Gottwald, který si v dresu pražských Bohemians zahrál i nejvyšší českou soutěž, navíc v té době vedl i starší dorost 1. SK Prostějov. P

řesto se rozhodl své první angažmá u dospělého týmu vzít a od příští sezony už povede jen Kralice.

Svůj cíl totiž splnil, tradiční účastník se v krajském přeboru zachránil.

„To byl pro nás prvořadý cíl. Splnili jsme ho, takže spokojení být musíme," řekl Gottwald po konci ročníku.

Přestože jste se zachránili, byli jste na jaře nejhorším týmem soutěže. Takže ideální to asi nebylo, souhlasíte?
Optimální to určitě nebylo. Když jsem si jaro hodnotil sám pro sebe, došel jsem k tomu, že to bylo zapříčiněno užším kádrem. Veškeré zápasy jsme odehráli ve dvanácti lidech, ten poslední dokonce v jedenácti. To se pak odrazilo i ve výsledcích a zejména závěrečných třech kolech, ve kterých jsme nezískali ani bod.

V čem byla podle vás největší potíž?
Je tam spousta mladých hráčů, kteří jsou ambiciózní i talentovaní. Ale nemají dostatečně natrénováno a nemají zkušenosti. To jsou rezervy, které vidím a které bych chtěl během následující sezony odstranit. S přístupem hráčů pak nebyl žádný problém, od prvního dne, kdy jsem tam přišel, makali všichni naplno. Navíc se nám povedlo několik zápasů proti silným soupeřům a kluci najednou viděli, že to jde. Na tomhle musíme stavět.

Přišel jste do týmu, který hodně oslabil na úkor Prostějova, jenž byl zařazen do divize. Cítil jste nějakou naštvanost Kralických?
Nic negativního jsem nepocítil. V Kralicích pořád hráči 1. SK zůstali, bylo jich tam šest, další kluci byli Kraličáci nebo na hostování odjinud. Přesto jsem viděl, že Prostějovu fandili, chodili se na ně dívat. Pro fotbal v okrese je nastartování Prostějova jenom pozitivní, těžit z toho budou všichni.

Ptám se hlavně proto, že jste stále figuroval jako hlavní trenér dorostu 1. SK Prostějov. Už víte, jak to budete mít v příští sezoně?
Bylo mi nabídnuto pokračování, i přestože zatím nemám profi licenci, které je od příští sezony u SCM potřeba. Já to zvažoval a bohužel jsem musel oznámit, že trénování dorostenců 1. SK zanechám a budu se věnovat jenom Kralicím. Samozřejmě mi z toho je smutno, protože s klukama jsem něco prožil, znám je všechny naprosto dokonale. Jenže všechno naráz stíhat prostě nešlo, a tak jsem se musel rozhodnout.

Spolupráce mezi Kralicemi funguje poměrně dlouhodobě. Bude pokračovat?
Já doufám, že ano. Z mé strany bych byl určitě pro. Já mladé hráče z 1. SK jenom uvítám a myslím si, že i pro Prostějov je to dobrý tah. Přeci jen jsme v krajském přeboru a to je úplně jiná úroveň, než kterou bude hrát béčko 1. SK (okresní přebor, pozn. aut.). Navíc ve mně mají záruku, že hráči budou pod profesionálním vedením a budou po celý rok pracovat. Tím se mohou posunovat dál a další rok to třeba zase můžou zkusit ve třetí lize. Z vlastní zkušenosti vím, že přechod z dorostu do mužů je ten nejtěžší skok a u každého hráče trvá jinou dobu.

Ve své aktivní kariéře jste prošel hodně týmů a zažil hodně trenérů. Teď jste sám koučem. Kteří se na vás nejvíc podepsali?
Pamatuji si všechny trenéry, nejraději ale vzpomínám na ta žákovská a dorostenecká léta. V mužích už to bylo většinou hodně profesionální. V dospělé kategorii jsem poznal dobré i hodně špatné trenéry. O těch negativních zkušenostech ale mluvit nechci. Hodně pozitivního ve mně zanechal pan Havel, který mě trénoval v žácích a v OP Prostějov, kde jsem začínal, mi dal základy. V dorostu to pak byl Václav Sekanina, ten mi zase dal ten správný dril a chuť. Byl to ras, ale zase si s námi uměl sednout a pokecat. Určitě mě ovlivnil i Svatopluk Kovář, se kterým jsem ještě hrával za Železárny. S ním jsme dokázali v Lipové vykopat divizi a následně i MSFL. Nesmím zapomenout ani na Miloslava Machálka a Karla Trnečku. Hodně mi dal i Saša Bokij, které jsem zažil v Uničově a v Trenčíně. To byl pan Fotbalista a pan Trenér.

Sezona sice skončila nedávno, nicméně předpokládám, že už řešíte složení týmu pro následující ročník. Budete posilovat?
Posilovat každopádně chci. Mám už vytipovaných několik hráčů, tak uvidíme, jak se nám to podaří dotáhnout do konce. Kádr byl velmi úzký a nedostatečně kvalitní, takže bych někoho rád přivedl. Konkrétní jména zatím prozradit nemůžu, protože je to v jednání. Každopádně takových šest nebo sedm jmen by se mělo objevit.

Bude to znamenat i to, že řada hráčů z minulé sezony skončí?
Chci to stavět na mladých, perspektivních hráčích, kteří na hřišti odvedou maximum a zároveň budou dodržovat disciplínu, bez které to dnes prostě nejde na žádné úrovni. Na druhou stranu všichni, co za nás hráli na jaře, mají šanci pokračovat. Podíleli se na záchraně a nastoupí do letní přípravy, ve které budou mít stejnou startovní pozici jako ostatní. Můžou dokázat, že na to mají a že chtějí hrát fotbal. Kdo se kam posune, to ukáže čas.