V 6. minutě utkání sprintoval Lisický po pravé straně s míčem u nohou delším úsekem než měří polovina hřiště, ale jeho přihrávky „do ohně“ dvojice domácích útočníků nevyužila. N

aproti zahrozili hosté dvěma střelami z pravé strany, ale vysoký míč od kopačky Ďurčeka vzdálenější tyč minul a stejně tak přízemní střela od nohy Salamona.

Po čtvrthodině hry vnikl s míčem do velkého čtverce hostí Lehký. Přesto, že mu soupeř kopačkou zezadu zasáhl paty, útočící hráč neupadl a rozhodčí mu ponechal výhodu.

Lehký ale vystřelil nad břevno loštické branky. Za minutu pálil Růžička pohledně z větší vzdálenosti a za další chvíli ho napodobil Valtr, mohl ale postoupit s míčem blíž k brance.

Vedoucí branka domácích visela ve vzduchu, avšak když se ocitl na opačné straně hřiště s míčem Salamon po přihrávce od Ďurčeka před Winklerovou svatyní, hrozilo nejhorší i domácím.

To ještě Kralice v nových zelenobílých barvách přežily a znovu začaly ohrožovat loštickou branku. Zmatky před ní vznikly ve 27. i ve 30. minutě hry, nejprve po Valtrově rohovém kopu a následně také po jeho centru ze hry.

Potom to ještě zkusil střelou z dálky Šlézar, ale 38. minuta přinesla nečekané vedení Loštických.

Winkler se po zákroku nestačil vrátit do své branky a kapitán hostujícího týmu Josef Mikeš, ke kterému se míč odrazil, rozvlnil střelou od velkého vápna síť opuštěné domácí branky.

Trnavský se pak blýskl dobrým obranným zásahem a před přestávkou fauloval Hejný těsně za hranicí velkého vápna Cibulku a Valtr si mohl postavit míč na značku pokutového kopu. Poslal střelu k pravé brankové tyči, ale Zdeněk Morávek směr míče vystihl a byl vítězem. Po hlavičce Salamona nad břevno Winklerovy branky šli aktéři duelu k odpočinku do šaten.

Po změně stran vystřelil z přímého kopu velmi dobře Deutsch, ale gólman hostí byl u levé tyče včas. Stejný brankář pak po Šlézarově centru zprava stačil míč vyboxovat a nepustit jej tak k připraveným hlavám Lehkého i Vybíhala. V 68. minutě zůstala kralická branka v nejnevhodnějším okamžiku znovu opuštěna a Salamon dal na 0:2.

Když byl střídající Halenka šestnáct minut na hřišti, vystřelil z dálky a loštickou branku zachránilo břevno. Pravá branková tyč potom zachránila i Kralické, když Salamon prostřelil proti němu vyběhnuvšího Winklera.

V samém závěru utkání Šlézar přece jen jeden kralický gól dal a Lisický mohl ještě po centru Šlézara i srovnat na 2:2, ale míč těsně minul tyč loštické branky.

„Kluci bojovali jak tygři a vyhráli jsme to,“ zářil nadšením po utkání trenér SK Loštice Luboš Homolák.

„Zodpovědně hráli zejména Jan i Josef Mikešové v obraně, soupeře s míčem dobře napadali a to byl před zápasem nejdůležitější daný úkol. Vpředu byl výborný Martin Pagáč. Moc jsme potřebovali získat tři body a podařilo se nám to. Vycházely nám brejky, obětavost hráčů byla fantastická. Hodně nám pomohl vynikající zákrok našeho brankáře při penaltě, kdyby Kralice srovnaly na 1:1, vyvíjel by se průběh zápasu asi jinak.“

Náš rozhovor ukončil trenér Homolák slovy: „A nyní, nezlobte se, spěchám už za kluky do šatny, abych mohl slavit s nimi!“

„Nevypořádali jsme se s jednoduchou taktikou soupeře,“ začal zklamaně kralický kouč Zdeněk Chytka.

„A fotbal je o chybách. Jednu jsme zaplatili prvním gólem a to přesto, že bylo v kritickém okamžiku blízko míče asi šest našich bezradných hráčů a pouze dva loštičtí fotbalisté. Druhým gólem hostí byla potrestána další naše chyba, podobná. Nevyužívali jsme také gólové šance, ale nechyběla ani střelecká smůla. Že dnes prohrajeme, to jsme si vůbec nepřipouštěli. Je to až ostudné. Zálohu budeme muset poskládat jinak a od příště bude muset hrát Halenka celá utkání. Byl dlouho v zahraničí a chyběla příprava, dnes jsme byli domluveni jen na přibližně dvaceti minutách jeho hry. A jak nahradíme na postu stopera Petra Ohlídala, který se dnes u příležitosti jeho zřejmě posledního utkání na kralickém hřišti loučil, to už vůbec nevím,“ zamýšlí se nad dalším z mnoha problémů Zdeněk Chytka.

FC Kralice na Hané – SK Loštice 1:2 (0:1)

Branky: 89. Šlézar – 38. Josef Mikeš, 68. Salamon. Rozhodčí: Štětka – Částečka, Pospíšil. ŽK: Vybíhal, Halenka – Petruška, Josef Mikeš. Diváků: 220.

FC Kralice na Hané: Winkler – Lisický, Ohlídal, Trnavský, Deutsch – Valtr, Růžička, Šlézar, Vybíhal (68. Halenka) – Lehký (74. Bross, 80. Vitásek), Cibulka. Trenér: Zdeněk Chytka.

SK Loštice: Z. Morávek – Jan Mikeš, Hejný, Josef Mikeš, Dajčar – Ďurček (87. T. Vykydal), Hlaváč, Petruška, Jakub Mikeš – Pagáč, Salamon (90. R. Morávek). Trenér: Luboš Holomák.

Vlastimil Kadlec