Už při příjezdu k prostějovskému fotbalovému stadionku bylo jasné, že se tady koná velká sláva. Zaparkovat v okolí areálu Za Místním nádražím, kde je momentálně doma 1. SK Prostějov byl velký problém.

Ale nebylo se co divit, že na fotbal zase v Prostějově táhly davy.

Místní klub slavil 115 let od založení velkolepým zápasem s hvězdným obsazením.

Prostějovský tým nad 40 let si to rozdal se stejně starými bývalými reprezentanty.

A tak se po hřišti proháněl třeba vítěz Ligy mistrů Vladimír Šmicer, jeho parťák ze Slavie i Liverpoolu Patrik Berger, který několikrát připomněl, že jeho báječná levačka to s míčem pořád umí náramně.

Akce zakončoval nejlepší střelec české reprezentační historie Jan Koller či Pavel Kuka, který má tým internacionálů „na povel“.

Burza volného času v Prostějově 2019
VIDEO: Byl to cvrkot! Burza volného času přilákala přes 4000 zájemců

BRÜCKNER PŘEJE NADŠENÉ DIVÁKY

Celý program zahájili a ocenění převzali dvě legendární postavy české fotbalové historie – Ivo Viktor a Karel Brückner.

První za Prostějov chytal na začátku úspěšné kariéry, během níž se stal v roce 1976 mistrem Evropy. Druhý zase na přelomu 70. a 80. let minulého století v Prostějově trénoval.

„Prostějov byla moje první štace po Olomouci. Já jsem tam byl jako hráč i jako trenér. Když jsem přišel, chodilo tři sta diváků na zápas. Za dva roky jsem pomohl udělat dva postupy a chodilo šest tisíc diváků,“ vzpomínal na úspěšné působení.

Do budoucna popřál „Eskáčku“, aby se ve druhé lize dostalo aspoň do horní poloviny.

„A hlavně plný stadion nadšených diváků, kteří budou aplaudovat hráčům v každém zápase,“ dodal Brückner, který je jinak spojený pochopitelně především s Olomoucí, kde proběhnou oslavy v neděli.

Mimochodem v červeném dresu se lvíčkem na prsou se dala najít také výrazná olomoucká stopa.

Oblékl ho třeba Marek Heinz, ale také kvartet velezkušených zadáků Radoslav Látal, Oldřich Machala, Martin Kotůlek či Karel Rada.

Když se v jeden moment tihle čtyři seřadili v obranné linii, nejeden fanoušek zapřemýšlel, že tahle „hanácká obrana“ by určitě v dobách největší slávy nebyla k zahození.

Diváky bavil i sudí Pavlík Jirků, který rozdával žluté karty i na tribuny. Když se ale s fanoušky spřátelil odskočil si i na doušek piva.

Ilustrační foto.
Kam na fotbal o víkendu? Čeká nás i řež mezi Konicí a Protivanovem

TENISOVÝ VÝSLEDEK A PENÍZE PRO DĚTI

Fanoušci ale přišli hlavně na domácí hvězdy nedávné minulosti. Lukáš Zelenka, Pavel Zbožínek, Roman Janoušek či Tomáš Hunal dokazovali, že i v pokročilém sportovním věku a nějakým tím kilem navíc dokážou vykouzlit pěkné fotbalové momenty.

S Hunalem, který první poločas odehrál za reprezentaci a do prostějovského dresu se převlékl až po přestávce, sváděl souboje i útočník Luděk Zdráhal.

„Když hrával za Žižkov v lize, tak to byla ostřejší řežba. Teď je to v pohodě,“ usmíval se.

„Prostějovu bych přál, aby se vrátil na bývalý stadion Železáren. Zrovna nedávno jsem se tam podívat a je smutné, jak to tam vypadá. Stadion pro sedm osm tisíc lidí, by byl skvělý. Fanoušci tady na sport vždycky chodili a určitě by si tam zase cestu našli,“ vykládal vytáhlý Zdráhal, který i na prahu padesátky stále hraje za Bedihošť. „Však na mě volali z tribuny, že se mám šetřit, protože v neděli máme zápas,“ dodal.

Nakonec pošetřil i Martina Vaniaka v brance reprezentace. Ve velké šanci ve druhém poločase ho nechal vyniknout. Mrzet ho to nemuselo, Prostějov i tak vyhrál symbolickým tenisovým výsledkem 7:5.

O výsledek ale pochopitelně nešlo. Hlavní byla zábava a také pomoc potřebným. Výtěžek ze vstupného a další dary nakonec daly dohromady 50 tisíc korun, které poputují nadaci Inzulínek, která pomáhá dětem s cukrovkou.

Ilustrační foto.
Jezdíte se koupat do vyškovského aquaparku? Brzy má být atraktivnější