Ale se samotným Tureckem se výběr Karla Trnečky rozloučil v dobré náladě na závěrečné večeři.

Regions' Cup přinesl fotbalovým nadšencům spoustu nového a tak nemuseli smutnit.

„Pro hráče to byla zkušenost, viděli zase jak se hraje jiný fotbal,“ mínil po turnaj trenér Karel Trnečka, který se od nového týdne vrhne do přípravy s třetiligovou Mohelnicí.

Přátelské utkání mezi FK Troubky a SK Sigma Olomouc.
Sigma ztratila třígólové vedení v Žilině, druhý výběr rozstřílel Troubky



Vraťme se nejprve k prohře s Irskem. Čím vás soupeř předčil?
Zase jsme do zápasu nevstoupili dobře. Soupeř hrál velice tvrdě, potřebovali postoupit a věděli, že Španělé, se kterými se tahali o finále, hráli v poločase 2:0. Byli agresivnější, po fotbalové stránce třeba nebyli lepší než my, ale celých devadesát minut měli obrovské nasazení a bojovnost, kterou nás přehráli.

Od začátku šli za postupem do finále?
Přesně tak, od první minuty do nás šlapali, pořád jsme byli pod tlakem. Bude to repríza předloňského finále, kdy hráli Irové doma s Chorvatskem a vyhráli. Mají kvalitu a bojovnou mentalitu.

Jaký je váš celkový pohled na vystoupení českého týmu?
Výsledkově se to hodnotí velice špatně, když jsme třikrát prohráli. Ale pro hráče to byla zkušenost, viděli zase jak se hraje jiný fotbal. Ze strany Irska nebo Ruska takový bojovnější, Španělé byli zase velice fotbaloví. Hodně mužstev mělo potom dost zraněných nebo vyčerpaných hráčů. Nejsou zvyklí odehrát v šesti dnech tři zápasy. Týkalo se to samozřejmě i nás, i když zranění bylo jen jedno, ale důrazný Adam Bříza nám pak chyběl.

Jiří Vít (v bílém) jako masér amatérské reprezentace na finále Regions Cupu v Turecku
Od nároďáku k amatérům. Kluci z kraje si všeho váží, chválí masér Jiří Vít

Co zapůsobilo na vás osobně?
Bylo to perfektně zajištěné, opravdu skoro na úrovni reprezentace. I pro mě to bylo trošku něco nového, i když jsem zažil v Sigmě zápasy evropských pohárů proti Dortmundu, Hamburku a Zaragoze. Ale to jsem byl v roli asistenta, teď jsem byl hlavní trenér. Zodpovědnost byla větší. Bohužel se to výsledkově nepovedlo. Hráči určitě chtěli uspět, ale soupeři byli lepší. Možná proti Rusku jsme mohli aspoň bod získat.

Velká chvála zněla také na tréninkové centrum turecké reprezentace, že?
No tak tam ty podmínky byly fantastické. V tréninkovém centru nám vyšli maximálně vstříc. Regenerace byla na špičkové úrovni, hráči z toho měli velký zážitek. Byly tam i kanály s ledovou a teplou vodou, které pomohly hráčům prokrvit unavené svaly. Využívali jsme všech možností. Trošku byl problém s dojížděním, jak na tréninky, tak i na zápasy. Ale to souvisí s tím, jak je Istanbul obrovské město.

Jak jste se s tureckou metropolí rozloučili?
Na závěr tam byl takový rozlučkový večer, kde se grilovalo a hráči si to ještě užili. Dostali jsme ocenění i za účast, nebylo to jen pro ty pomyslná druhá místa. Takže velký zážitek, i tréninkové plochy byly vynikající, to se nezažije hned tak.

Třída 17. listopadu
Po Envelopě jen na lodi. Vaše fotky ze zatopené Olomouce 1997

Teď už vás čeká návrat na klubovou úroveň. Hráči z výběru, o které jste měl zájem, se na Regions' Cupu ukázali v dobrém světle.
Se stoperem Markem Samkem jsem v podstatě domluvený. Lukáš Woitek se ještě bude rozmýšlet, ohledně Petra Navrátila se řeší ještě další útočníci do Mohelnice, uvidíme, jak to nakonec dopadne. Je to otevřené. Několik hráčů odejde, tak se to musí nahradit a doladit.

Mnoho času na nabrání energie před sezonou nemáte…
Ano, v podstatě bez odpočinku nastupuju v pondělí do Mohelnice. Ale horší je to pro ty kluky. Ti v podstatě neměli žádnou dovolenou a hned se zapojí v divizi do přípravy. Za čtrnáct dní je pohár a pak už brzy mistrovská sezona.
Ale zase je mohou těšit zážitky z Turecka, souhlasíte?Ano, určitě. Stálo to za to, poznali jsme něco jiného. Hráči budou mít na Turecko skvělé vzpomínky. Také pro ně to byla velká zkušenost a pokud se bude zase za rok, rok a půl hrát kvalifikace a někteří z tohoto kádru se tam dostanou, tak už budou vědět, o co se jedná a jaký fotbal se hraje.

Zdeněk Zlámal
Táta majitelem Sigmy? Od začátku mi říkal, že ne, prozrazuje brankář Zlámal

Olomoucký kraj – Region 2 (Irsko) 1:4 (1:2)

Branky: 35. P. Navrátil – 39. a 51. Hayes, 22. Kelly, 83. Carr. ŽK: Schlehr, Kyselák – O'Connell K.
Olomoucký kraj: Toman – Kopp, Samek, Bubeník (46. Zimčík), Kyselák (82. Šinogl) – Banasik, Schlehr, Smrž, Škoda – Woitek, Navrátil (73. Režný). Trenér: Karel Trnečka.
Region 2 (Irsko): O'Connell B. – Hoey, Kelly (85. Griffin), Horgan, Higgins – Carr, Stack, O'Donovan (69. Gannon), Daly-Butz (63. Chris), O'Connell K. – Hayes. Trenér: Gerard Davis.