vítězství nad FC Kralice na Hané 3:1.

Hráči Konice, s přihlédnutím k příslušnosti k vyšší soutěži, než v jaké hrají Čechovičtí, byli favority finále. Svého soupeře však zdolali jen velmi těsně a na jaře příštího roku budou hrát utkání Poháru České pošty v rámci Olomouckého krajského fotbalového svazu.

Okresní finále mělo nečekaný úvod. Už ve 4. minutě otevřel skóre střetnutí čechovický Jansa po spolupráci s Jáhlem. Dobrou střelu konického Schvarze pak kryl u pravé tyče své branky Švéda. Ve 22. minutě centroval zleva Matula, Jansa přidal svůj i čechovický druhý gól a to už byl favorit zápasu v ještě horší situaci.

Když končila první půlhodina hry, nechali obránci Čechovic na hranici velkého vápna Klobásku u míče příliš dlouho, nechali ho i vystřelit a míč zamířil do sítě Švédovy branky. Úspěch postavil Konické na nohy a do přestávky už byli na hřišti viditelnější než předtím.

Po změně stran konický Malínek ve slibné šanci přestřelil a naproti kryl Kmecik tvrdou střelu Zacpala z větší vzdálenosti. Konický Kořenovský přízemní střelou zleva těsně minul vzdálenější tyč Švédovy branky. Přímý kop čechovického Matuly vytáhl Kmecik přes břevno na roh a stejně tak na opačné straně hřiště Švéda dalekonosnou bombu Kořenovského. Za chvíli zachránil v poslední chvíli i před Malínkem. Koničtí stupňovali snahy o vyrovnání, Bednářovi ještě hlavička nevyšla, ale Bílý v 89. minutě hry přece jen srovnal na 2:2.

Rozhodovaly pokutové kopy, ze čtrnácti prováděných bylo úspěšných neuvěřitelně pouze pět! Z čechovických střelců proměnili penalty jen Hodulák a Hatle (neúspěšní byli Šťastný, Klimeš, Chmelík Vinklárek a Jáhl), z konických se trefili pouze Schvarz, Bílý a panenkovsky rozhodl brankář Kmecik (bez úspěchu zůstali Bednář, Kořenovský, Rus a Směták).

„Prohráli jsme nešťastně," měl pravdu po utkání trenér TJ Sokol Čechovice Jaroslav Liška.

„Myslím, že i nezaslouženě. Po prvním poločase jsme měli vést nejméně 4:1, musíme v tréninku i nadále pracovat na proměňování gólových šancí. V závěru zápasu jsme dostali gól na 2:2 zcela zbytečně, jednání některých hráčů v nejzávažnějších chvílích nemohu pochopit. Hodně nám chybí Haluza s Prášilem," litoval absence opor.

„Čechovice daly dva góly a pak jsme hráli, jak se říká, do plných a to bývá hodně těžké," viděl trenér Sokola Konice Roman Jedlička.

„Chybělo nám pět hráčů, nedávno vyloučený Novotný a Cetkovský, Růžička, Schön i Křeček dostali volno. Na pokutové kopy si všichni naši střílející věřili a Čechovičtí jistě též," usmíval se konický Jedlička.

TJ SOKOL ČECHOVICE – SOKOL KONICE 2:2 (2:1), NA PENALTY 2:3

Branky: 4. a 22 Jansa – 30. Klobáska, 89. Bílý, rozhodující penalta – Kmecik. Rozhodčí: Němec – Antoníček, Dokoupil. ŽK: Hatle, Zacpal – Řehák, Klobáska. Diváků: 120.

Čechovice: Švéda – Šťastný, Vinklárek, Kolečkář, Mach (75. Chmelík) – Jansa (88. Pytela), Zacpal, Hatle, Matula (75. Klimeš) – Jáhl, Hodulák. Trenér: Jaroslav Liška.

Konice: Kmecik – Bílý, Rus, Řehák, F. Drešr (41. Malínek) – Kořenovský, Schvarz, Klobáska, Bednář – Směták, Antl. Trenér: Roman Jedlička.

Vlastimil Kadlec