I v okleštěné sestavě ale mohli Hanáci duel vyhrát. Po Koudelkově vyrovnání na 1:1 měl Prostějov možnost jít do vedení, ale Koudelka odmítl přidat druhý gól, když z penalty trefil jen tyčku.

„Ten zápas by se pak vyvíjel jinak,“ věděl dobře kouč Machala, jehož svěřenci ještě do půle inkasovali druhý gól. Ve druhém poločase pak Prostějov znovu srovnal, ale Opava nakonec vyhrála 3:2 díky brance Schaffartzika.

„Sehráli jsme vyrovnané utkání. Mrzí mě hloupé góly po standardních situacích, ale bylo v sestavě moc změn. Opava je kvalitní mužstvo, takže to byla dobrá příprava. Já jen doufám, že se nikdo nezranil, protože náš zdravotní stav je hrozný,“ trápí prostějovského trenéra Machalu, který dokonce musel během zápasu s Opavou některé vystřídané hráče zase vrátit zpět do hry.

Domácí kouč byl navíc donucen improvizovat v obraně, kde se na pozici stopera posunul Jan Polák.

„Neměli jsme žádného stopera. Je to jedna z variant, kdyby nikdo nebyl. Uvažovali jsme, že by tam nastoupil Pančochář, ale Polák je přece jen silnější v hlavičkových soubojích,“ řekl Machala na adresu Poláka, jenž oblékl i kapitánskou pásku.

Jan Koudelka
Velký nebo malý fotbal? Mistr světa Koudelka se bude muset rozhodnout

Druhou zajímavou alternativou pak bylo nasazení středopolaře Tomáše Langera na pozici levého beka.

„Je to další varianta. Langer je kreativní hráč. Je to levák, má výbornou kopací techniku, je rychlý a má výborný centr i střelu. Měli jsme podobnou zkušenost z HFK s Davidem Bednářem, kterého jsme taky přesunuli na levého obránce a byl tam pak nejlepší,“ podotkl Machala.

Zápas s Opavou podle něj sloužil také k tomu, aby jeho hráči nevypadli z tempa. Prostějov se totiž těsně před reprezentační přestávku dostal do výborné formy, když porazil Zbrojovku i Znojmo.

„Chtěli jsme hrát. Ta pauza nám po těch vyhraných zápasech může spíš uškodit. Hodně jsme trénovali, takže bylo vidět, že jsme byli unavení. Museli jsme to odehrát se čtrnácti hráči, ale ti to zvládli dobře,“ chválil opět Oldřich Machala.

Jan Polák
Polák po premiéře: Zkušenost máme, potřebujeme víc pohybu a odvahy

1. SK Prostějov – SFC Opava 2:3 (1:2)

Branky: Koudelka, Hapal – Kuzmanovič, Smola, Schaffartzik.

Prostějov: Jícha – Machynek, Polák, Schuster, Langer – Šteigl (46. Slaninka), Fládr (46. Žikol), Pančochář, Koudelka (46. Kroupa), Hapal (55. Fládr) – Kovařík (73. Hapal). Trenér: Oldřich Machala.
Opava: 1. poločas: Šrom – Hrabina, Simerský, Radić, Helebrand – Kayamba, Zavadil, Kuzmanović, Freit – Jurečka, Juřena. 2. poločas: Šrom – Hrabina, Svozil, Simerský – Schaffartzik, Řezníček – Janetzký, Jursa, Zapalač – Puškáč, Smola. Trenér: Ivan Kopecký.