Tohle se totiž vážně nečekalo. Prostějov šel do zápasu s nulou na kontě po porážkách s Příbramí (1:3) a Spartou B (0:4). V domácím prostředí se ale proti velkému týmu tentokrát dokázal vyhecovat.

Trenér Prostějova Jiří Jarošík už před utkáním mluvil o tom, že chce vidět od týmu srdce a po zápase mohl být spokojen. „Všechno jsme zlepšili. Obrana pracovala skvěle. I gólmanovi jsme nařídili, že to má dnes zavřít, což splnil. Nedali jsme Zbrojovce moc prostoru, přestože má vepředu dobré a zkušené hráče, i když tam samozřejmě chybky byly,“ říkal Jarošík.

„Brno mělo dva tři závary, ale my jsme také měli šance. Oproti předchozím zápasů se daleko víc dařilo našim hráčům nahoře. Více jsme podrželi míč a dokázali jsme být nebezpeční. Myslím, že to rozhodlo,“ doplnil.

Druholigoví fotbalisté Prostějova se začali připravovat na novou sezonu.  Jiří Jarošík
Prostějov přivítá Zbrojovku: Přijít může plný stadion. Jarošík chce vidět srdce

Prostějov v prvním poločase přežil dvě brněnské šance, když nejdřív balon skončil po závaru na tyči a pak skotačil na malém vápně. Zkušený snajpr Jakub Řezníček hlavičkoval mimo. Na druhé straně se nejdřív Koudelka zastřeloval, Kopřivovu ránu z voleje také vytáhl gólman Floder, který tentokrát chytal na místo zkušeného Berkovce.

A pak už to přišlo. Jan Koudelka, který v Brně prožil nepovedené angažmá v první polovině minulé sezony, se v 41. minutě bývalému zaměstnavateli dokonale pomstil. Dostal se k míči na levé straně po zemi propálil brněnského gólmana.

„Byl to vyrovnaný zápas a samozřejmě velmi důležitý byl první gól,“ mínil Jarošík.

Miroslav Takáč
Fotbalový nezmar Mira Takáč slaví šedesátku

Po změně stran Brno začalo náporem a Prostějov znovu odolal s trochu štěstí. Hlavně při ráně Fouska, kterou srazil mimo branku obětavý veterán Schuster.

V 61. minutě vyšel Prostějovu brejk a rázem to bylo 2:0. Filip Žák měl dostatek času, aby zkrotil dlouhý míč a křížnou střelou ho poslal za háčky.

Hosté ještě více znervózněli a jen díky vynikajícím zákrokům Flodera nakonec neodjeli s debaklem. Další branku měl na kopačce Koudelka, velkou příležitost spálili také Bartolomeu a po něm Vlachovský.

„Ve finále to nakonec mohlo skončit i vyšším rozdílem, ale snad si kluci nechali i něco na příště,“ řekl trenér Prostějova, jehož těšilo čisté konto. „Pro celý tým, ale i pro gólmana je důležité, že má nulu. Chtěli jsme hrát i trochu za něj, protože je to dobrý brankář a dostávat takové příděly není nikomu příjemné,“ dodal Jarošík.

V příštím kole Prostějov vyrazí do Ústí nad Labem.

1. SK Prostějov – FC Zbrojovka Brno 2:0 (1:0)

Branky: 41. Koudelka, 61. Žák. Rozhodčí: Dorušák – Dobrovolný, Pfeifer. ŽK: Bala, Machynek – Řezníček, Fousek, Hrabina.

Prostějov: Mucha – Machynek, Bala, Schuster, Zapletal – Bartolomeu, Jiráček (70. Omale), Kopřiva, Kušej (84. Hausknecht) – Koudelka (84. Vichta) – Žák (64. Vlachovský). Trenér: Jiří Jarošík.

Brno: Floder – Hrabina, Kryštůfek, Štěrba (46. Endl), Jan Moravec (73. Ad. Čermák) – Zavadil (73. Bariš), Texl (54. Ševčík) – Štepanovský (54. A. Fousek), Hladík, Přichystal – Řezníček. Trenér: Richard Dostálek.