„Momentálně máme mimo tři hráče – Machálka, Petrželu a Langera. Ty teprve čekají prohlídky a uvidíme, jestli se už zapojí do tréninku. Další tři hráči se do přípravy zapojili teprve minulý týden," posteskl si trenér 1. SK František Jura.

Právě nemoci a zranění trápily jeho celek celou přípravu. „Těžko se to hodnotí. Zažil jsem rozhodně lepší přípravy a pár stejných. Ideální to rozhodně není. Máme poslední pár dní na to připravit se na sezonu. Musíme zapracovat na psychice a snad budeme dostatečně připraveni," říká František Jura.

Do sestavy se tak během zimní přestávky museli postavit také dorostenci. Ti byli jedním z mála světlých okamžiků této zimy.

„Už rok je s námi Přikryl a do zápasů se nově dostal i Zapletal. Trénuje pak s námi Píchal. Do týmu zaskočili kvůli zraněním našich hráčů a musím říct, že se předvedli ve slušném světle. Moc nás těší, že se zapojují i naši mladí," usmíval se František Jura.

Radost mu pak udělal i návrat Tomáše Machálka.

„Já si jeho návrat opravdu vymodlil. Moc jsem o jeho služby stál. Je to velice pilný a pracovitý hráč a jen svou pílí se dostal tak daleko. Zná kabinu, a i když je sám mladý, tak může předávat zkušenosti těm ještě mladším hráčům. Teď jen doufám, že se rychle uzdraví," dodal trenér prostějovských fotbalistů.

Nejstarší jsou v pohodě

František Jura se bude moc spolehnout i na ostřílenou dvojici Lukáš Zelenka a Karel Kroupa.

„Paradoxně tito prakticky nejstarší hráči odehráli skoro celou přípravu. Karel je na tom výborně a Lukáš velmi dobře. Oba mají dobrou fyzičku. Lukáš si ji od podzimu výrazně polepšil. Jen ta příprava byla na ně už dlouhá. Myslím, že se už těší na normální zápasy," prozradil František Jura.

Susovy problémy

Vrásky mu však dělá další opora týmu Martin Sus. Urostlý stoper měl celou přípravu problémy s achilovkou a nastoupil jen ke dvěma zápasům.

„Achilovka naštěstí drží, ale je na něm vidět tréninkový deficit. Proti Přerovu to ještě nebylo tak znát, protože to byl slabší soupeř než Hulín, ale s Hulínem to bylo vidět. Martin není prostě rozehraný, ale věřím, že se do toho rychle dostane," doufá prostějovský lodivod.

Post brankářské jedničky?

Kdo bude z dvojice Kofroň Neoral hlídat bránu, to je zatím tajemstvím.

„Já už to mám v hlavě naplánováno, ale nejprve to musím rozebrat s našimi brankáři," vysvětloval trenér Jura důvody svého tajnůstkářství.

Prostějov skončil před zimní přestávkou v tabulce na druhém místě, ale má stejný počet bodů jako vedoucí Vítkovice. Hanáci tak i přes zdravotní problémy pomýšlejí na jeden velký cíl, a to vyhrát celou soutěž.

„Do jara jdeme s pokorou. Víme, že soupeři hodně posílili a že nás trápí zdravotní stav, přesto cítím v kabině velké odhodlání jít za celkovým vítězstvím. Uděláme pro něj vše. Hodně důležité budou první zápasy, budou těžké a budou ubojované. Pokud se nám ty podaří, tak můžeme mířit, co nejvýš," prozradil trenér Jura své plány.

Pokud se to však Prostějovu nepodaří, tak bude kouč Jura rád i za zkušenosti: „Nerad bych vyhlásil cestu za postupem. Musíme být pokorní. Máme mladé mužstvo, takže když by se nám to nepovedlo letos, tak získáme alespoň plno zkušeností a můžeme to zkusit za rok. Přesto říkám, že pro první místo uděláme, cokoliv," uzavřel František Jura.