Za hosty snižovali Macháček a Přikryl. Šardice tak i nadále zůstávají na čele Divize D. Naopak Sokol pokračuje ve výsledkové mizérii.

„Dneska jsme měli v mužstvu Petra Macháně, který ten vývoj utkání vzal sám na sebe a otočil ho v náš prospěch. Hlavně jemu patří dík celého kolektivu. Ale to mužstvo bylo vítězně naladěné, zápas zvládlo a dotáhlo do konce,“ oslavoval hrdinu zápasu trenér domácích František Ondrůšek. K jeho slovům se přidal i hostující kouč Karel Procházka. „Rozhodla kvalita kádru. Macháň byl výborný.“

Oba měli pravdu.

Petr Macháň odehrál velmi dobrý zápas.

Šardicím se vstup do utkání povedl. V 7. minutě střílel z trestného kopu Dorotík. Jeho střelu přes zeď brankář hostí Kmecik jen s obtížemi vyrazil. Do vedení poslal domácí v 10. minutě Macháň, který zblízka hlavou překonal slovenského gólmana Sokolu. O šest minut později zvyšoval na rozdíl dvou branek Dorotík, kterého vyslal na zteč hostující branky Burša.

„My jsme začali ve velkém stylu. Přišly branky, byli jsme efektivní. Jenže hrubými chybami krajních obránců Kopčila a Sukupa jsme soupeře dostali na koně,“ komentoval dění na trávníku Ondrůšek.

Hosté snížili hned vzápětí. Trefil se hodonínský odchovanec a nejlepší hráč Konice David Macháček. „Nechali jsme se ukolébat vstřelenými brankami a přestali jsme hrát svoji poctivou hru směrem dozadu. Udělali jsme díru ve středu hřiště, hráli jsme na čtyři útočníky a dozadu to nebylo ono,“ hledal příčiny výpadku Macháň.

Domácí inkasovaná branka nalomila. A Konice vycítila šanci. Do vyložených šancí se však dostávala jen sporadicky.

Další branky se diváci dočkali o dvě minuty později. Švrček přetlačil Vorala, naservíroval míč nekrytému Macháňovi, který bombou pod břevno překonal bezmocného Kmecika.

Ofenzivní smršť nabrala na obrátkách. Dvakrát pálil nejlepší hráč na trávníku Macháň. Když vrcholil nápor domácích, paradoxně udeřili hosté. Po rychlé akci naservíroval míč Režný Přikrylovi, který se nemýlil.

Nevídanou přestřelku ukončil v samotném závěru první půle Macháň, který tak dokončil hattrick. „Porážka je hodně krutá, ale zasloužená. Co jsme tady dneska předvedli, to nebyl výkon hodný našeho týmu,“ nevykrucoval se Macháček.

Ve druhém poločase tempo hry výrazně opadlo. Šardičtí se soustředili spíše na obranu a hráči z Hané jen marně hledali recept na její překonání. „My jsme hráli v obraně špatně a nedůrazně. Soupeř nás vždy brankově potrestal. My jsme se snažili hrát pořád, ale domácí začali ve druhém poločase hrát jednoduše, nakopávali míče a čekali na naši chybu. Navíc dokázali každou naši chybu potrestat,“ smutnil hostující lodivod Procházka.

Jeho svěřenec Macháček byl po nevydařeném utkání hodně skleslý. „V půlce podzimu jsme byli ještě první a chtěli jsme to dotáhnout na co nejlepší pozici. Nějak se ale zlomilo. Teď tápeme a nevíme, jak na to. Chybí nám síla dohrát šance. Padla na nás deka a nevíme, jak z toho. Asi nás vysvobodí až konec podzimu,“ povzdechl si rodák z Hodonína, kterého přijela do Šardic podpořit rodina.

Hru Šardic výrazně ovlivnilo nešťastné zranění aktivního Švrčka. Ten si při jednom ze soubojů poranil sval a musel odstoupit. Konečnou podobu výsledku dal Dorotík, který po dvou neproměněných šancích napotřetí uspěl, když hostujícího brankáře chytře přeloboval. „My jsme si přijeli pro bod, ale domácí byli dobří. Ovšem rozhodčí byli výborní. Pan Goňa tady ty ligové zkušenosti uplatnil. Minimálně ve dvou momentech,“ ironicky narážel na výroky asistenta rozhodčího Goni Procházka.

Chyby nehledal jenom u něho. „Spousty chyb vidím i u nás. My jsme nebyli tak efektivní,“ dodal zklamaný trenér.

To autor tří branek byl v úplně jiném rozpoložení. „Samozřejmě spokojenost. Tři body jsou doma. Dneska jsme dvě branky dostali, ale dokázali jsme pět vstřelit a to rozhodlo,“ vysvětloval Macháň.

A co zápisné? „Něco je v kabině napsaného, takže to budu muset splnit,“ usmíval se střelec.

Rodák z okresního města a hráč Sigmy Olomouc Macháček závěrem dodal. „Sigma je pro mě uzavřená kapitola. Já už pracuji, což je pro mě priorita a fotbal hraji jen pro zábavu. Nepředpokládám, že bych se měl na jižní Moravu vracet," rozloučil se záložník Konice.

Šardice – Konice 5:2 (4:2)

Branky: 9., 32. a 45. Macháň, 16. a 73.Dorotík – 18. Macháček, 43. Přikryl. ŽK: Holub, Janík – Kmecik, Svozil, Voral, Režný. Rozhodčí: Miko – Goňa, Mrázek (Legierský). Diváci: 160.

Šardice: Štěpán – Kopčil, Spazier, Holub, Sukup – Švrček (54. Janík), Štěpanovský, Zapletal, Burša (46. Malušek) – Dorotík, Macháň (88. Špaček).

Konice: Kmecik – P. Křeček, Penc (76. T. Křeček), Švrček, Voral – Režný, Svozil (85. Hlouš), Macháček, Skopal – Přikryl, Kobylík. Trenér Karel Procházka.

Tabulka