Jedna z nejzásadnějších nastane při střídání. Fotbalista musí opustit hřiště v místě, kde se právě nachází a nebude už chodit přes celý trávník až ke střídačce. „To je naprosto perfektní změna. Jen si nedovedu představit, jak bude třeba v dresu hostí obcházet kotel domácích,“ směje se sparťanská opora let minulých a v současnosti trenér třetiligového Vltavínu Martin Frýdek.

Fotbalistům Viktorie začal letní dril. Na úvod absolvují fyzické testy
Fotbalistům Plzně začal letní dril. Na úvod absolvují fyzické testy

Rozhodčí byli doteď nejednotní při posuzování nastřelené ruky. Někdo tuto situaci odpískal, jiný nechal hru pokračovat. Teď bude jasno. Pomůže-li si hráč ke gólu nebo do brankové šance rukou, i kdyby v tom nebyl úmysl nebo šlo o nastřelení, skóre se měnit nebude.

„Další dobrá zpráva. Každý sudí to posuzoval jinak a při-tom si své rozhodnutí dokázal obhájit. Takhle gól platit nebude a je to,“ líčí Frýdek.

Změní se i penalty

A ještě vypíchněme úpravu při penaltě. Gólman se nesmí vychýlit z úrovně brankové čáry, ani poté, co hráč kopne do míče. „Chceme, aby padaly góly a to je jasná výhoda pro střelce,“ glosuje Frýdek.

„Vím, že změn je hodně. Podle mě ale pomůžou ke zkvalitnění hry, což je jedině dobře,“ dodává spokojeně pětinásobný mistr republiky a stříbrný medailista z evropského šampionátu v roce 1996.

Fotbalová pravidla - InfografikaZdroj: Deník

Stadion SFC Opava.
Očekávání naplněno. Liga v Opavě byla schválena