Během jarní části divize E jich obdržel jen pět. A nic na tom nemění ani fakt, že hrál za výbornou obranou a měl minimum práce.

Takové zápasy jsou pro brankáře totiž nejhorší; za celých devadesát minut mohou mít jediný zákrok, který ale může celý duel rozhodnout. Podobných zákroků vytáhl Bureš hned několik.

I díky němu se Prostějov po dlouhých letech vrací do třetí nejvyšší soutěže. Třiaatřicetiletý odchovanec „želízek" však před kvalitou MSFL varuje. „Bude to daleko náročnější než v divizi," říká.

Do startu soutěže zbývají poslední dny, jak je prožíváte?
Já už se samozřejmě moc těším. Od zimy se tady skládá ambiciózní mužstvo plné bývalých ligových hráčů, dělá se nová tribuna, nové hřiště, v poháru jdeme na Sigmu, takže se už opravdu nemůžu dočkat a doufám, že sem přilákáme spoustu lidí.

Máte poměrně ošidný los, hrajete dvakrát venku, navíc proti kvalitním soupeřům. Na začátku bude přitom asi hodně záležet, souhlasíte?
Takhle je to všude. Můžeš mít průměrný mančaft, a když začneš dobře, najednou hraješ nahoře. Naopak můžeš mít vynikající mužstvo, začneš špatně a zase hraješ dole. Vždycky na tom začátku hodně záleží. My hrajeme první dva zápasy venku, což může být i ošemetné, protože se může stát, že ten třetí zápas doma už budeme hrát s nějakým lehkým nožem na krku. Ale myslím si, že máme natolik zkušené mužstvo, abychom to zvládli. Oproti přípravě ale budeme muset podávat daleko lepší kolektivní a fyzické výkony.

Narážíte na úvod poslední přípravy s Kroměříží, kdy vás domácí mladíci přehrávali?
Všechny zápasy, co jsme v přípravě hráli, byli pro nás jasným varovnáním. Ověřili jsme si, že jen individualitami už to neuhrajeme. Musíme hrát více jako tým a výrazně přidat na běhavosti. Pouze s kvalitou už se v MSFL nedá uhrát nic, o čemž nás prvních třicet v Kroměříži dokonale přesvědčilo. Soupeř běhal, my ne, a najednou jsme byli pod tlakem.

Asi se nedá očekávat, že si z vás talentovaní mladíci, kterými se to především v záložních týmech v MSFL hemží, sednou na zadek.
Přesně tak. To jsou kluci, kterým je to v uvozovkách jedno, jestli hrají proti Zelenkovi nebo Hunalovi. Jejich jediným cílem je dostat se do áčka a to jde jen přes kvalitní výkony. V takových zápasech je vždycky nejdůležitější první gól. Když ho dáte jim, zpanikaří a začnou bláznit. Pak se to dá uhrát zkušenostmi, ale jenom s nimi nic nedokážeme.

Když se trochu vrátíme k minulé sezoně, příliš jste si v ní nezachytal. Nevadilo vám to?
Já s tím počítal. Věděl jsem, že mě čekají zápasy, ve kterých si třeba nesáhnu na balon a že pak přijdou takové, ve kterých si na něj taky nesáhnu, ale pak budu muset najednou něco chytit. A přesně takhle se to odehrálo. Pozitivní je, že se mi zase zvedlo sebevědomí, protože jsem těch branek moc nedostal (smích). Nemám s tím žádný problém. Kdybych byl mladý kluk, asi by mi vadilo, že si moc nezachytám, ale už toho mám za sebou mraky a jen tak něco mě nerozhodí.

Máte před sebou velmi kvalitní obranu. Čekáte, že si v MSFL zachytáte víc?
Jednoznačně víc (důrazně). Bude to daleko náročnější než v divizi. Obranu můžeme mít jakoukoli, ale ten skok do MSFL je opravdu znatelný a diváci sami uvidí, jak to bude vypadat. Čeká nás úplně jiná soutěž s úplně jinou kvalitou. Proti mužstvům, která budou hrát nahoře, tedy podle mě Třinci, Frýdku-Místku, Uničovu nebo Zábřehu to budou strašně těžké zápasy.

Diváky zvu na opravený stadion

Nemůžu se nezmínit o pohárovém losu, který vám přihrál Sigmu Olomouc, klub, ve kterém jste se prosadil v první lize. S čím do tohoto pohárového utkání půjdete?
Chtěl bych si ho užít jako všichni tady. Doufám, že přijdou skutečně davy diváků, povede se počasí a bude to pro všechny velký zážitek. Pro některé mladé hráče to bude svátek se vším všudy, pro nás starší zase zápas, v němž se budeme chtít ještě, možná naposledy, ukázat (smích). Věřím, že je minimálně potrápíme.

Kdybyste Sigmu vyřadili, mohli byste dojít daleko.
V této soutěži je všechno o losu. Pohár je velmi ošidný. Daleko se dá dojít, když se hraje dvoukolově, to pak ano. To už se dají potrápit i ligová mužstva. Já bych spíš chtěl, aby se mladí místní kluci ukázali a zkusili se prodat. Aby hráči z Prostějova znovu dokazovali, že mají na to se prosadit v lize.

V tomto by pro ně mohla být MSFL ideální průpravou. I proto, že vaším cílem není postup.
Pro ně je to skvělá soutěž. Nějaký tlak na nás určitě bude, musíme hrát nahoře. Ale nebudeme tak svázaní, jako kdybychom museli postoupit. Ti mladí se mohou uvolnit, my jim v tom pomůžeme. Oni nám to pak vrátí jinak (smích).

Na co byste pozval prostějovské diváky?
Chtěl bych je pozvat na nově zrekonstruovaný stadion. Věřím, že jim nabídne komforní zázemí se vším všudy, s kvalitním občerstvením, s krásným fotbalem. Ten bych si přál nejvíc, aby to lidi bavilo a chtěli se sem vracet.