Útočník Jan Koudelka je s první polovinou sezony spokojený tak napůl. Ať už z pohledu týmového, nebo osobního.

„Kdybychom měli o šest bodů víc, byli bychom víc v klidu. A osobně? Šancí jsem měl víc než na ty dva góly,“ řekl na jaře sedmadvacetiletý fotbalista.

Sezonu jste zakončili na 12. místě, jak jste s tím spokojený?
Určitá spokojenost je, máme 18 bodů, což není špatné. Hlavně v první polovině podzimu se nám dařilo a uhráli jsme těch bodů dost. Ke konci to ale bylo slabší, i když jsme ve všech zápasech určitě nebyli horší. Měli jsme šance, ale nedali jsme góly, tak to někdy bývá. Takže je to tak napůl. Kdybychom měli o šest bodů víc, tak bychom byli určitě spokojenější. Šancí na to, abychom ty body uhráli, jsme měli dost. Bohužel se tak nestalo a na jaře budeme muset pořádně zabrat.

Jak moc mrzí nepovedený konec podzimu?
Je to škoda, zima mohla být klidnější. Takhle jsou k nám všichni zespodu na dostřel. Osm zápasů za sebou jsme nevyhráli, asi pět zápasů jsme ani nedali gól, což je špatná bilance. Sbírat body ve druhé lize je ale těžké. Kdybychom měli těch 23 nebo 24 bodů, tak by to bylo lepší a nemuseli bychom se bát o záchranu. Stačilo by udělat pár bodů na jaře a byla by doma.

Čím to bylo, že se závěr nevydařil? Dávali už si soupeři větší pozor oproti začátku soutěže, kdy nováčka třeba i trochu podcenili?
Je to dost možné. Postupem času jsme to opravdu měli těžší a těžší. Mluvilo se o nás a každý říkal, že v Prostějově se nehraje nikomu lehce.
Teď už to ale nebude jinak.

Fotbalisté Prostějova. Ilustrační foto
Prostějov zná program zimní přípravy. Utká se i s Baníkem


Když hrál Prostějov druhou ligu naposledy, na soupeře nestačil. Máte aspoň radost z toho, že jste víc konkurenceschopní?
Nebyl jsem u toho osobně, ale ani tehdy neprohrával tým zápasy o hodně, spíš 1:0, 2:1. Když se to stane hodněkrát za sebou, tak je to pro psychiku pochopitelně hodně těžké. Udělaly se ale kroky k tomu, aby se to neopakovalo. Posílilo se. Ve finále to ale stejně v tomto ročníku bylo o tom, že jsme chytili dobře začátek soutěže. Když se to povede, je to samozřejmě výrazně lepší, než když třikrát prohrajete a už se to s vámi veze. Dostali jsme se na vlnu a docela dlouho se na ní vezli. Až ke konci se nám to trochu zadrhlo.

Vy osobně jste dal dva góly, což je vlastně spolu s Kroupou a Hapalem nejvíc z týmu. Jak jste spokojen z osobního pohledu?
Hlavně jsem měl šancí určitě na víc, než jen na ty dva góly. Na druhou stranu jsem šel trochu do neznáma. Nevěděl jsem vůbec, co mě ve druhé lize čeká. Je to moje první sezona. Myslím ale, že jsem si docela rychle zvykl. Šancí už není tolik jako ve třetí lize, to je jasné, ale pořád jich bylo až dost. Gólmani a soupeři jsou taky kvalitnější.

Jak byste popsal nejvýraznější rozdíly mezi druhou a třetí ligou? Je to velký skok?
Nevím, jestli jsou ty rozdíly až tak velké. Můj dojem je, že ve třetí lize se hraje trochu víc fotbalu. Ve druhé lize je to daleko fyzičtější, víc o bojovnosti o soubojích a o běhání. V tom je to asi nejtěžší.

Bylo dopředu avizováno, že v zimě se budete muset rozhodnout mezi malým a velkým fotbalem. K hraní ve FNL musíte mít profesionální smlouvu, ale s ní naopak nesmíte hrát za reprezentaci malého fotbalu. Máte už jasno?
Není to ještě všechno na 100 procent. Budou se řešit smlouvy se všemi hráči, ale vypadá to tak, že se opravdu budu muset rozhodnout. Podle pravidel musím mít ve druhé lize profesionální smlouvu. Výjimka je možná na půl roku a teď mi po podzimu vypršela. Ještě se snažím zjišťovat, jestli by to přece jenom nějak nešlo, protože bych se nechtěl ničeho vzdávat, ale vypadá to, že ne. Budu tedy muset dát asi přednost velkému fotbalu. Mrzí mě to, ale nehroutím se z toho.

Očima předsedy Františka Jury
„Jak jsme to po osmi kolech viděli všechno růžově, tak jsme po dalších osmi kolech, která jsme nezvládli, spadli do reality. S Vítkovicemi a Jihlavou jsme, byť to nerad říkám, urazili fotbalového pánaboha, protože jsme byli jasně lepší a měli mít šest bodů, ale získali jsme pouze jeden. Nemůžeme se ohlížet na to, že před dvěma lety jsme měli bodů šest, mužstvo je kvalitativně úplně jiné a osmnáct bodů je zklamání. Máme kvalitu na horní polovinu tabulky, bohužel klíčovým hráčům pro ofenzivu odešla forma. Většinou to celou sezonu nikomu nevydrží, třeba takový Koudelka to táhl už půl roku od jara ve třetí lize. Jenže my jsme teď pořád čekali, jestli Koudelka zahraje nebo ne, a to je málo.“
z vyjádření předsedy klubu na www.1skprostejov.cz

Jan Koudelka
Velký nebo malý fotbal? Mistr světa Koudelka se bude muset rozhodnout