Blonďatý a věčně usměvavý Západočech. Tak znají bývalého mládežnického reprezentanta v plzeňské Viktorii, sokolovském Baníku, slovenské Senici či Zbrojovce Brno. V současnosti třiadvacetiletý záložník, který vyniká ve hře jeden na jednoho, tvrdí fotbalovou muziku na severu Čech v dresu Jablonce.

„Na Střelnici jsem zažil povedený podzim, ale bohužel v jeho závěru přišlo zranění a pak operace,“ smutně poznamenal Miloš Kratochvíl. Úsměv mu však rychle navrátí vzpomínky na McDonald's Cup.

Pavel Novák (uprostřed).
Je radost pozorovat nadšení dětí, říká stoper Dynama Pavel Novák

„Hrál jsem ho myslím dvakrát nebo třikrát,“ lovil v paměti. „Bylo to za základní školu Libušina Karlovy Vary, kde jsem však byl jediným fotbalistou ve třídě, takže jsem sám nic nezmohl,“ usmívá se rodák ze Stanovic.

Sošky pro nejlepšího střelce

„Ale mám doma dvě sošky pro nejlepšího střelce,“ připomněl ocenění, které si na McDonald's Cupu vystřílel. Turnaje mu učarovaly. „Bavily mě už odmala a baví mě až doteď,“ prozradil.

McDonald's Cup, 23. ročník.Zdroj: McDonald's CupStejně jako ostatní školní výběry měl i ten z Libušiny vytoužený sen probojovat se do celorepublikového finále. „Určitě nás lákalo dostat se mezi nejlepší,“ přiznává Kratochvíl. „Ale jak už jsem zmínil, nechodil jsem do sportovní školy, takže moc šance na postup nebylo,“ vysvětloval fotbalista.

Mládežnickým McDonald's Cupem prošlo několik hráčů, kteří později dosáhli na ligové angažmá. „Když se vám turnaj povede, je jasné, že si vás lidi začnou všímat. Na druhou stranu si myslím, že fotbal musí mít každý v sobě. A když je hráč ochotný pracovat a přidávat si navíc, tak může být úspěšný,“ přemítal Kratochvíl.

Tereza Kožárová
McDonald's Cup byl pro mnohé dívky odrazovým můstkem. Dnes oblékají ligové dresy

Nyní má před sebou tříměsíční rekonvalescenci, pak se opět hráč se zkušenostmi z McDonald's Cupu zapojí do přípravy. A jestli půjde všechno podle předpokladů, naskočí do fotbalového kolotoče naplno.

McDonald's Cup
Na jihu Čech proběhne krajské kolo v Písku 15. 5., zúčastní se 8 družstev v mladší kategorii (1.3. třída) a 8 týmů v kategorii B (4 5. třída). Postup si zajistí vítězové okresních kol. „Vítěz pak pojede na Svátek fotbalu do Teplic, který se bude hrát druhého a třetího června,“ říká garant turnaje na jihu Otakar Kinšt.