Po druholigové éře SK LeRK Prostějov na přelomu století a předtím TJ Železárny Prostějov s trenérem Karlem Brücknerem na začátku osmdesátých let, jsou tedy prostějovské modrobílé dresy po mnoha letech opět druholigové. Bohužel, Lukáš Zelenka, jak řekl v našem rozhovoru po skončení posledního třetiligového utkání s Hlučínem, je už oblékat nebude…Lukáš Zelenka

Je pravda, že po pětiletém působení v prostějovském týmu z Hané odcházíte?
Ano, rozhodl jsem se tak. Už nechci vynakládat tolik sil na trénincích a konečně se v Praze víc věnovat rodině, máme tři syny, Lukáše, Adama a Tomáše. V posledních pěti letech jsem byl s rodinou vždy pouze půl týdne. Fotbal chci ale hrát ještě i nadále, v některé z nižších soutěží v Praze, nebo v jejím okolí.

Váš fotbalový život byl hodně pestrý, kde jste všude před příchodem do Prostějova působil?
Začínal jsem ve svých pěti letech v pražské Spartě a již v sedmnácti, v roce 1996, jsem šel do belgického Anderlechtu Brusel, kde jsem nadále fotbalově rostl půltřetího roku. Zájem o mne pak projevilo vedení belgického prvoligového mužstva KVC Westerlo, dva roky jsem tam hrál nejvyšší belgickou soutěž a vyhráli jsme belgický pohár! Následně jsem se vrátil na pět roků do pražské Sparty, v roce 2006 jsem zamířil na dva roky do tureckého Vestel Manisaspor a v roce 2008 jsem se ještě vrátil na dva roky do Belgie. Po dalších dvou letech jsem pak oblékal dres FC Slovácko a potom jsem šel ještě naposledy do zahraničí, na rok do Honvédu Budapest. A odtud už do Prostějova.

A jak budete na prostějovskou pětiletku vzpomínat?Prostějovský Lukáš Zelenka se osvěžuje ve velkém vedru
Upřímně řečeno, byl jsem po všech stránkách Prostějovem nadšený. Kdyby záleželo jen na mně, zůstal bych zde rád do konce svého života. Sportovně jsem se zde náramně vyžíval, i tenisem, vážil jsem si i setkání s panem Miroslavem Černoškem, který toho pro prostějovský i český sport tolik udělal, dělá, a zřejmě dělat bude. Zdejší lidé se o mne velmi dobře starali, fotbalový kolektiv je zde vynikající. Jsem obyčejný člověk a jsem rád, že mě zde lidé jako takového brali. A bylo-li moje prostějovské angažmá úspěšné, jsem moc rád.

A ještě váš pohled na mladé fotbalisty 1. SK Prostějov, jak vidíte jejich příští?
Po mém příchodu do prostějovského týmu jsme měli kolektiv věkově starší, ale mladí dostávali postupně šanci, zejména v závěru soutěže, když jsme už měli postup do druhé ligy jistý. Michal Sedlář, Tomáš Langer, Aleš Rus, Lukáš Petržela, Zdeněk Fládr i další musí vše dostat i do svých hlav, hodně o všem přemýšlet, musí makat a jezdit naplno. Tak jsem jim to i říkal. Mladičký David Píchal je velký talent, viděli jste jeho úspěšný start v utkání s Hlučínem.

Bude 1. SK Prostějov, podle vašeho názoru, zvládat ve druhé nejvyšší české soutěži velice silnou konkurenci?
Profesionální fotbal je skutečně o něčem jiném a k silným, zde už zabydleným mužstvům, přibyly ještě týmy olomoucké Sigmy a ostravského Baníku… Vedení 1. SK Prostějov se musí rozhlédnout po několika hráčských posilách, bez nich by byly problémy. Já už budu vše prostějovské sledovat jen z Prahy a věřte mně, moc budu držet palce!

Autor: VLASTIMIL KADLEC