O co vůbec šlo? Pražané po dvojutkání třetího předkola Ligy mistrů s kyjevským Dynamem cítí výraznou křivdu. Vrátíme-li se ještě k prvnímu duelu – branka Verbiče tehdy utišila pražský Eden i přesto, že padla po rozehrávce, během níž byly na trávníku dva míče.

Zápas mezi Slavií Praha a Dynamem Kyjev skončil pro slávisty prohrou 0:2.
Mafie z UEFA? Tvrdík i fanoušci rozdýchávají popravu Slavie

Co se týče odvety, jež se odehrála v úterý v Kyjevě, tam zase sudí neuznali po údajném ofsajdu vyrovnávací branku Stanislava Tecla na 1:1. Ve druhém poločase pak naopak přehlédli postavení mimo hru, z něhož následně skóroval Besedin. Výsledek? 0:2 a konec nadějí na účast mezi dvaatřicítkou vyvolených.

„Po dnešku už chápu, proč Dynamo nedostává góly,“ posteskl si po střetnutí trpce trenér sešívaných Jindřich Trpišovský, blíže se však vyjadřovat nechtěl. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík šel nicméně mnohem dál, ačkoli později svůj tolik diskutovaný tweet smazal.

„Rozhodčí hrubě ovlivnili oba zápasy. Místopředseda Surkis by měl odstoupit a UEFA se nesmí divit, co fanoušci oprávněně skandují ve spojení s jejím jménem,“ napsal slávistický boss. Zmíněný Grigorij Surkis byl mimochodem v minulosti hlavním viníkem kauzy, na jejímž konci bylo Dynamo na tři roky vyloučeno z evropských pohárů. Důvod? Korupce.

Bořek Dočkal v dresu Philadelphie.
Dočkal: Málokdy jsem spokojený. Ale Amerika mi sedla víc než Čína

Dnes reagovala na zmíněné výroky také Fotbalová asociace České republiky (FAČR). Podporu rozzlobeným slávistickým představitelům však rozhodně nečekejte. „FAČR považuje výroky vedení Slavie po odvetě 3. předkola Ligy mistrů na hřišti kyjevského klubu za nesportovní a také za hranou respektu vůči UEFA, jejím představitelům i klubu Dynamo Kyjev,“ stojí ve zprávě.

„Rétoriku vedení Slavie vynesenou v emocích považuje FAČR zároveň za přehnanou a poškozující obecně český fotbal, a to nejen v očích vedení UEFA,“ soudí dokument.

Asociace dále doufá, že incident neovlivní chystaný zářijový duel Ligy národů mezi Čechy a Ukrajinci, který se odehraje v Uherském Hradišti. „FAČR si v této souvislosti také přeje, aby se mohly před blížícím se utkáním Ligy národů Česka s Ukrajinou oba reprezentační tábory stoprocentně soustředit jen a pouze na sportovní aspekt nadcházejícího zápasu,“ přejí si zástupci organizace.

Jan Chramosta. Ilustrační fotografie.
Číhat na chyby obránců, to je moje úloha, říká jablonecký Chramosta

Na závěr FAČR dodává, že více se již k celé události nehodlá vyjadřovat. „Dál nebude FAČR celou situaci již komentovat, i z toho důvodu, že se jí budou zcela jistě zabývat patřičné orgány UEFA,“ uvádí s odkazem, že kauzou se zcela jistě budou zabývat i nejvyšší evropské fotbalové orgány.

Jaromír Bosák.
Legenda Bosák! Přečtěte si výroky, kterými rozesmál hospody i obýváky