Shodou okolností došlo k podobným situacím na dvou stadionech a to v Olomouci a na Slovácku. Musel zasahovat VAR, aby posoudil hraní rukou.

V Olomouci dosáhla Slavia branky po evidentním hraní rukou hráče Masopusta, který bicepsem přiklepl míč Kuchtovi a ten pak pohotově rozhodl utkání.

Branka dle pravidel byla docílena regulérně, respektive komise rozhodčích ji posvětila. Jedním z hledisek je, zda by v totožné situaci pískal rozhodčí přestupek bránícímu hráči, a tedy zda by odpískal penaltu. Pokud ne, k čemuž došel rozhodčí Zelinka v případě Masopusta, pak je správné pustit situaci i když se jedná o útočícího fotbalistu.

SK Sigma Olomouc - SK Slavia Praha 0:1 (0:0) Jiří Spáčil
FOTO: Sigma nestačila na Slavii. Rozhodl kontroverzní gól. Měla to být ruka?

Komise rozhodčích posvětila rozhodnutí sudích na Hané i v Hradišti. Nicméně mám jiný názor a zde vám ho přináším.

Ano, OK. Takto to v pravidlech opravdu stojí. Za mě nesmyslně. Mám na věc jiný názor.

Podle mě je vidět, že v komisi rozhodčích nesedí fotbalisté. Protože fotbalista, když se podívá na hraní míče Masopustem, tak vidí, že šteluje své tělo včetně ruky přesně tak, aby přesně nahrál Kuchtovi. Přesně tak, aby ve chvíli, kdy míč nepůjde do prsou, měl na tom správném místě ruku (byť u těla) a od ní se odrazil tím směrem, kam chce.

Z mého pohledu tvrzení, že ruka je u těla, zde pozbývá významu, neboť ta ruka je přesně tam, kde ji hráč Slavie potřebuje a chce mít, aby mohl Kuchtovi nahrát.

Za mě je to tedy špatně vyhodnocená situace a chyba rozhodčích.

Anh Tuan "Tomáš" Nguyen v dresu Nových Sadů.
Fun Din Dung? Není vždy příjemné poslouchat narážky, říká Tomáš Nguyen

Je mi jasné, že jdu do rozporu s komisi rozhodčích a nejspíš i posledním výkladem pravidel. Ale takový je prostě pohled hráče, fotnalisty. Masopust naprosto cíleně položil ruku tam, kde ji potřeboval mít a hrál jí tedy úmyslně a kontrolovaně, čímž dosáhl absolutního ovlivnění výsledku.

Co se týče utkání na Slovácku, musím konstatovat, že pokud se útočící hráč dotkl míče rukou, byť třeba jen nepatrně, tak se dle mého mínění jedná o přestupek, neboť ruka nebyla v přirozené poloze. Tady tudíž musím souhlasit s rozhodčím.

Řešení toho, zda vůbec jen o milimetry tím dotykem rukou změnil směr míče, je bezpředmětné. Dotek byl – je to ruka , dotek nebyl – jasné pochybení rozhodčích. Pokud tedy VAR našel záběr, kde opravdu je dotek ruky vidět, není o čem diskutovat.

Na závěr je potřeba říct, že technologie VAR má svůj smysl, ačkoliv často nejsme s rozhodčími u videa spokojeni. Vidím to tak, že naše používání VAR v české lize naprosto zaostává za posuzováním ve světě. Celý systém řízení a postupu je v našich podmínkách velmi často ohýbán a právě na základě toho dochází k nesčetnému počtu omylů a diskutabilních situací. Prostě a jednoduše problém není v samotném systému VAR. Jen v rukou českých rozhodčích je to taková malinká tragédie a havárie.