Jaké byly v průběhu jara klady a jaké zápory?
Kladem byly určitě výkony našich dorostenců, kteří dostali v A-mužstvu šanci. Zápor vidím naopak ve velmi nevyrovnaných výkonech, v tom, že jsme o jednom víkendu dokázali hrát vyrovnanou partii s mužstvy z horních pater tabulky a o následujícím jsme na hřišti působili tak, jako bychom na něm stáli poprvé. Celkově jsem s průběhem jara nespokojen, ztratili jsme na můj vkus až příliš mnoho bodů v domácích zápasech. A venku jsme některá dobře rozehraná utkání nedokázali dotáhnout k úspěšným koncům. V závěrečné tabulce bych raději viděl naše mužstvo o několik příček výš. Nelíbila se mně účast na úterních trénincích, na rozdíl od těch pátečních jsme se na nich dokázali sejít pouze výjimečně.

O jaký herní styl jste se snažili?
Nechtěl bych, aby to znělo jako fráze, i my jsme chtěli vycházet ze zabezpečené obrany a inkasovat co nejméně branek. Vždy se nám to, bohužel, nedařilo. V útoku jsme chtěli využívat schopností našich rychlých hráčů.

Když se ohlédnete za odehranými zápasy, kterých výsledků si vážíte a které vás zklamaly?
Vážím si vítězství nad Tovačovem, v Horních Moštěnicích a v Jesenci, to byly základní kameny k naší pozdější bezproblémové záchraně v soutěži. Rád bych zapomněl na domácí porážky s Býškovicemi a v posledním zápase s Vrchoslavicemi. Vůbec nám nevyšly a do budoucna bychom se z nich měli poučit.

Kteří hráči se v jarních zápasech v kosteleckém dresu vystřídali?
V brance dostávali příležitost Jakub a Tomáš Menšíkové, obrana hrála nejčastěji ve složení Ondřej Chytil, Marek Začal, Pavel Gréza, Lubomír Baláš, zaskakovali Petr Merta a Jan Walter, v záloze hráli Aleš Móri, Tomáš Menšík, Ivo Grepl a Pavel Vyhlídal, v útoku se střídali Martin Hon, Ondřej Daněček a Michal Vařeka, z dorostenců dostávali v mužstvu příležitost Martin Kastner, Michal Lužný, Jakub Zatloukal, Jan Juračka a Radek s Martinem Doleželovými. S deseti brankami byl nejúspěšnějším střelcem Hon.

Jak jste byl s jejich výkony spokojen?
Pravá opora se u nás hledá prozatím těžko, nikdo se nevyvaroval slabších chvilek. Příslibem pro budoucnost jsou naši dorostenci, pokud, ovšem, u fotbalu vydrží a budou ochotni na sobě poctivě pracovat. S brankáři jsem byl vcelku spokojen, zejména ve druhé polovině jara. Do dobré formy se dostal Lukáš Menšík. Už méně nadšený jsem byl ze hry obrany, tam jsme dokázali vyprodukovat i neuvěřitelné chyby a v mnoha zápasech nás to stálo body. Záloha má také co zlepšovat. A v útoku? Tam jsme zahazovali i tisíciprocentní střelecké šance…!

Kolik družstev má kostelecký fotbal v soutěžích?
Minipřípravku vede Jakub Zatloukal, mladší přípravku Libor Miškovský s Pavlem Kumstátem, starší přípravku Karel Vítámvás, Juraj Šolc a Miroslav Dohnal, žáky Vladimír Staněk, Marek Holoubek a David Jamrich, dorost Ivo Vykopal a Radek Doležel, dva ženské týmy Petr Merta a Mojmír Drápal, B-mužstvo vedl Viktor Menšík a od jarních zápasů David Píchal s Markem Jelínkem. U áčka mně pomáhá jako asistent i vedoucí mužstva Vladimír Staněk.

Plánují se na hřišti nějaké další úpravy?
Bude-li třeba něco vylepšovat, jistě k tomu vedení našeho FC přistoupí. Myslím si ale, že celý náš fotbalový areál patří k nejpěknějším, nemá takové celá řada týmů, ani ve vyšších soutěžích.

V jakém složení pracuje oddílový výbor?
Předsedou FC Kostelec na Hané je Stanislav Píchal, členy výboru David Píchal, Vladimír Staněk, Mojmír Drápal a Marek Jelínek.

Máte asi také komu děkovat…?
Samozřejmě, především všem lidem, kteří se okolo kosteleckého fotbalu točí. Všem členům klubového výboru v čele s předsedou Standou Píchalem a také mé pravé ruce, kterou je Vláďa Staněk. Všem, kteří se starají o náš fotbalový areál, i holkám v bufetu…! Také našim fandům, diváků by ale mělo chodit na naše zápasy víc. A fandovská kulisa, ta je někdy, bohužel, nulová. V příští sezoně se budeme snažit přilákat svými výkony diváků víc a k povzbuzování je strhnout.

A ještě příští cíle kosteleckého A-mužstva?
Naším jednoznačným cílem v nadcházejícím ročníku soutěže bude lepší umístění v konečné tabulce, než je to současné deváté místo. Chtěli bychom se vyvarovat chyb a výpadků, o kterých jsem již hovořil, stabilizovat výkonnost. V hledáčku máme několik nových hráčů, již jsme je oslovili, jména po mně ale zatím nechtějte. A příležitost určitě dostanou opět i někteří naši dorostenci.

Autor: VLASTIMIL KADLEC (napsáno 8. 7. 2013)