Řada fanoušků si zřejmě vybaví hlavně dvě jména, jež v poslední době rozvířila dění. Vjačeslav Karavajev a Nikolaj Komličenko. Ten první byl jakýmsi ruským průkopníkem. Ten druhý byl loni nejlepším cizincem FORTUNA:LIGY. „Rusko má spoustu talentovaných fotbalistů, s nimiž se ale musí umět pracovat,“ dodává Kolář.

Samozřejmě, do Česka asi nepřijdou hvězdy ruské ligy, kde se točí jiné peníze. Leč příklady Karavajeva i Komličenka stojí za povšimnutí. Doma jako mladíci nedostali prostor najednou se ocitli v Česku. Teď září. Karavajev se proslavil ve Spartě (pomohla mu dřívější angažmá v Dukle a Jablonci). V české lize jste nenašli lepšího pravého obránce.

Zápas 3. kola první fotbalové ligy mezi týmy FC Slovan Liberec a FK Teplice se odehrál 4. srpna na stadionu U Nisy v Liberci. Na snímku je Elvis Sukisa Mashike.
Změny ve Slovanu. Z Kyjeva přišel talentovaný mladík Aussi

Nikolaj Komličenko, Vjačeslav KaravajevZdroj: Deník„Byl jsem šťastný,“ říkal sám hráč v zimě roku 2018. Avšak letenský klub udělal chybu. Hráč nenašel stejnou řeč s tehdejším koučem Andreou Stramaccionim. Za pakatel odešel do Arnhemu. Nyní, na konci léta 2019, jej odtamtud vykoupil ambiciózní Zenit Petrohrad. Částka? Astronomická: v přepočtu 200 milionů korun.

„Je maximálně spokojený. Vrátil se domů, klub jej moc chtěl… Vše do sebe krásně zapadlo,“ vypráví Kolář, jenž Karavajeva zastupuje. Stejně tak se Kolář (a jeho agentura Sport Invest) stará o Komličenka. Tenhle kanonýr dal loni 29 gólů, nakoukl do ruské reprezentace a počítalo se s tím, že ho Mladá Boleslav neudrží v kádru. Omyl!

„Během léta jsme řešili nabídky z více evropských klubů,“ přibližuje manažer. Problém? Nabídky nebyly zajímavé pro klub ani hráče.

Slavia má smůlu

Na 24letého kanonýra měly zálusk také české kluby, ale slyšely jasné NE. „Prodej v rámci české ligy vůbec nebylo téma,“ podotýká Kolář. Situace se nezměnila ani postupem Slavie do Ligy mistrů. „Byla tady jasná dohoda. Mladá Boleslav má vysoké sportovní ambice a nemá potřebu jej prodávat za každou cenu,“ zmínil agent.

Čtvrtfinále fotbalového poháru MOL Cupu: SK Slavia Praha - MFK Karviná, 2. dubna 2019 v Praze. Alexandru Baluta (vpravo) se raduje z druhého gólu Slavie.
Rumun Baluta odešel ze Slavie na hostování do Liberce

Komličenko tedy zatím zůstává. Stejně jako další čtyři ruští fotbalisté v Česku. I proto je nabíledni, že na stadionech budete nadále slýchat ony nezvyklé výrazy (pro mladší generaci pro jistotu překlad: charašo dobře, maladěc borec).