„Znovu ukázal, že patří na úplně jinou úroveň. To načasování, ten pohyb. Neexistuje nic, co by na něj platilo,“ usmál se trenér „Staré dámy“ Massimiliano Allegri.

Portugalský bombarďák promarodil uplynulých šest týdnů s poraněným stehnem, na jeho výkonu však absence nebyla znát. Byl to právě on, kdo ke konci první půle hlavičkou otevřel skóre. S odzbrojující lehkostí, navíc po akci, kterou sám rozjel. „Je to dravec. Když mu ve vápně dáte byť jen minimum prostoru, okamžitě ho využije,“ uznal mladý kapitán Ajaxu Matthijs de Ligt.


Rekordman


Mimochodem, hvězdný střelec si v milionářské soutěži připsal už 125. branku a nadále vylepšuje její historické maximum. Pro srovnání: druhý Lionel Messi, tahoun Barcelony, jich má na kontě „pouze“ 108.

Jistě, argentinský šikula odehrál o 29 utkání méně, ale považte: Ronaldo v Lize mistrů debutoval v roce 2003 v dresu Manchesteru United, první gól si připsal o čtyři roky později. A fazónu zabijáka si od té chvíle bez přestávky drží dlouhých dvanáct let.

Brankář Arsenalu Petr Čech.
Čech vychytal Neapol, Arsenal poveze do odvety dvoubrankový náskok


Experti z britské BBC spočítali, že kdyby už Ronaldo v nejsledovanější fotbalové soutěži světa nevstřelil ani gól, Messi jej (logicky) časem dožene. Potřeboval by na to 21 střetnutí.

Ale nebojte, rozloučení se prozatím nekoná. A tak zůstává otázka: kde (a kdy) se Ronaldo zastaví?


Vzpomínka na United


Když už je řeč o Messim: „malý velký muž“ katalánského fotbalu vstoupil se svým týmem do čtvrtfinále o poznání lépe. Byť se gólově neprosadil, Barcelonští zvítězili v Manchesteru nad silnými United 1:0. Sám dohrál se zraněním nosu, které mu soupeř způsobil v první půli. „Sice to doběhal do konce, ale dobře se necítil,“ povzdechl si kouč Ernesto Valverde. Věděl proč, kanonýrovi hrozí operace nosní přepážky.

Nyní k tomu veselejšímu: záložník Ivan Rakitič odehrál za Barcu jubilejní 50. utkání v Lize mistrů. Ještě speciálnější byl však duel na Old Trafford pro stopera Gerarda Piquého. Urostlý obránce kdysi v Manchesteru působil, hrál dokonce po boku současného trenéra „Rudých ďáblů“ Ole Gunnara Solskjaera. „Bylo mi sedmnáct a on patřil k veteránům. Neuvěřitelná zkušenost, spoustu jsem se od něj naučil. Teď jsem rád, že se mu daří, ale postoupit chceme my,“ řekl.

Po prvním zápase má se spoluhráči dobře nakročeno.

První utkání čtvrtfinále Evropské ligy mezi Slavií a Chelsea
Statečný výkon nestačil. Slavii proti Chelsea srazila jediná branka